НовиниОсвіта20 років тому із відомого черкащанина комуністи стягнули 25...

20 років тому із відомого черкащанина комуністи стягнули 25 млн

-

- Advertisment -

З українського письменника, черкащанина Василя Захарченка у 1995 році члени комуністичної та соціалістичної партій з Черкас стягнули за нанесення моральної шкоди 25 млн карбованців. Суд тривав понад рік. Місцевих комуністів обурила публікація в газеті «Черкаси» під назвою  «Майте мужність, ветеране!». Про судові справи, непідйомну суму позову і тих, хто судив Василя Захарченка розповів черкащанин Михайло Вакуленко на своїй сторінці в мережі Фейсбук

За його словами,  25 листопада 1994 року газета «Черкаси» надрукувала статтю українського письменника, лауреата шевченківської премії, черкасця Василя ЗАХАРЧЕНКА під назвою «Майте мужність, ветеране!»

Ветерани-комуністи і соціалісти сприйняли зміст публікації негативно. Вони вимагали вибачення у письменника, подали позовну заяву до суду. Розгорнулася емоційна дискусія на сторінках місцевої преси. Незабаром гостра полеміка набрала всеукраїнського характеру, до якої були залучені найвищі посадові особи держави.

Василь Захарченко, письменник

Інтереси Василя Захарченка в суді представляв Михайло Вакуленко. Придніпровський суд м. Черкаси засудив письменника Василя Захарченка та газету «Черкаси» до сплати величезної суми штрафу та публічних вибачень. Всі апеляції, які подавалися до інстанцій вищого порядку підтримали рішення першої інстанції. Із писменнника і газети комунсти стягнули 25 млн карбованців.

Михайло Вакуленко пригадує, що журналісти запитали письменника після суду:

«Чи відчуваєте Ви розчарування, зневіру після рішень суду?»

– Ні! Я певен, що це тимчасовий реванш, конвульсії певних сил, приречених на загибель. Історія нас розсудить…

Хто судив Василя Захарченка?

Судилище письменника забезпечили:

КУРЧЕНКО Н.М. – суддя Придніпровського суду

НАЗАРОВА Л.В. – секретар Придніпровського суду

Смоляр А.А. – в.о. голови Придніпровського суду

Судова колегія у цивільних справах Черкаського обласного суду:

БУРМІЙ В.Я. – головуюча, ПАВЛЕНКО Л.О. – суддя, МАГДА Л. Ф. – суддя

КОЦЮРБА А.А. – прокурор Черкаської області

ІВАНЕНКО В.Д. – голова Черкаського обласного суду

ШЕВЧУК П.І. – заступник голови Верховного Суду України

БОЙКО голова Верховного Суду України

У цькуванні письменника від КПУ, СПУ а також обласної ради ветеранів війни і праці брали участь:

СТАРОДУБ О, ПІГАРЄВ О, РОМАН О.П, ТКАНКО О, В, СУБОТІН С. П, КРАЙНОВ М.С, КУКУРУДЗА І.І, ДОЛМАТОВА З, КУЧЕРЕНКО В.М, СЄДОВА А, ЗУЄВ та інші…

Історія розсудила

У результаті гострих дискусій виникла ідея визначення Дня пам’яті та примирення.

Першим серед українських президентів заговорив про те, що не все в нашій історії було так однозначно, як вчила радянська ідеологія був Віктор ЮЩЕНКО. І на початках був не раз публічно освистаний за це.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам’яті жертв цієї війни Дні пам’яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня.

«День пам’яті та примирення» встановлений Указом Президента Порошенка № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 року

8 травня 2023 року Володимир Зеленський подав законопроект у Верховну Раду України, яким пропонує встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Василь ЗАХАРЧЕНКОборець за незалежність України у ХХ столітті, почесний громадянин м. Черкаси (звання присвоєне у 2020 році), його ім’ям названо одну із вулиць нашого міста. Відомий український письменник, лауреат премії імені Тараса Шевченка. Похований у Черкасах.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • 6 травня 1961 року на Черкащині в селі Піщани, Золотоніського району, звичайний комбайнер знайшов цінний скіфський скарб. Був знайдений унікальний набір античного бронзового посуду, який складається з 15 предметів.
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x