НовиниЧеркащинаДиспетчери черкаської "швидкої" розповіли як працювали у перші дні...

Диспетчери черкаської “швидкої” розповіли як працювали у перші дні війни (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

24 лютого, перший день війни. Ворог наближається. Від звуків вибухів прокинулися жителі багатьох українських міст. Диспетчерка черкаської швидкої Інна у цей ранок, як і зазвичай, приймала виклики від хворих. По телефону ж дізналася, що почалася війна. Про роботу у перші дні повномасштабного вторгнення розповіли диспетчери Черкаської станції швидкої медичної допомоги журналістам “ВІККА”.

“Прийшов виклик, я його записувала, про те, що були вибухи, люди повідомили у центрі міста, є травмовані, є руйнування будівель, люди були налякані і це був не один виклик, це було кілька викликів, люди телефонували, питали чи дійсно почалася війна”, – розповідає фельдшерка МНС з інформування бригад Інна Ляпкало.

Страх, незрозумілість — Інна не могла повірити у те, що сталося. Проте разом з колегами продовжували робити своє завдання — допомагати хворим.

Були всі налякані, тому що не розуміли що буде далі, що робити взагалі. Взагалі чи виїжджати, чи залишатися, взагалі дуже хвилювалася за свою родину звичайно, але все ж таки зібралася, тому що розумію, що ти на роботі знаходишся і тобі треба допомогти в першу чергу людям”, – каже Інна Ляпкало.

Наталія також працювала тієї ночі. Пригадує: хвилювалася не за себе, а за дітей.

Страшно було лише за те, я вам скажу про себе. Ми в ту ніч працювали з чоловіком. Він фельдшер на виїзній бригаді, я диспетчер і ми обоє були на роботі. Єдине що бентежило, що вдома двоє дітей”, – зізнається диспетчерка Наталія Науменко.

Перший воєнний ранок і на зміну диспетчерам, які працювали всю ніч, заступили інші. Буз сумніву вирішила йти на роботу і пані Лариса. Диспетчерка згадує: на роботу вийшли всі, без винятку.

Поговорили з чоловіком, передзвонили батькам і я їх попередила, що я на день йду на роботу, можливо я не прийду, можливо мене не буде чути, попередила собі й пішла. І так прийшли всі мої дівчата на зміну, без запізнень. Звісно з страхом в очах, але прийшли і сіли працювати”, – каже фельдшерка Лариса Городнича.

Диспетчерка розповідає, що попри все продовжували працювати, бригади без змін виїжджали на виклики. Хворих, які телефонували у паніці, заспокоювали.

Кількість викликів зменшилася, але все рівно була така ж, бо більше розмови емоційні, більше поради були, а виїздів можливо трішки менше було”, – додає пані Лариса.

Робота була злагодженою. Мали також план дій для непередбачуваних ситуацій.

Зразу у нас був створений план роботи із бригадами, які знаходяться далеко в районах наших областях, як з ними виходити на зв’язок, якщо зникне зв’язок, куди вони мають рухатись, вдруг щось буде відбуватися на їхній території в їхньому районі”, – розповідає диспетчерка Тамара Литвиненко.

Диспетчерка згадує: війна додала ще один виклик для неї — це долати десятки кілометрів, щоб доїхати до роботи.

Я проживаю в селі, 34 кілометри і в нас відмінили рейси, автобуси взагалі перестали їздити, тому було прийняте рішення: на роботу я їздила на велосипеді 34 кілометри кожне чергування”, – розповідає пані Тамара.

Попри хвилювання та страх, медики з роботою впорались. Зізнаються, пережити складний період невідомості допомогла взаємопідтримка у колективі.

Підтримували, говорили, намагалися шуткувати, робили акценти на тому, що у нас екстрена дуже така служба, що ми не можемо дать собі слабинку, нам потрібно працювати, нам потрібно підтримувати людей”, – каже Лариса Городнича.

Так диспетчери швидкої вже більше року працюють в умовах війни. Приймають виклики та допомагають навіть попри обстріли. Під час тривог медики спускаються в укриття і продовжують працювати. Адже найвища цінність для них — здоров’я та життя кожної людини.

 

Читайте також:

У Черкасах у сквері «Хіміків» відбулися збори громади. Місцеві жителі висловилися за перехід від московської до української церкви. На зборах були присутні понад 700 осіб. Проголосували одноголосно.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащину з робочим візитом відвідав міністр МВС

Вчора у Черкаській області з робочим візитом побував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Про це повідомляє начальник Черкаської...

У Черкасах прокуратура «виселила» з ЦДЮТ ломбард

Прокуратура Черкаської області домоглася через суд розірвання договору оренду ЦДЮТ з комерційною фірмовою. Про це повідомляється в пресслужбі обласної...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x