НовиниЧеркащинаЧеркащанка Марина Гур’янова: "Відвідати ООН та презентувати інтереси ...

Черкащанка Марина Гур’янова: "Відвідати ООН та презентувати інтереси українських жінок – це можливо"

-

- Advertisment -

У березні цього року делегація з 20-ти українок відвідала 62-у сесію Комісії ООН зі статусу жінок. Представниці різних регіонів і міст України (Краматорськ, Львів, Одеса, Київ, Севастополь – Київ, Донецьк – Київ) провели в межах сесії свій окремий івент. Така числена делегація від української громадськості на сесії ООН була вперше за роки Незалежності України. У складі цієї делегації була і черкащанка. Своїми враженнями, здобутками та планами, на які надихнула робота в ООН, вона поділилася із сайтом vikka.ua.

Голова громадської організації "Community Media Hub" Марина Гур’янова просувала на сесії Комісії ООН тему розширення економічних можливостей для українських жінок.

"Ця сесія є найбільшою платформою світового рівня для жінок з усього світу, які збираються для обміну інформацією та донесенню свого досвіду і можливостей . Тема 62-ї сесії була про сільських жінок, але обговорювалися і загальні теми жіночого лідерства та нових можливостей для жінок взагалі", – зазначає громадська діячка.

За її словами, жіноча тема для України наразі на часі. Жінки можуть і мають стати тією рушійною силою, якої країна наразі потребує. Приверненням уваги до цього питання наразі займається її громадська організація.  

"Наша делегація поставила для себе завдання: під час перебування в США налагодити системні контакти та провести свій український івент у межах сесії з висвітленням  практичного досвіду українських жінок. Озвучили різні питання, що стосувалися інтересів жінок в Україні: від теми тих жінок, що були змушені переїхати із зони бойових дій, до теми нових можливостей і перспектив, які надає жінкам децентралізація", – розповіла Марина Гур’янова.

Захід українок відвідали як представники української діаспори, так і жінки з інших країн.

"Важливо зазначити, що ми теж для когось можемо стати прикладом. Пам’ятаю, як до нас підходили і дякували за наші реальні історії делегатки із В’єтнаму та Естонії. Досвід, яким ми поділилися, був для них корисним", – каже громадська діячка.

Основне питання, що піднімала під час роботи у США громадська діячка, – мікрофінансування та можливості, які воно може відкрити для жінок в українських селах. Протягом семи років мікрофінансова організація, очолювана Мариною Гур’яновою, кредитувала у районах та селах Черкаської області. Черкащанка переконана, що саме жінки є найбільш відповідальними позичальницями.

"Найефективнішим мікрофінансування було в сільській місцевості. Особливо там, де позичальниками або поручителями у своїх чоловіків були жінки. Вони стають надійними партнерками. А це не тільки правильно, але й може стати вигідно для потенційних міжнародних інвесторів – мікрофінансових фондів. Разом з мікрокредитуванням жінкам із села необхідно надавати навчальну підтримку, показувати шляхи, варіанти та нові технології, загалом підвищувати фінансову грамотність населення, спонукати на створення нових джерел прибутку. Саме цю думку я доносила під час роботи сесії", – розповідає черкащанка.

Вона підкреслює необхідність та своє бажання вплинути на оцінку роботи жінок в Україні. Важливо змінити підходи до цієї роботи, особливо у селі, підвищити цінність важкої праці.

Порівняння українського досвіду з кейсами інших країн дало змогу членкиням делегації усвідомити, на якій стадії розвитку громадянського суспільства перебуває наша держава. За словами черкащанки, перед українською громадськістю наразі постає нова задача – зробити громадський сектор замовником діяльності влади.

"Це означає, що в громадський сектор має прийти достатня кількість експертів та менеджерів з різних галузей", – підкреслює Марина Гур’янова.

Протягом двох тижнів перебування у США представниці України провели чимало зустрічей поза стінами ООН.

"Українська діаспора вразила глибиною розуміння того, що відбувається в Україні. Багато хто з них народжений вже в еміграції, але спілкується бездоганною українською мовою. Вони гарно проінформовані щодо ситуації в нашій країні. В українському музеї, який підтримується Спілкою українок Америки, поміж великої кількості експозицій, є фотовиставка, присвячена подіям на Сході України. Вона нас вразила та розчулила до сліз", – розповідає черкащанка.

За її словами, у США загалом не треба нікому пояснювати, що таке Україна сьогодні.

"Те, що відбувається в країні нас виокремило, ідентифікувало у сприйнятті інших країн як націю. Ми побачили на власні очі, що Україну дуже гарно зустрічають на всіх рівнях. Коли ти говориш, звідки ти – одразу посмішка, одразу конкретні уточнюючі питання, які зумовлюють те, що людина вже має багато інформації, а ти її просто доповнюєш, налагоджуєш ділові та дружні стосунки", – ділиться враженнями громадська діячка.

Під час свого візиту до США представниці бізнесу та громадськості України зустрілися з конгресвумен Марсі Каптур, яка має українське коріння і є великою прихильницею України. Вона ініціювала в Україні проект "Зерна надії" і також переконана, що українські селянки можуть годувати весь світ. Його мета зробити дрібні фермерські господарства комерційно успішними, а їхню продукцію вивести на міжнародний рівень.

"Проект Марсі Каптур дуже перегукується з темою мікрофінансування, про яку я доповідала на сесії, тому нам було про що поспілкуватись і у Вашингтоні, і по поверненні в Україну, в Житомирі. 28-го березня конгресвумен провела перший Форум "Зерна надії" у партнерстві з Житомирським агроекологічним університетом. Під час нашого візиту Марсі запросила усіх приїхати в Житомир і долучитися до її проекту всіма наявними ресурсами. Що ми й зробили, як щойно повернулись в Україну", – розповіла Марина Гур’янова.  

І в цьому напрямі розвитку одноосібних господарств українські села можуть уникнути багатьох помилок, яких припустилися фермери Америки та Європи, особливо що стосується розповсюдження ГМО та неекологічних чинників.

"Ми вміємо вирощувати майже органіку. Можливо, те, що ми відставали досі економічно, може стати нашою перевагою",  – зауважує черкащанка.

Вона пригадує зустріч української делегації з послом України в США Валерієм Чалим та його дружиною Людмилою Мазукою.

"Нас дуже надихнула  дружня зустріч з організацією Razom for Ukraine. Операційною директоркою організації наразі є черкащанка Дар’я Озимко. А світова Федерація українських жіночих організацій організувала для нашої делегації прийом в Українському народному домі. Була майже домашня обстановка. Нам там розповіли історію становлення української діаспори, ядром згуртованості якої стали українські американки", – розповідає черкащанка.

Марина Гур’янова каже, що ще продовжує усвідомлювати та систематизувати отриманий у США досвід. Вона розуміє: якщо для неї стало можливим відвідати ООН та презентувати інтереси  українських жінок, значить, і інше вдасться також.

"Наразі готуємось до проведення 27 квітня Жіночого Форуму в Черкасах. Членкині делегації поділяться своїми враженнями з усіма зацікавленими черкащанками. Також будемо піднімати питання залучення жінок до прийняття рішень на всіх рівнях, привернення уваги жінок до місцевої політики, – каже громадська діячка. – Слова, з яких розпочав сесію Комісії ООН зі статусу жінок Генеральний секретар Антоніу Гутерреш були про те, що владу потрібно брати, бо, як правило, її не віддають. Цей посил було адресовано жінкам. Тому ще одне наше завдання в Україні – донести цю думку якомога більшій кількості дієвих жінок та жінок-експерток з різних сфер".

 

Усі фото надала героїня публікації

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанка розповіла про життя в Австралії.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x