додому Новини на ВІККА ВіККА-новини На Черкащині з ріпака робитимуть олію

На Черкащині з ріпака робитимуть олію

0

На Черкащині будують завод із переробки ріпака. Унікальний у своєму роді. Дотепер майже весь ріпак із України йшов на експорт. Золотоніські аграрії вирішили переробляти вдома. Із ріпакового насіння виготовлятимуть олію. За смаковими якостями її прирівнюють до оливкової. Вона користується попитом і вважається однією із найкращих рослинних олій. У світовій торгівлі ріпакова олія на четвертому місці після пальмової, соєвої та соняшникової. Із подробицями Ольга Скорик.

Ріпак уже на току. Після очищення та сушіння йому пряма дорога за кордон. Принаймні так було дотепер. 90% ріпакового насіння з України щороку вивозили. Підприємства з переробки країна не мала. Тепер буде. Унікальний олійний завод майже добудували в селі Антипівка, що на Золотоніщині.
Ігор Якимчук, директор Красногірського олійного заводу: «Наш завод має переробляти в сезон 30 тисяч тонн ріпака. З них виробляти 10-11 тисяч тонн олії. Олія має бути екологічно чиста. Пізніше будемо проводити рафінацію. На сьогодні буде два варіанти використання виробленої продукції: або на харчові цілі, для цього в нас є всі необхідні сертифікати, або на біодизельне паливо».
Красногірський олійний завод збудували за кращими європейськими зразками. Оснастили теж за останнім словом техніки. Обладнання з Чехії та Німеччини. Всі процеси автоматизовані.

Микола Зосименко, головний інженер Красногірського олійного заводу: «Перші преси віджиматимуть на 70%, а потім жмиха подається на повторний віджим – преси, які дожимають масло. Вихід повинен бути від 35-37% масла із сировини ріпака».
Насіння для олії на Красногірський завод відбиратимуть ретельно. Для цього обладнали спеціальну лабораторію. Тільки машина стане на ваги, фахівці проведуть необхідні експрес-аналізи. Достатньо кількох грамів і 5-7 хвилин, щоб встановити якість сировини. Запевняють: повз їхній контроль не прошмигне жодна партія.
Валентина Середа, завідувачка лабораторії Красногірського олійного заводу: «Це дає можливість дуже швидко прийняти машину, яка до нас прийшла від постачальника, правильно розмістить цю сировину. Якщо волога, то направити на сушарку і т.д.»
Ріпаком Красногірський завод не обмежиться. Тут планують переробляти й іншу олійну сировину.
Ігор Якимчук, директор Красногірського олійного заводу: «Головна наша мета – це ріпак, але можемо переробляти до такої фракції і зерно соняшника, і кукурудзи. Це на перспективу. Сьогодні ж ми хочемо працювати на ріпаку. Ріпакова олія у світі – це друга за якістю після оливкової. А соняшникова, порівняно з ріпаковою, має набагато менше переваг».
Відкрити ріпакового гіганта планують уже наприкінці серпня.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version