НовиниБудинок музею на Тарасовій Горі внесли до Державного реєстру...

Будинок музею на Тарасовій Горі внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток

-

- Advertisment -

«Будинок музею Т.Г. Шевченка» на Тарасовій Горі, що в Каневі, наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 21 жовтня 2020 року внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Про це йдеться на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Первісний меморіал Тараса Шевченка у складі могили, увінчаної величним пам’ятником-хрестом, та хати-сторожки, в якій розмістився народний музей «Тарасова світлиця», сформувався в результаті ґрунтовних робіт із впорядкування могили поета у 1884 році. Саме «Тарасова світлиця» і стала прообразом великого музею, який планували побудувати поблизу могили в 1930-х роках.

У травні 1933 року уряд УСРР ухвалив здійснити будівництво пам’ятника поетові на його могилі та меморіального музею, як єдиного комплексу. Проектування музею було доручено професору Василю Кричевському, який залучив до цієї справи свого учня Петра Костирка. 11 березня 1934 року відбулися урочисті закладини Національного музею-пам’ятника Т. Г. Шевченка, а вже у квітні почалося його спорудження.

У завершеному вигляді будівля мала такі характеристики: двоповерхова, із світлими стінами під черепичним дахом червоного кольору, з цокольним поверхом та невеликим підвалом; асиметрична; головний вхід акцентовано шестипілястровим портиком, який завершувався трикутним фронтоном. Василь Кричевський прагнув створити музей у синтезі архітектури, живопису, скульптури, декоративного мистецтва, використовуючи при цьому майоліку, альфрейні розписи, інтарсію тощо. Він виконав проект не лише художнього оформлення музею з мотивами народної творчості в основі, а також і обладнання для експозиції.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині збирають книги для сільських бібліотек.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x