УкраїнаДитина захворіла в екстремальних умовах: що робити?

Дитина захворіла в екстремальних умовах: що робити?

-

- Advertisment -

Як лікувати дитину, якщо до лікаря потрапити немає можливості? Головні поради на випадок хвороби у дитини опублікував Центр громадського здоров’я МОЗ.

простуда хвороба дитина
health.24tv.ua

Які ознаки захворювання у дитини? 

Лихоманка (підвищення температури тіла більше 38°С), сонливість, зниження апетиту, погане самопочуття, капризність, закладеність носа, слизові виділення з носа, біль у горлі, кашель.

Як лікувати? 

Обов’язковим є тепле рясне пиття. Дитина повинна багато пити, для малюків на грудному вигодовуванні – рекомендуємо часте прикладання до грудей.

Яку температуру збивати? 

Орієнтуйтесь на самопочуття дитини. Якщо в малюка температура 38°С при цьому він активний – ліки давати не потрібно, але якщо дитина капризує, тоді варто застосувати жарознижувальні ліки. Збивати температуру потрібно при цифрах 39-39,5°С і більше у всіх дітей та 38°С і більше у немовлят віком до 3 міс. та у дітей з фебрильними судомами в анамнезі.

Які ліки застосувати? 

Парацетамол  (разова доза  10-15 мг/кг, максимальна добова 60 мг/кг, 4 р/д з інтервалом не менше 6 год) та ібупрофен (разова доза  5-10 мг/кг, максимальна добова 30 мг/кг, 3 р/д з інтервалом не менше 8 год). Препарати можна чергувати між собою якщо це необхідно.

Якщо в дитини заклало ніс? 

Для механічного очищування від слизу і зняття набряку – промивання носа ізотонічним та/або гіпертонічним сольовим розчином. Також можна застосувати краплі з ксилометазоліном, диметиндином, фенілефрином.

Якщо болить горло? 

Спреї або льодяники для ротової порожнини з бензидаміном, лізоцимом з урахуванням віку дитини. При відсутності цих ліків – препарати парацетамолу або ібупрофену.

Якщо з’явився кашель? 

Також важливим є тепле пиття. Якщо кашель значно погіршує загальний стан та самопочуття дитини можна застосовувати сиропи з відхаркувальною дією на основі екстракту плюща, алтеї, амброксолу з урахуванням віку дитини та згідно з інструкцією. При погіршенні стану, посиленні кашлю, появі задишки – негайно звернутися до лікаря.

Якщо в дитини блювання або діарея? 

Основне – це відпоювання. При можливості готовими електролітними розчинами згідно з інструкцією.  Обов’язково пробіотики з Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus, ентеросорбенти на основі діоксиду кремнію та препарати з діосмектитом.   Якщо блювання, діарея не припиняється, дитина в’яла, загальмована, не цікавиться нічим, сечовипускання не було 6 годин і більше, наявна кров у випорожненнях, сильні болі в животі – терміново звернутись до лікаря.

Для уникнення проблем з захворюваннями у дітей в екстремальних умовах намагайтеся – не переохолоджувати чи не перегрівати дітей (адекватний одяг); стежити за гігієною рук і середовища; створювати достатній питний режим (обов’язково тепле пиття).

Коли звернутися до лікаря? 

Температура в дитини перших 3 міс. життя 38°С і більше, у старших – 39,5°С і більше, судоми, блювання, монотонний тривалий пронизливий або слабкий крик, головний біль, утруднене дихання, вибухає велике тім’ячко, висипка, що не зникає при натисканні у вигляді “зірочок”, порушена хода, сильний біль в животі, вусі, горлі, порушення свідомості, лихоманка більше ніж 3 доби, повторне підвищення температури тіла після кількох днів нормальної температури.

Читайте також: в Україні можна отримати безкоштовну консультацію лікаря по телефону

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

«Подаруй світло Харкову»: на Черкащині вже підготували перший транш підтримки

«Подаруй світло Харкову». Вантаж під такою назвою формують на Черкащині. Область долучилася до підтримки незламного Харкова, який щодня потерпає...

На Дніпровській водоочисній станції оновлюють фільтри

«Черкасиводоканал» продовжує проводити роботи із удосконалення технологічних процесів підприємства. Про це повідомляє Черкаська міська рада. Зараз на Дніпровській водоочисній станції...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x