НовиниЧеркащинаЧеркаський науковець досліджує таємницю поховання Богдана Хмельницького у новій...

Черкаський науковець досліджує таємницю поховання Богдана Хмельницького у новій авторській книзі (Фото)

-

- Advertisment -

Науковець із Черкас, доктор історичних наук, проректор Черкаського державного технологічного університету, професор Валентин Лазуренко на батьківщині українського державотворця провів першу символічну презентацію авторської книги «Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова», яка нещодавно побачила світ у харківському видавництві «Новий курс».

Символічно презентація відбулась у день 370-річчя Іллінської церкви в Суботові, що на Чигиринщині, 2 серпня, повідомляє пресслуба ЧДТУ.

Нове видання присвячене дослідженню питання можливої локалізації поховань гетьмана Богдана Хмельницького та його сина Тимоша у дерев’яній Михайлівській церкві в тому ж таки Суботові. Автор розглядає версії щодо двох суботівських церков – Михайлівської та Іллінської – у вигляді своєрідного протистояння – «навпротистояння».

Таке формулювання питання зумовлено не лише тим, що Іллінська та Михайлівська церкви у Суботові свого часу стояли навпроти одна одної, а й тим, що і сьогодні вони опинилися навпроти у дискусії навколо пошуку місця поховання Гетьмана.

Відхиляючи незаперечно спростовані дослідницькі версії та гіпотези, автор зосереджує увагу на дискусійних припущеннях, які з часом можуть викристалізуватись в об’єктивну інформацію.

У виданні «Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова» Валентин Лазуренко наводить низку аргументованих висновків та пропонує пропозиції до перспективи подальших досліджень у напрямку пошуку поховання Богдана Хмельницького.

«Перспективними видаються пошуки місця поховання Богдана Хмельницького та його сина Тимоша саме в кам’яній Іллінській церкві в Суботові. Враховуючи сучасні наукові гіпотези українських вчених, які базуються на виявленні у 2019 р. аномалій всередині Іллінської церкви, найбільш правильним і доцільним було б розробити і затвердити на державному рівні комплексну Програму всебічного наукового дослідження Іллінської церкви на предмет остаточного підтвердження чи спростування можливого поховання в цій церкві великого українського державотворця, гетьмана України Богдана Хмельницького та його старшого сина Тимоша. В разі непідтвердження цієї гіпотези, вже потім, доцільно було б розробити наступну програму з дослідження ймовірних локацій колишньої дерев’яної Михайлівської церкви в Суботові для пошуків їхніх поховань, – зазначає науковець. – Крім того, нині було б доцільно встановити в Суботові пам’ятний знак, який би вказував на історичне існування в цьому, знаному в усій державі населеному пункті, Михайлівської церкви. Це потрібно нам, українцям. Адже ми маємо право на свою історію, і маємо право на своє українське минуле».

Зазначимо, в 2019-му, науковець уже порушував тему таємничого місця поховання Гетьмана у монографії «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького. Поховання гетьмана України Богдана Хмельницького в Іллінській церкві у с. Суботів: від столітніх досліджень, легенд та міфів до сучасних наукових гіпотез». Ця праця була визнана Національною академією наук «Кращим виданням 2019 року». Нове видання стало своєрідним продовженням актуальної теми, до якої вже кілька років прикута увага вчених.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на початку серпня на Чигиринщині проведуть мистецький фестиваль.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x