НовиниЧеркащинаЇсти чи не їсти? – от у чому питання!...

Їсти чи не їсти? – от у чому питання! або Як уряд посадив українців на вимушену дієту

-

- Advertisment -

Уряд віддав ринок продуктів харчування монополістам, поставивши тим самим українців перед вибором: або їсти, або сплачувати комунальні тарифи.

Різке підвищення цін на продукти харчування перетворило похід до магазину на суцільний жах. Чим спричинене стрімке зростання цін і у чиїх руках вирішення проблеми – розберемося разом.

"Насамперед уряд втратив вплив на ринок харчування, скасувавши державний контроль над цінами на соціально важливі продукти харчування. І тепер лише спостерігає за зміцненням монополістів на цьому ринку. А монополісти натомість збагачуються, отримуючи від держави ще й фінансову підтримку у вигляді мільярдів гривень бюджетних коштів", – каже очільник обласного осередку політичної партії "Наш край" Анатолій Нужний.

Безумовно, за висновками експертів, на подорожчання продуктів харчування суттєво впливає різке зростання вартості енергоносіїв, девальвація національної валюти та інфляція.

І, на жаль, цей процес уже має катастрофічні наслідки – їжа стає недоступною більшості українців!

Яскравим прикладом монополізації є ринок курятини. Донедавна курятина була одним із доступніших видів м’яса як за якістю, так і за ціною. На сьогодні близько 60 відсотків ринку курятини монополізовано аграрним олігархом, якому щороку держава допомагає збагатитися на кілька мільярдів.

Тому поки Кабмін дивується звідки інфляція, українці на власних кишенях пересвідчилася, як монополісти без контролю держави із вигодою лише для себе безконтрольно підвищують ціни.

Для порівняння: ціни на їжу в сусідній Польщі майже вдвічі нижчі ніж в Україні. При мінімальній заробітній платі в Україні – 3723 грн/міс., у Польщі – 16300 грн/міс.: середня вартість курячого стегна – 68 грн/кг, у Польщі – 38, молоко – 23-28 грн/л і 12-16 відповідно у Польщі, помідор сливка – 9-12 грн/кг і 6,5 у сусідів.

"Сьогодні пирує диктатура монополій продуктів харчування та абсолютна відсутність антимонопольних дій із боку держави. Українців поставили на межу виживання: за даними Держстату, половину, а то і більше, своїх доходів українці витрачають саме на їжу! – обурюється очільник обласного осередку політичної партії "Наш край" Анатолій Нужний. – Депутатський корпус "Нашого краю" готує звернення до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати цінове свавілля на продукти харчування. Ми вимагаємо від уряду негайного повернення державного контролю над цінами на соціально важливий гастрономічний кошик українців".

До теми:

Як повідомляє Глаком, показник видатків на їжу становить 50,3%.

У середньому за місяць одне українське домогосподарство витрачає на продукти більше трьох тисяч гривень. Такими є підрахунки Державної служби статистики України. Оскільки на харчі витрачається більше половини доходів громадян, то на непродовольчі потреби припадає значно менше – 28,8%.

Майже 13% зарплат іде на оплату послуг – останній показник вищий у містах. У селах натомість відчутніша стаття видатків на особисте підсобне господарство. За наявними даними, жителі міст витрачають на їжу більше, ніж селяни. У середньому, це 3257,19 грн на харчі та безалкогольні напої.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині зібрали понад 20 тисяч підписів проти підвищення тарифу на газ.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Житель Звенигородщини стріляв у кота – на нього відкрили кримінальну справу

Поліція Звенигородщини відкрила кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з твариною. Про це пише Поліція Черкащини. Житель села Стеблів із...

Депутат розповів про свою мрію: хоче створити у Черкасах приватний музей книг

Приватний музей книг мріє створити у Черкасах депутат Черкаської міської ради Нарек Казарян. Про це він написав на своїй...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x