НовиниЧеркащинаГазові схеми: як у Черкасах наживалася незаконна мережа автозаправок

Газові схеми: як у Черкасах наживалася незаконна мережа автозаправок

-

- Advertisment -

Подорожчання бензину за останні кілька років спровокувало величезну популярність скрапленого газу, вартість якого значно нижча за традиційне пальне. Це, в свою чергу, призвело до появи безлічі автогазозаправних станцій, які здебільшого працюють в тіні, тобто не мають всієї необхідної дозвільної документації.

Газові цистерни буквально заполонили Черкаси. Їх можна зустріти не лише у віддалених місцях уздовж доріг, а й просто серед міста – біля житлових будинків, парків та інших громадських місць.

Значна кількість таких заправок розташована на земельних ділянках, які за договорами оренди не призначені для розміщення таких об’єктів. Однак горе-підприємцям це байдуже, адже доки тривають перевірки та судові процеси, вони спокійно працюють і заробляють на продажі автогазу кругленькі суми. Так, за оцінками експертів, вартість такого бізнесу – 20-30 тисяч доларів, які повертаються власнику приблизно протягом трьох місяців.

Наприкінці 2015 року, відразу після обрання на посаду мера Черкас Анатолія Бондаренка, по місту почали з’являтися газові заправки фірми "Спецтранссервіс" ("СТС").

Фото Вадима Комарова

Першою почали зводити таку АГЗС на вулиці Чигиринській, 66 у грудні 2015-го. Тоді ж міськрадою пройшли чутки про причетність мера та його дружини до газового бізнесу. Однак сам Анатолій Бондаренко це неодноразово заперечував. Попри переконання мера, чутки підтвердив оприлюднений на сайті мерії проект рішення №1962-8-з "Про надання гр. Бондаренко Валерії Олександрівні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вулиці Чигиринській, 66/2", де мала з'явитися газова заправка.

Появою газових станцій у місті зацікавився черкаський журналіст Вадим Комаров. Він звернувся до Департаменту захисту економіки Національної поліції України з проханням перевірити законність встановлення цих об’єктів. Згодом отримав відповідь: жодних порушень при встановленні АГЗС виявлено не було.

Після посиленої уваги до газового бізнесу "СТС" у місті з’явилася нова фірма, яка активно взялася встановлювати заправки у Черкасах, – ТОВ "Оранжгаз". Спочатку це підприємство мало юридичну адресу в Києві, але потім змінило її на черкаську за адресою: вулиця Володимира Ложешнікова (колишня Крупської), 58.

За даними проектів рішень за травень 2016 року, що розміщені на сайті Черкаської міської ради, для встановлення блоків АГЗС у місті готували наступні місця: вул. Володимира Ложешнікова, 58 (територія ліквідованого підприємства); вул. Дахнівська, 32 (навпроти Першої міської лікарні); вул. Чигиринська, 66 (перед станцією техобслуговування); вул. Митницька,16 (територія АТП Черкаської обласної ради); просп. Хіміків, 82 (кишеня тролейбусного депо КП "Черкасиелектротранс"); вул. Смілянська (паркувальний майданчик); вул. Корольова, 2 (приватна територія); вул. Надпільна, 218 (територія військторгу Міністерства оборони України); перехрестя вул. Маршала Батицького та вул. Сумгаїтської; перехрестя вул. Оборонної та вул. Олени Теліги (Конєва); перехрестя вул. Симиренківська (Рябоконя) та вул. Гетьмана Сагайдачного (Ватутіна).

Усі перелічені місця пройшли погодження відповідних служб та були винесені на розгляд виконавчого комітету Департаментом архітектури, містобудування та інспектування, який очолює Артур Савін. Однак дозволи на встановлення АГЗС були надані лише для 7 ділянок із перелічених 11-ти.

При цьому із документів, які мало ТОВ "Оранжгаз" на встановлення АГЗС, були лише викопійовки із Генплану міста (надається за заявою через Центр надання адмінпослуг) та листи-погодження намірів заявника, які затверджуються рішенням виконкому.

У своїх заявах, датованих кінцем квітня 2016 року ТОВ "Оранжгаз" просить погодити наміри встановлення двох тимчасових споруд для надання послуг, а потім мало отримати у ЦНАПі паспорт прив’язки, який і дає право на встановлення ТС, тобто звичайного кіоску, що аж ніяк не передбачає розміщення газової заправки. А вже у травні того ж 2016-го фірма без будь-яких дозволів самовільно встановлює АГЗС та розпочинає роздрібну торгівлю скрапленим газом, а згодом і бензином та дизпаливом.

Незаконна діяльність АГЗС у Черкасах згодом привернула увагу правоохоронців. Спершу – завдяки мешканцям будинку по вулиці Митницькій, 17, біля якого "виросла" одна із небезпечних заправок. У квітні 2016 року черкасці написали колективну заяву до поліції, після чого було відкрито кримінальне провадження за статтею 356 ККУ ("Самоправство").

Вже на початку 2017-го громадські активісти зробили "контрольну закупку" пального на заправці по вулиці Дахнівській, поблизу Першої міської лікарні, та викликали на місце події патрульних. Поліцейські дослідили обставини повідомлення про злочин та відкрили провадження за ч.1 ст. 358 ККУ ("Підробка документів, печаток, штампів та їх використання").

Крапку в розкритті "газової" схеми, яка здійснювалася не без відома представників міської влади, поставила прокуратура Черкаської області. 22 вересня слідчі прокурори спільно з працівниками поліції припинили незаконну діяльність мережі автозаправних станцій на території міста.

Під час обшуків було вилучено документацію, що підтверджує реалізацію скрапленого газу, кошти в сумі понад 87 тис. грн та газозаправне обладнання. Наразі правоохоронці встановлюють коло осіб, причетних до незаконної діяльності автозаправних станцій. За вчинене їм загрожує максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські податківці ліквідували незаконну газову заправку.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x