додому Новини Освіта Активісти запрошують на старовинний цвинтар у селі на Черкащині

Активісти запрошують на старовинний цвинтар у селі на Черкащині

0

Активісти організації «Україна Інкогніта» запрошують небайдужих на старовинний цвинтар в селі Колодисте, Звенигородського району. Там планують провести толоку. Про це повідомляється на сторінці організації в мережі Фейсбук.

Активісти запрошують киян та місцевих жителів. Під час толоки планують прибрати старі могили з камяними хрестами і вирізати чагарники.

Подібну акцію київські активісти проводили в селі Залізячка.

ZinoPro

Цвинтар у Колодистому – це надзвичайна пам’ятка історії та мистецтва, це об’єкт історичної пам’яті, якому не багато рівних в Україні, за рівнем мистецької довершеності. Від хрестів у Колодистому перехоплює дух.

У 18 столітті на цвинтарі у Колодистому ховали козаків (низових та реєстрових), а у 19 столітті – їх нащадків, які перейшли у стан державних селян, але продовжували вважати й називати себе козаками. Згідно даних “Словника географічного Королівства Польського” у Колодистому у середині 19 століття мешкало 1350 осіб – 50 євреїв, а решта – українці (православні). Одним із головних занять селян було видобування й обробка каменю-пісковику, який видобувався із місцевого родовища.

Ще одне припущення – мешканці Колодистого були досить багатими людьми, якщо могли дозволити собі такі великі й майстерно зроблені надгробки. На початку 19 століття такий хрест в середньому коштував 25 карбованців – величезну суму, яку селяни мусили копити не один рік. Можна зрозуміти, що великий і красивий надгробок поставити було престижно, а особливо для козака-каменотеса.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version