Головні новиниЧеркащани долучаються до збору книг для сільських бібліотек

Черкащани долучаються до збору книг для сільських бібліотек

-

- Advertisment -

За кілька днів після оголошення старту акції – уже понад пів сотні експонатів. Черкащани почали долучатись до збору книг для сільських бібліотек, ініційованого обласним Управлінням культури та охорони культурної спадщини.

Тут кажуть: радіють кожній новій книзі і очікують ще більшої активності. Про суть акції, її терміни та особливості розповіли журналістам vikka.ua.

Така ідея, кажуть організатори акції, не нова. Цьогоріч же рішення запустити збір виникло після того, як у соціальній мережі одразу декілька містян виявили бажання поділитись уже прочитаним на благо сільських бібліотек. То ж до Дня працівника культури, який відзначають 9 листопада, вирішили провести такий корисний челенж.

Щоправда, пожертвувати на благо сільських читалень можна не будь-яку книгу. Вона повинна відповідати кільком критеріям.

Начальниця Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть

«Ми розуміли, що наша задача – не просто наповнити бібліотеку книгами, а щоб ці книги були корисними для тамтешніх користувачів. Тому вони обов’язково мають бути україномовними, видані за часів Незалежності країни, не містили антиукраїнської позиції та мали належний стан», – розповідає очільниця Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть.

Серед перших до оголошеної акції долучились учасники місцевого бук-кросинг клубу FreeBook. Його очільниця Людмила Солодка зазначає: тут радо підтримують усі активності, пов’язані з популяризацією культури читання та інтересу до літератури.

Людмила Солодка

«Сумна статистика каже, що у 2020 році українці, на жаль, фактично не читають. Але з тих, хто читає, 74%, все-таки, віддають перевагу друкованим книгам. Тому, маючи такий ресурс у вигляді книг, ми радо ділимось ними із бібліотеками у тих селах, де є запит на, але немає пропозиції і немає можливостей поповнити фонди. Адже книги залишаються тим потужним інструментом формування сучасних та обізнаних людей. За такими людьми майбутнє», – каже пані Солодка.

Зібрані книги розподілятимуть, враховуючи, потреби бібліотек і активність самих бібліотекарів.

«Нам дуже важливо, щоб бібліотекар був активним. Такий фахівець буквально гори може звернути! – зазначає Людмила Фіть. – Буквально кілька тижнів тому у Фейсбуці мені розповіли про такого фахівця в селі Чорна Кам’янка. Тамтешня бібліотекарка на кожне свято збирає в стінах своєї бібліотеки багато селян, фактично перетворюючи її на хату-читальню. Але в неї дуже мало книжок. Будь-якій допомозі ця бібліотекарка щиро радіє. То ж тепер ми маємо нашу унікальну бібліотекарку, якій потрібні і яка рада новим надходженням, і є люди, які готові ділитись своїми книгами. То чому б не об’єднати ці два фактори?».

Загальна ж кількість бібліотек у селах Черкащини, які отримають підмогу, залежить від кількості подарованих книг. В Управлінні культури наголошують: важливо передати книжки не в ту бібліотеку, де вже є гарний фонд, а активному бібліотекарю, який має реальну потребу в книгах. А таких, кажуть, в регіоні вистачає.

«Зараз саме йде процес реформи. Існує складна ситуація з передачею бібліотек під час об’єднання районів, об’єднання в ОТГ. Якісь із них продовжать працювати, якісь – ні. З бібліотеками працює Інститут книги. От саме минулого тижня закінчився етап відбору книг, які підуть у бібліотеки, – пояснює очільниця Управління. – І якщо раніше книжки заходили в Черкаську обласну бібліотеку імені Шевченка і вона далі розподіляла їх самостійно – консультуючись, обирали райони для забезпеченян. То зараз Інститут книги з нашою допомогою за певними критеріями визначив 30 кращих бібліотек області, і книжки підуть тільки туди. З рештою ж бібліотек вже ми маємо працювати далі».

Збір книг триватиме ще два тижні: до понеділка, 9 листопада.

Пункт збору – Черкаська обласна державна адміністрація (бульвар Шевченка, 185)

Якщо виникли питання, телефонуйте за номером 37-41-61 або пишіть на пошту.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, будинок музею на Тарасовій Горі внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x