НовиниЧеркащинаЧим "тхнуть" Черкаси: містяни й екологи продовжують шукати, хто...

Чим "тхнуть" Черкаси: містяни й екологи продовжують шукати, хто забруднює повітря в місті

-

- Advertisment -

Вже давно черкасцям дошкуляє їдкий нестерпний хімічний сморід, який в особливо спекотні літні дні тільки посилюється. Кому вчувається запах смаленої гуми, кому – зіпсованих яєць, а хто внюхав запах аміаку. Гідрометцентр заявляє про підвищену кількість аміаку в повітрі, люди – не ймуть віри. За справу взялись місцеві екологи. Однак ще раніше питання піднімали черкаські політики. Про результати, які маємо на сьогодні – у викладі vikka.ua.

Ще 10 серпня голова Партії вільних демократів Олександр Згіблов направив депутатське звернення на ім’я міського голови, в Держекоінспекцію та в Держспоживслужбу. В документі обранець просив міську владу та відповідні органи відреагувати на численні скарги жителів району в межах вулиць Зелінського та Чигиринської. Ті нарікали на стійкий сморід і навіть мали припущення щодо його походження.

Мовляв, на території заводу "Хімреактив" "оселилось" підпільне підприємство, яке переробляє тваринні туші на кісткове борошно. Його викиди дошкуляють не лише характерним смородом, а й проблемами зі здоров’ям: у багатьох жителів району почались респіраторні захворювання, шкірні висипання та головні болі. Відповідну заяву підписала понад сотня Черкасців. Серед них – і працівники деревообробного комбінату, який знаходиться через паркан від "Хімреактиву". Ті скаржаться, що в цехах, які примикають безпосередньо до території "підпільного крематорію", неможливо працювати: від токсичного смороду люди навіть втрачають свідомість під час роботи. 

До слова, відповіді на свій депутатський запит Олександр Згіблов досі не отримав.

Тим часом, місцева екологічна служба вирушає у вечірній рейд, до якого запрошує журналістів телеканалу ВІККА і черкаських активістів. Все – під покровом таємниці. Їдуть, звичайно ж у Дніпровський район, в напрямку "Хімреактиву". Однак звертають з дороги трохи раніше – їдуть саме в бік ДОКу, над яким здіймаються сизі клуби, схожі на дим. Виїзд все більше скидається на чиєсь приватне замовлення, а не неупереджений рейд, однак спостерігаємо за перебігом подій далі. Одразу ж викликають ДСНСівців та полісменів. Втім, прибувши на місце, рятувальники фіксують: повітря біля деревообробного комбінату – чисте.

"Ми взяли проби повітря на горючі гази, сірководень, хлор, аміак, – пояснює начальник відділу радіаційного, хімічного та біологічного захисту ДСНС у Черкаській області Артем Зобенько. – всі показники нульові, хлор – 0,16, що також в межах норми. Шкоди організму від цього диму немає".

Як пізніше нам пояснили безпосередньо на деревообробному комбінаті, "хибну тривогу" екологів спричинив не дим, а густий пар – продукт інтенсивного висушування деревини. Цю інформацію підтвердила й начальник відділу атмосферного повітря й поводження з відходами управління екології Черкаської ОДА Олена Рясик. Напередодні вона теж здійснила візит на ДОК.

До "Хімреактиву" ж, крематорій на території якого й досі труїть смородом містян, того вечора перевіряльники так і не навідались.

wikimapia.org

Ми ж пригадали події майже піврічної давнини. Тоді активістів занепокоїла ріка нечистот, яка зливалась прямо у Дніпро з широкої і… нічийної стічної труби. Хто і що зливає – фахівцям так і не вдалось дізнатись достеменно. Однак нечистоти вкривала масна плівка, а пісок навкруг смердючої ріки був жовтим від жиру. Можливо, жителі району Д, самі того не знаючи, вивели врешті всіх на слід злісних забруднювачів.

Кісткове борошно, яке використовується для виготовлення комбікормів, виготовляється з відходів тваринного походження, найчастіше мова йде про так звану падаль і зіпсоване м’ясо з комбінатів. М’ясо та кістки "випарюють" під дією надвисоких температур, а потім перемелюють на дрібнодисперсний порошок. Згідно екологічних норм, житлова зона повинна знаходитись не ближче, ніж в радіусі 1 км від подібних санветутильзаводів. Такі підприємства повинні працювати, лише маючі дозвільні документи і з відповідним оснащенням для знешкодження шкідливих технологічних парогазових викидів та скидів стічних вод.

Екологи ж запевняють: за зверненням громадян до Центрального органу екологічної інспекції продовжуватимуть рейди й надалі, аби, все-таки, знайти підприємства-порушники. Відслідковувати проблему продовжать і журналісти телеканалу ВІККА. Адже сморід відчувається не лише в Дніпровському районі, а отже, й винуватець може бути не один.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у гідрометеоцентрі визначили причину нічного смороду в Черкасах.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x