НовиниЧеркасиГібридна інформаційна війна: як відрізнити фейкову новину від правди...

Гібридна інформаційна війна: як відрізнити фейкову новину від правди (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Як відрізнити правдиву новину від фейку? Кожного дня соцмережами ширяться безліч неправдивих новин, що стає ідеальною зброєю для ворожих сил. Чи вміють черкасці аналізувати новини та як не стати жертвою інформаційної війни, досліджували журналісти ВІККА-НОВИНИ.

Завалена дешевими крупами каса і заголовок про ажіотаж у маркетах. Таке відео в мережі викликало хвилю обговорення серед користувачів. Одна новина зібрала кілька тисяч переглядів про нібито паніку на тлі воєнної загрози. І таких фейків у мережі – безліч.

(Щоб переглянути відеосюжет, доскрольте до кінця сторінки)

Пересічному інтернет-користувачу розрізнити,  де правда, а де вигадка – складно. Медіафахівці зазначають: алгоритми соцмереж підкидають користувачам емоційні, хоч і неправдиві новини.

«Вони шукають емоції, хочуть радіти, або навпаки тривожитися, і відповідно соцмережі їм генерують такий неперевірений контент» – говорить Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

ВІККА-НОВИНИ провели невелике опитування серед містян. Як вони відрізняють фейк від правди і де беруть інформацію? Чимало перехожих зізналися, що дізнаються новини із «сарафанного радіо» – від родичів або у форматі чуток.

«Профільтрувати» стрічку новини можуть правильно лиш ті, хто, хоч трохи дотичний до сфери комунікацій. Так, черкасець Віктор Євпак розповідає, що часто помічає в інтернеті матеріали, яким не варто довіряти.

«Наприклад, це клікбейт, і заголовок спеціально закручений так, щоб ти на нього нажав. Або це якийсь сайт, який відкриваєш і бачиш, що він зроблений непрофесійно. Я айтішник, тому бачу, коли сайт зроблений не по-справжньому» – говорить Віктор Євпак.

В СБУ коментують: на сьогодні інформаційний простір зазнає безпрецедентного впливу.

«Україна зіткнулася зі спробами системного нагнітання паніки, поширення фейкових новини та викривлення реального стану подій» – наголошує речниця Управління СБУ в Черкаській області Катерина Дрога

Аби не сіяти паніку та не розповсюджувати брехню, фахівці радять вчитуватися у новини, дивитися на першоджерело. Не просто проглянути заголовок, а справді прочитати текст. Звертати увагу насамперед на факти та думку знаних експертів. І звісно, обирати медіа, яким можна довіряти.

 «Інформація про наші реалії має йти через канали офіційних медіа, зареєстрованих медіа з репутацією» – наголошує Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.  

Читайте також: «Ми готові жорстко реагувати на спроби розхитати ситуацію» – керівник СБУ в Черкаській області

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Майже 200 черкаських аграріїв залучили кредити на розвиток господарства

З початку року 197 аграріїв Черкаської області отримали понад 805 млн гривень банківських кредитів на розвиток господарств. Про це...

У деяких черкасців не буде гарячої води

Сьогодні, 19 квітня, деякі жителі Черкас залишаться без гарячої води. Про це повідомляє пресслужба КПТМ "Черкаситеплокомуненерго". Південно-Західний район: З 9:00 до...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x