НовиниЗдоров'яДень недоношених дітей: міфи та факти про передчасно народжених

День недоношених дітей: міфи та факти про передчасно народжених

-

- Advertisment -

У середу, 17 листопада, відзначається Міжнародний день недоношених дітей. Його було встановлено 2008 року Європейським фондом допомоги новонародженим та його партнерами; спочатку він мав назву “День поінформованості про недоношеність”. Про це йдеться на сайті OBOZREVATEL.

За даними ВООЗ, щорічно в світі передчасно народжується близько 15 мільйонів дітей, тобто приблизно кожна десята народжена дитина є недоношеною. Недоношеність – основна причина смертності новонароджених та друга причина всіх дитячих смертей після пневмонії. Тому вирішили створити день недоношених дітей. Багато з передчасно народжених дітей згодом стають інвалідами. OBOZREVATEL називає найпопулярніші міфи про недоношеність та розповідає, що про них думають вчені.

Міф №1. Дитині краще народитися на 7-му місяці, ніж на 8-му

Пізніше народження сприятливіше для здоров’я дитини, пояснюють лікарі. Виняток становлять випадки погіршення стану дитини в утробі матері (зазвичай при гіпоксії), коли рекомендуються ранні пологи – провести розродження дійсно краще в сім, ніж у вісім місяців вагітності.

Міф №2. Передчасно народжені діти виживають рідко

За даними ВООЗ, близько 14 із зазначених 15 мільйонів передчасно народжених дітей виживають. А летальні випадки здебільшого випадають на бідні країни з нерозвиненою перинатальною медициною. Щодо України, яка входить до числа держав, що розвиваються, тут можливості для “довирощування” недоношених дітей є.

Міф № 3. Недоношена дитина часто хворітиме

Цей міф ґрунтується на твердженні про те, що в передчасно народжених дітей нібито не до кінця сформована імунна система. Однак результати досліджень показали, що за рівнем інтерферону та його здатністю до руйнування вірусів недоношені діти нічим не відрізняються від народжених у строк.

Міф №4. У недоношеної дитини буде ДЦП

Передчасні пологи насправді є чинником ризику розвитку неврологічних відхилень, зокрема ДЦП, який діагностують у 5-10 % недоношених дітей із вагою менше 1500 г.

Водночас часто “страшилки” про ризик захворювання в дітей, які народилися трохи раніше строку, сильно перебільшено. Після виписки батьки отримують рекомендації щодо догляду, який мало чим відрізняється від догляду за доношеними дітьми. Але увага педіатра, невролога, гастроентеролога та офтальмолога до стану таких дітей все ж таки має бути більш пильною.

Міф № 5. Недоношена дитина неодмінно відставатиме у розвитку

Лише 50% народжених на 24-26 тижні мають затримки у розвитку. А ті, що народилися на 34-36 тижні, практично не відрізняються від доношених дітей. Так, сьогодні лікарі без будь-яких наслідків виходжують 90% дітей, які народилися з масою 1500 г. Для цього в лікарнях є спеціальні інкубатори, які відтворюють середовище, близьке до материнської утроби.

Виходжують акушери й дітей з масою 500 г, які народилися на 5-6 місяці. У цьому випадку найбільша проблема полягає в неможливості збереження температури тіла дитиною.

Згодом існує ризик застійних явищ у легенях аж до пневмонії (тому новонароджений потребує постійної зміни положення тіла), жовтяниці, судом та інших захворювань, які, втім, не настільки тяжкі, що могли б мати наслідки в довготривалій перспективі.

Як повідомляла vikka.ua, дівчинка, яку збив автобус, потребує допомоги небайдужих.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x