НовиниЧеркащинаЧеркаські бізнесмени розпочали судову боротьбу з незаконним рішенням виконкому

Черкаські бізнесмени розпочали судову боротьбу з незаконним рішенням виконкому

-

- Advertisment -

Підприємці намагаються змінити “Порядок розміщення зовнішньої реклами в Черкасах”, який, за їхніми словами, є протизаконним і містить корупційну складову.

Із відповідним позовом на міськвиконком в окружний адміністративний суд звернулось ТОВ «Маркетингові технології». Розгляд справи по суті та проголошення рішення Феміди відбулось 15 вересня, пише vikka.ua.

Наразі в Черкасах діє порядок, затверджений у 2009 році рішенням виконкому Черкаської міськради. Воно було прийняте на підставі типового порядку, ухваленого Кабміном.

У 2016 році в Закон «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» внесли зміни, згідно з якими скоротились терміни розгляду всіх дозвільних документів, у тому числі – й дозволів на розміщення зовнішньої реклами.

За словами представника позивача, адвоката Дениса Чорноіваненка, зацікавлені особи оскаржили ці зміни в суді за порушення порядку внесення змін, і постанова Кабміну лишилась стара. Тобто зміни, які були внесені у зв’язку зі зміною закону, не пройшли.

«Чинний порядок заснований на старих нормах, який ми оскаржуємо. А там: термін розгляду дозвільних документів складає більше трьох місяців, а в законі – 10 днів. Також у законі передбачено відсутність терміну дозвільного документу. А в цьому порядку термін складає максимум 5 років. Третій момент – погодження документів. Згідно з порядком, аби розмістити в Черкасах рекламоносія (борди, сітілайти, екрани тощо), треба звернутись у міськраду, отримати від них дозвіл (пустий бланк), і з цим пустим бланком походити по всіх зацікавлених особах. А їх буває дуже багато: поліція, власник території, водоканал, обленерго та інші. На практиці, кожен із них вимагає ще й грошову винагороду 200-300 грн. А в законі написано, що всі ці погодження лягають на плечі дозвільного органу – департамент архітектури», – розповідає правозахисник.

Як зауважує адвокат, законом передбачено принцип мовчазної згоди, якщо протягом 10-ти днів відповідь від дозвільного органу не надходить. І якщо в Черкасах хтось вирішить встановити борд, посилаючись на цей принцип, його демонтує муніципальна інспекція, яка слідкує за виконанням рішень виконкому.

«Наша місцева влада зараз відстоює рішення виконкому, яке протирічить закону і яке обмежує права представників бізнесу, що платять податки. В цьому є велика корупційна складова», – додає юрист Максим Кириченко.

Натомість представник міськвиконкому Анатолій Чернявський у залі суду заперечував усі порушення. Буцім, «Порядок розміщення зовнішньої реклами» законний, оскільки прийнятий на основі постанови Кабміну.

«Виконком як орган самоврядування має діяти чітко наданих йому законом повноважень. Є стаття «Закону про рекламу», де чітко визначено, що дозвіл про розміщення реклами надається органом місцевого самоврядування на порядку, розробленого відповідно до типового положення, затвердженого Кабміном. Тому виконком, затверджуючи це положення, діяв виключно в межах законів», – промовив Чернявський.

Суддя відмовив у позові «Маркетингових технологій» у повному обсязі. Ті заявляють – оскаржуватимуть це рішення в апеляційному суді. А потім, якщо буде необхідно, звертатимуться до інших вищих інстанцій.

Як повідомляв сайт vikka.ua, «Нова якість» через суд вимагає повернути їй субсидії черкасців.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Війна відібрала життя захисника зі Сміли

Внаслідок російсько-української війни помер смілянин Аркадій Покуль. Про це повідомляє пресслужба Смілянської міської ради. Аркадій Покуль був старшим сержантом, командиром...

Порушення лову риби на Черкащині: збитки державі перевищують 5 мільйонів гривень

Порушення лову риби були виявлені з початку нерестового сезону цього року. Збитки державі становлять близько 5 мільйонів гривень. Про...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x