НовиниЧеркащинаБезпека та якість на рівні ЄС: у Черкаській області...

Безпека та якість на рівні ЄС: у Черкаській області розпочалися перевірки продуктів харчування

-

- Advertisment -

Черкаський споживач відтепер буде більш захищеним. У той же час операторам ринку харчової продукції доведеться замислитися над рівнем якості товарів і готуватися до перевірок. 4 квітня 2018 року в Україні набув чинності Закон "Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин". Як вплине новий закон на якість життя черкащан та які перспективи відкриє для виробників, дізнавався сайт vikka.ua.

Протягом 2018 року у Черкаській області планують перевірити більше 700 об’єктів, що працюють на ринку харчової продукції.

За словами начальника управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області Юрія Кваса, перевірки в області вже розпочалися.  Правопорушення будуть вартувати операторам ринку сплатою штрафів, вилученням і навіть знищенням продукції.

"У плані контролю посилюється відповідальність операторів ринку за ряд правопорушень, тобто збільшуються штрафи, також під час перевірки інспектор має право провести закупку зразків продукції та направити їх на дослідження до уповноваженої лабораторії. Якщо буде встановлено невідповідність, продукт може бути відкликаний, вилучений або знищений", – пояснив посадовець.

При цьому рішення з тимчасового припинення виробництва або обігу харчових продуктів приймає головний державний інспектор. Це відбудеться у тому випадку, якщо виробництво або обіг харчового продукту становить загрозу для життя або здоров’я людини.

pinstake.com

Юрій Квас пояснив, за якою процедурою будуть перевіряти підприємства.

"Згідно з плановими та позаплановими заходами, підприємства перевіряють державні інспектори різних рівнів: обласного або районного. Перед початком інспектування видається наказ та оформляється посвідчення на право перевірки. Без них інспектор не має права проводити інспектування", – зазначив фахівець.

Перевірки проводяться згідно із затвердженим уніфікованим актом. Під інспектування підпадають всі підприємства, що мають відношення до виробництва та обігу продукції, і потрапляють під дію Закону. Перевірки або заходи державного контролю здійснюються відповідно до затверджених планів перевірок.

"Кратність перевірок регулюється ризикорієнтованим підходом для різних категорій підприємств. Тобто залежно від того, якою діяльністю займається суб’єкт господарювання. Від того буде залежати періодичність перевірок, яке буде проходити підприємство", – розповів він.

Окрім перевірок на підприємствах може проходити аудит. При цьому заходи державного контролю здійснюються без попередження (повідомлення) оператора ринку, а аудит проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше, ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу.

"За результатами перевірок виробникам продуктів нараховуватимуть певну кількість балів. За їхньою сумою визначатимуть кількість наступних перевірок", – пояснила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона прогнозує, що Закон буде прийнятий виробниками неоднозначно.

"Це один із таких горизонтальних законів, які ми дуже довго розробляли, який дуже довго знаходився в парламенті. Я переконана, що буде багато намагань спекулювати на тому, як працюють норми цього закону", – розповіла Климпуш-Цинцадзе.

pravorf.org

Зі слів Віце-прем`єр-міністра, новий Закон, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, а з іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції, адже за результатами кожної перевірки має бути складено акт. Усі ці документи є у публічному доступі. Оператор ринку може скачати собі ці чек-листи і сам себе перевіряти. Інспектор може поставити тільки ті питання, які є в чек-листі. Акти перевірки не будуть змінюватися – і таким чином знівелюється корупційна складова. Підприємців, які дотримуватимуться високої якості продукції, рідше перевірятимуть, а кількість перевірок суттєво зменшуватиметься. Окрім того, один і той самий інспектор не зможе приходити до одного підприємця двічі.

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Так, сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення.

Закон визначає 8 видів порушень із 19-ти, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу.

Для прикладу це такі порушення як:

– виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності – штраф 74 460 грн. для юридичних осіб, для фізичних осіб-підприємців – 40 954 грн.;

– виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу – штраф 111 690 грн. для юридичних осіб, ждя фізичних осіб-підприємців 74 460 грн.;

– невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках штраф 111 690 грн. для юридичних осіб, 55 845 грн. для фізичних осіб-підприємців;

– порушення вимог щодо забезпечення простежуваності – штраф 238 272 грн. для юридичних осіб, для фізичних осіб-підприємців – 18 615 грн.;

– пропонування до реалізації або реалізація швидкопсувних харчових продуктів або кормів, строки зберігання яких закінчилися, якщо внаслідок цього харчові продукти або корми не стали шкідливими для здоров’я людини або тварини, – 44 676 грн. штрафу для юридичних осіб, для фізичних осіб-підприємців – 29 784 грн.

titus-law.com

Такий механізм контролю дозволить розвиватися сумлінним операторам ринку, які вже зараз вкладають кошти у якість і безпечність продукції, однак часто через ці витрати програють у ціні.

Експерти переконують: безпідставно нікого карати не будуть, адже інспектори діятимуть винятково за чіткими інструкціями. Зменшити корупційний ризик має і можливість проведення відеофіксації перевірок. Підприємці зможуть знімати перевірку на відео. Також Закон передбачає ротацію інспекторів, які проводять аудит.

За словами керівника Проекту ЄС "Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні" Яни Добідовської, новий Закон – це частина реформування всієї системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні. Свого часу вже був ухвалений закон "Про безпечність та якість харчових продуктів". В унісон з ним буде діяти Закон "Про державний контроль".

"Цей документ є дуже важливим для того, щоб наш споживач почувався більш упевнено, коли купує харчові продукти. Руйнується підхід до перевірок виробників, що будувався ще за радянських часів, і закладаються нові принципи та стандарти", – пояснює заступник керівника Проекту ЄС "Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні" Яна Добідовська.

По суті в Україні починає діяти нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів, коли держава перестає диктувати підприємствам, що і як робити, а лише контролює, щоб продукція, що випускається, була безпечною для людини.

Одним із чинником, що вплинули на такий підхід до контролю продукції – зобов’язання адаптувати українське законодавство відповідно до європейського, згідно з Угодою про асоціацію.

Дія цього Закону визначає систему гарантування безпечності та якості харчових продуктів України еквівалентною системі контролю Європейського Союзу. Це покращить умови для здійснення експортно-імпортних операцій з харчовими продуктами, тваринами, кормами. Також це спростить процедуру виходу товарів українських виробників на ринки ЄС.

Вже з 28 лютого поточного року до країн ЄС має право експорту 291 українське підприємство, у тому числі 111 виробників харчових продуктів, зокрема, м'яса птиці, риби, меду, яєць, молока та молочних продуктів. Також до Євросоюзу можуть експортувати свої товари 180 підприємств-виробників нехарчових продуктів тваринного походження, таких як пухо-перова сировина, шкірсировина, корми для непродуктивних тварин, субпродукти нехарчові, племінний матеріал, інші нехарчові продукти тваринного походження.

motto.net.ua

Відповідно до Директиви Європейського Парламенту, продукт вважається безпечним, якщо відповідає положенням безпеки, передбаченим в європейському законодавстві. Або, у разі відсутності таких правил, за умови відповідності національним вимогам держави-члена ЄС, де він продається чи запускається у ринковий обіг. Продукт також вважається безпечними, якщо він відповідає європейському стандарту. У ЄС виробник продукції та дистриб'ютор зобов'язані поставляти на ринок безпечні продукти, забезпечувати споживачів необхідною інформацією щодо потенційної загрози продукту, інформувати відповідні національні органи про факти щодо потенційної або прямої небезпеки продуктів.

Крім того, дія нового Закону обіцяє кардинальні зміни для імпортерів харчових продуктів та кормів. Закон передбачає 5-річний перехідний період, упродовж якого пункти пропуску на українському кордоні мають бути належним чином оснащені для здійснення перевірок безпосередньо на державному кордоні. До зазначеного періоду відповідні перевірки можуть здійснюватися, як і раніше, у зонах митного контролю на території України.

Ця публікація була підготовлена в межах проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК "ВІККА" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x