Атака кишкових інфекцій

За вісім місяців цього року майже півтисячі хворих були уражені кишковими вірусними інфекціями. Цей показник перевищує минулорічний більш ніж на 36%. Шляхів для зараження безліч. Приміром, на сьогодні, за участі санепідемстанції знято з реалізації п’ятдесят тонн зіпсованої харчової продукції. Про це та інше – далі у сюжеті.

З початку цього року медики зафіксували близько п’ятисот випадків гострих кишкових захворювань. Більшість хворих – діти. Переважно віком до 2-х років. Саме вони складають понад 75% від загальної кількості хворих.
Ніна Широкопояс, лікар-педіатр: «Частіше всього хворіють діти раннього віку».
Загалом же показник захворюваності, порівняно з минулорічним, значно зріс.
Марина Пуга, лікар-епідеміолог: «У нас захворюваність на гострі кишкові інфекції збільшилась на 36%».
Захворіти легко: достатньо випити забруднену воду, проігнорувати правила гігієни або вжити неякісну продукцію.
Світлана Христенко, мама Діми: «Ми захворіли через сир. У сина температура збільшилась, намагалися знизити самостійно, але не змогли. Тому викликали швидку».
Найпоширеніший – харчовий шлях зараження. Так, лише за 8 місяців поточного року знято з реалізації понад 50 тонн неякісної харчової

продукції. М’ясо птиці, свинини, яйця, молочні продукти слід вживати з особливою обережністю. Небезпечними бувають і кондитерські вироби.
Василь Загородній, головний лікар Черкаської міської СЕС: «У нас був випадок. Мама прийшла до нас зі скаргою, що дитина отруїлася. Ми з’ясували, що термін придатності печива, яке вона вживала, «вийшов» ще 2002 року».
Продукція на вигляд має бути свіжою, відповідати термінам придатності, а при необхідності піддаватись термічній обробці. В іншому випадку є ризик захворіти.
Людмила Назарова, лікар-інфекціоніст: «Это может быть и сальмонелез, и стафилококковые инфекции, пищевые таксикоинфекции, вызванные стафилококком. Заболеваний очень много, которые могут передаваться через продукты, зараженные какой-то инфекцией».
Підприємці ідуть на все, аби реалізувати свій неякісний товар і заробити на цьому гроші, говорить головний санітарний лікар міста Василь Загородній. Обурений він і тим, що у підприємців є можливість уникнути раптових перевірок.
Василь Загородній, головний лікар Черкаської міської СЕС: «Ми за 10 днів, як це вимагає закон, попереджаємо про перевірку. Я вважаю, що це неправильно. Уявіть, що вони можуть там реалізувати, коли знають, що наших представників там не буде».
Отже, розраховувати доводиться лише на власну інтуїцію, знання та досвід. Якщо хвороба вас-таки не оминула – самолікуванням займатися не слід, радять лікарі. А вчасно надана медична допомога дозволить уникнути тяжких форм захворювання.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Стали свідком новини? Тисніть тут
booked.net