НовиниЧеркащинаЧеркаські синоптики розповіли, чи зашкодить дощова погода сільгоспкультурам

Черкаські синоптики розповіли, чи зашкодить дощова погода сільгоспкультурам

-

- Advertisment -

Останнім часом чути багато нарікань на погоду: «холодно, заливає дощами…». Спростувати чи підтвердити цю думку можуть кількісні показники та їх вплив на стан рослинності. Вимоги рослин до тепла змінюються в широких межах і визначаються трьома точками: температурним мінімумом, нижче якого рослини не розвиваються; температурним оптимумом, тобто найкращі температури для їх розвитку та температурним максимумом, за межами якого рослини існувати не можуть. А кількість опадів має пряме відношення до запасів вологи в ґрунті. А це головний фактор, що впливає на вегетацію і врожайність сільгоспкультур.

Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За період останнього похолодання, коли середньодобова температура повітря знизилася до квітневих значень і становила +11..+14°, до заморозків не дійшло, а значить і шкоди немає. І хоч така температура нижча оптимальної, яка наразі становить переважно +16-20°, вища мінімальної яка становить +10-12°. Тож більшість рослин розвивалися, але тільки в денні години, а значить не так активно. В овочевих ріст і розвиток, хоч і призупинився, але теплий ґрунт та оптимальна кількість вологи сприяли формуванню потужної кореневої системи.

Здавалося, що й дощів випало забагато. Але останні волого запас ґрунту свідчать, що вони не надмірні і в орному шарі переважно становлять 24-40 мм, в метровому – 100-175 мм, при максимально можливих значеннях відповідно 30-50 мм та 165-230 мм. При цьому, на окремих площах Чигиринського району під озиминою, в якої завершився період інтенсивного вологоспоживання, в метровому шарі не перевищують 55 мм, що на межі ґрунтової засухи. Не виключено, що на окремих площах, могли бути й замулення та змив сходів, але в межах області таких площ небагато.

В порівнянні, на окремих площах західних та північних областей нашої держави вологозапаси надмірні, на півдні – практично відсутні. На Черкащині «золота середина» – рівень вологозабезпечення метрового шару ґрунту під всіма культурами здебільшого залишається одним із найкращих за останні роки.

Загалом така погода залишається надзвичайно сприятливою для формування врожаю ранніх зернових культур, соняшнику, картоплі та особливо озимих хлібів, формування колосу в яких завершилося за умов оптимального зволоження грунту.

Незважаючи на дефіцит тепла, більшість сільгоспкультур, крім овочевих та баштанних, розвиваються в строки близькі до середніх багаторічних. Проте, літо тільки почалося і ці культури стрімко наздоженуть оптимальні темпи розвитку. Погіршення стану сільгоспкультур агрометеорологи області не відмічають.

За словами синоптиків, такий прохолодний кінець травня та початок червня явище звичайне для останнього 30-річчя і спостерігається вже 12-й раз. В останнє – в попередньому році.

Не слід забувати, що така погода сприятлива й для росту бур’янів та розвитку збудників шкідників і грибкових хвороб, поширення яких активізується з майбутнім потеплінням. Тому щоб зберегти майбутній врожай, необхідно використати найближчі погожі дні та провести, як планові так і позапланові роботи по догляду за сільгоспкультурами.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські синоптики розповіли, коли в регіон прийде літо.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x