додому Новини Освіта Кокарда, яку знайшли на пляжі неподалік Черкас, поповнила фонд музею

Кокарда, яку знайшли на пляжі неподалік Черкас, поповнила фонд музею

0
кокарда
novadoba.com.ua

Їй понад століття і, хоч автентична фарба зникла, вона все ще виблискує на сонці. Кокарда з тризубом зразка 1918 року – саме такий знак, що прикріплювався до кашкета військовослужбовця, нещодавно поповнив колекцію Черкаського обласного краєзнавчого музею. Повідомляють на сайті novadoba.com.ua

«Річ цього періоду у нас єдина. Дуже мало в нас подібних артефактів. Така кокарда – знак на кашкет до військової форми. Саме у 20-х роках минулого століття її використовували всі роди військ», − розповідає , розповідає заступниця директора з наукової роботи Тетяна Валах. 

Така знахідка має цікаву історію, адже з’явилася 1918 року – у період революції. Ще до 1917 року використовували стару кокарду царської армії, яку доповнювали стрічкою у національних кольорах. Все змінилося 1918-го, коли гетьман Павло Скоропадський 6 червня наказав впровадити кокарду з тризубом для всіх родів військ.

кокарда
novadoba.com.ua

«Однак влада гетьмана Павла Скоропадського проіснувала недовго. Наступного року прийшла до влади Директорія Української Народної Республіки, яка впровадила зовсім іншу кокарду. Однак вона не прижилася і військові продовжували використовувати саме цю кокарду», − пояснює Тетяна Валах.

Перед тим, як потрапити до рук фахівців краєзнавчого музею, кокарда подолала довгий шлях, каже заступник директора. Адже її місцевий житель знайшов на пляжі села Сагунівка Черкаського району. Артефакт винесли хвилі Дніпра на берег. Достеменно сказати скільки вона пробула у воді, неможливо. Музейним працівникам довелося її відмити від іржі та вирівняти.

novadoba.com.ua

«Якою вона була на фото до реставрації можна побачити. Можливо її принесла вода, можливо якось вимила. Там же ж були старі поселення, затоплені нині Дніпром. Ми ж не знаємо, де саме вона перебувала всі ці роки, адже їй понад сто років. Цей чоловік подарував її нашому музею за що ми йому вдячні».

Тетяна Валах розповідає, який вигляд мала кокарда в часи її створення. Тризуб, що розташований в центрі знаку, був на блакитному тлі. Воно покривалося або емаллю, або фарбою. Із останнім кокарду носили рядові козаки, а покриту емаллю – офіцери. Цікавим є і час виготовлення кокарди, каже музейниця. Саме 1917−1921 роки – період становлення української держави. На карті Європи за кілька століть бездержавності з’явилася Україна. Втім, тоді до кінця незалежність не вдалося відстояти.

novadoba.com.ua

Для Черкаського обласного краєзнавчого музею подарована кокарда є дуже цінним експонатом, каже Тетяна Валах. Вона прикрасить зал «Національно-визвольні змагання та духовне відродження краю» після завершення війни. А до цього її спустять до фондосховища як цінний експонат.

Дивіться також:

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version