додому Новини Безпека Через укриття депутати Золотоніщини вимагають притягти до відповідальності чиновників

Через укриття депутати Золотоніщини вимагають притягти до відповідальності чиновників

0

У Золотоніському районі фактично зірваний процес підготовки укриттів. Місцева влада вдається до імітації роботи та скорочує фінансування на облаштування об’єктів безпеки. З такою заявою звернулись депутати місцевих ради Золотоніського району у листі до Прем’єр-міністра України та Голови Черкаської ОВА. Лист-звернення оприлюднила на своїй сторінці в мережі Фейсбук депутат Золотоніської міської ради Оксана Гіщіна.

«Всі роботи з посилення укриттів ведуться мляво та непослідовно. Спостерігаються факти імітації такої роботи. По окремих об’єктах прийнято рішення щодо здешевлення робіт і відмови від базових принципів. Наприклад – вентиляції, як це було у випадку з укриттям у Золотоніських освітніх закладах. Чиновники з відповідної комісії виконкому вирішили, що спеціальної вентиляції дітям не потрібно. Також численні сигнали з громад Золотоніського району, де керівники ОТГ, за підтримки керівниці РДА Ірини Тернової просто саботують та імітують роботу з підготовки укриттів», – йдеться у зверненні.

У зверненні говориться, що ідею з перерозподілу бюджетних коштів від безпекових питань на питання розвитку інфраструктури лобіював і депутат Верховної ради Віталій Войцехівський: «Найбільш безпрецедентним випадком є свідоме скорочення витрат на підготовку об’єктів укриття в Золотоноші. Натомість перерозподілені кошти спрямовані на ремонт об’єкту «фонтан». Про такі пріоритети нам розповідають як секретар міської ради, так і Голова РВА, і навіть сам народний депутат Войцехівський Віталій Олександрович.

За словами Оксани Гіщіної, на черговій сесії Золотоніської міської ради, що відбулася 26 червня цього року, останній прямо заявив, що нібито іноземні партнери України з розумінням ставляться до витрат на користь розважальної інфраструктури у воюючій країні. Як результат, фінансування укриттів у Золотоноші було скорочено з 2,5 млн. грн. (депутати проголосували у травні поточного року), до 1,4 млн.

«В освітніх закладах Золотоніської громади – немає примусової вентиляції в укриттях. Більше того є заклади, які взагалі не мають найпростішого укриття. В дитячому садочку «Калинка», дітей спускають до погребу. І це типова ситуація для більшості шкіл та садочків Золотоніського району. Натомість у звітності Голови РДА, ситуація зовсім інша. Більшість найпростіших укриттів не відповідають вимогам переліченим у наказі МВС від 09.07.2018 № 579.», – говорить депутат.

Депутати місцевих рад наполягають не тільки на перевірці викладених фактів, але і на кадрових висновках стосовно чиновників, відповідальних за такі дії.

«Шановний пане Прем’єр-міністре, шановний пане Голова ОВА, звертаємось до Вас із проханням, здійснити перевірку описаних фактів у зверненні та вжити відповідних заходів щодо посадових осіб, які Вам підзвітні, стосовно неприпустимості нецільових витрат коштів державного та місцевих бюджетів, особливо зі статей, що спрямовані на захист та посилення обороноздатності країни!»

Нагадаємо, 17 липня Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець проводив нараду з головами громад та керівниками районів з метою координації роботи з будівництва укриттів в регіоні. Він оприлюднив результати перевірки роботи укриттів та застеріг від імітації роботи. «Укриття мають бути доступними для населення. Під час кожної повітряної тривоги. І вдень, і вночі. Без жодних “але”, – заявив Ігор Табурець.

Яка ситуація із захисними спорудами по області – у червні перевірили спецкомісії. Результат: 243 укриття виявились непридатними, 279 – не мали безперешкодного доступу. Часу виправити ці недопрацювання в місцевої влади – до 25 липня. Також завдання кожного – не лише утримувати укриття в належному стані, а й примножувати фонд захисних споруд.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version