НовиниЧеркащинаБез остраху та за власним бажанням: як у Черкасах...

Без остраху та за власним бажанням: як у Черкасах вакцинують лікарів (Фото)

-

- Advertisment -

У Черкасах активно триває процес вакцинування лікарів. У п’ятницю, 26 лютого, в інфекційній лікарні першу дозу вакцини отримали більше сотні медиків, які працюють із ковідними хворими.

Без усіляких побоювань та за власним бажанням – принаймні, так розповіли медпрацівники кореспонденту vikka.ua.

Робити щеплення індійською вакциною CoviShield приїхали до Черкаської міської інфекційної лікарні медики зі Звенигородки, які пройшли відповідне навчання у Києві. За день планують провакцинувати 120 осіб: 50 працівників інфекційки, ще 50 – Третьої міської лікарні і 20 працівників екстреної медичної допомоги.

Попередньо медики підписують згоду на проведення щеплення: зазначають ідентифікаційні дані та проходять невеличке опитування щодо стану здоров’я.

«Підпис на документі – це підтвердження того, що всі правильно один одного зрозуміли. Потім згоду підписує й лікар, який проводить щеплення. Зберігається цей документ у вакцинованого. Зараз розглядається питання про створення і надання імунологічного паспорту, який дозволить нам безперешкодно виїжджати за кордон», – розповідає директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна і сама підписує такий документ.

Очікуючи своєї черги на вакцинування, лікарі діляться: побоювань щодо ускладнень щеплення не мають.

«Працюю в такому місці, де це потрібно зробити. Тому сумнівів не було. Про вакцину попередньо нічого не дізнавалась, довірилась думці колег», – каже медсестра реанімаційного відділення «інфекційки» Ірина Гордієнко.

Працівниця дитячого відділення цієї ж лікарні Вікторія також відразу дала згоду на вакцинацію:

«Я спілкувалась з тими колегами, які також погодились на щеплення. Звісно, у всіх своя думка і здоров’я – справа кожного. Проте не варто нічого боятись, вакцинуйтесь і будете здорові».

Реаніматолог із Третьої міської лікарні перехворів Анатолій Демченко перехворів коронавірусом близько двох місяців тому і вже готовий до вакцинування.

«Побоювань колег не розділяю. Я працював у ковідному відділенні. У грудні переніс недуг з легкою формою. На мою думку, вакцини боятись не варто», – додає чоловік.

Тим часом в Україні почали фіксувати перші випадки ускладнення після щеплення від коронавірусу. Наразі таких звернень надійшло сім, шість з них – на Черкащині. У МОЗ зауважують: ці випадки не є серйозними та відповідають інструкції виробника.

Не виключає побічних реакцій вакцинування і лікарка Звенигородського ЦПМСД, яка проводить щеплення черкаських медиків, Людмила Доценко.

«Ускладнення можливі, як і на всякі інші щеплення. Це може бути і у вигляді того самого анафілактичного шоку, і місцеві реакції: почервоніння, припухлість і біль в області ін’єкції. Можливо, підйом температури та головна біль. Але ці симптоми проходять за декілька днів», – каже фахівець.

Додає: головна умова вакцинації – відсутність протипоказань. А це: вік до 18 років, вагітність, тяжкі алергічні реакції. Люди, які перехворіли, можуть вакцинуватись через три місяці.

«Вакцину отримуємо на складі, зберігається вона там при температурі 2–8 градусів тепла, – розповідає про порядок щеплення Людмила Доценко. – У нас є дві холодильні сумки, у кожній – два холодові елементи. Коли прочинаємо вакцинувати, дістаємо один флакон на 5 мілілітрів, розрахований на 10 осіб. Записуємо на флаконі дату і точний час, коли ми його взяли. Відкритий флакон може бути не більше 6 годин. Його ми ставимо в другу сумку-холодильник. Після того, як людину провакцинували, вона повинна пів години пробути в залі очікування під наглядом медпрацівника».

Нагадаємо, напередодні черкаські депутати посперечались через вакцину від COVID-19. Одні заявляли: цю, що привезли в Україну, використовують у бідних країнах світу. І вона досі не пройшла всі етапи досліджень. Тим часом інші твердять: цю індійську вакцину дозволила Всесвітня організація охорони здоров’я. А сироватку іншого виробника доведеться чекати роками.

На думку очільниці міської «інфекційки», людям не потрібно зациклюватись на цьому питанні.

«Ми багато уваги приділяємо тому, яка вакцина, у якій країні вона виготовлена. І через це ми відстаємо у графіках вакцинування від інших країн Європи. Так не повинно бути. До вакцинації треба ставитись як до надійного методу захисту», – наголошує Світлана Волгіна.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина отримала понад 16 тисяч доз вакцини проти Covid-19.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x