НовиниЧеркащинаГенії чи самозванці: у Черкасах зі скандалом презентували програму...

Генії чи самозванці: у Черкасах зі скандалом презентували програму стеження за громадським транспортом

-

- Advertisment -

5 липня у залі засідань міської ради студенти Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Юрій Шинкаренко та Андрій Проценко презентували проект BUSWAY, що дозволяє моніторити громадський транспорт з розширеними можливостями. У свою чергу керівник черкаської ІТ-компанії і розробник додатку MapaMagic Віктор Євпак заявив, що такий проект створити двом студентам не під силу.

"Для влади – це повний контроль над громадським транспортом. На моніторі в управлінні транспорту міська влада бачитиме кожен транспортний засіб, де він рухається, з якою швидкістю. Друге – це повністю автоматизована система, що фіксує порушення транспортних засобів: перевищення швидкості, транспортний засіб з’їхав із маршруту, їде не по граіку, стоїть більше, ніж одну хвилину на зупинці або взагалі її проїхав", – розповідають студенти.

Для містян це відстеження транспорту у реальному часі. Поки що ця можлививість є доступною через їхній сайт. Але в подальшому, переконують хлопці, вони розроблять мобільні додатки для операційних систем на Android та iOS.

За словами Юрія та Андрія, вони удвох працювали над програмою із початку зими. Із розробкою прийшли до міської влади, а та запропонувала випробувати її в реальних умовах.

 

"Нам дали три тролейбуси. На них було встановлено GPS-трекери та планшети. Після підключення все це тестувалося близько місяця", – розповідають розробники.

Встановлення такого облданння на один тролейбус обійшлося хлопцям у близько 4,5 тисячі гривень. Усе це вони купували за власний кошт. Переконують: для міста програмне забезпечення нічого не вартуватиме. Черкаси вони розглядають лише як старт.

"Ми надіємося, що ця система зацікавить інші міста", – пояснюють студенти.

Саме факт безкоштовної передачі програмного забезпечення неабияк зацікавив заступника міського голови Черкас Руслана Сотуленка. Він кілька разів зробив на цьому акцент.

У свою чергу Віктор Євпак не надто повірив у розробку студентів.

"Я прийшов сюди, бо знав, що буде саботаж системи MapaMagic. 2,5 роки ми з командою розробляли таку програму. Цікаво, як вдалося це зробити за півроку двом студентам. Я офіційно заявляю, що не можуть таку програму написати двоє людей за шість місяців. Це фарс", – зазначив Віктор Євпак.

Він також натякнув, що хтось із владців таким чином протягує когось із тих розробників, які вже представляли свій продукт торік, а двоє студентів – це лише прикриття.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах депутати вивчатимуть доцільність діючого тарифу на проїзд у маршрутках.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Учасникам ДФТГ надаватимуть виплати з міського бюджету Черкас (ВІДЕО)

Кожному учаснику формування з міського бюджету цьогоріч виділять матеріальну виплату в розмірі 30 тис. грн. Про це повідомляє власний...

Черкащан попереджають про небезпечні пориви вітру

Завтра, 24 квітня, в місті Черкаси та на території області очікуються небезпечні пориви вітру. Про це повідомляє Черкаський обласний...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x