додому Блоги Велотурист

Велотурист

0

Вже давно закінчився мій туристичний велосезон і поставлений на зимове зберігання велосипед. Провітрені палатка і спальний мішок. Та я все ще під впливом тих неймовірних емоцій, що подарували мені ті декілька днів великого 860 км велопоходу і навіть дві короткі одноденні поїздки. Ще тільки від'їхав від дому на яких 5-7 км а вже нові враження, а позаду залишилися домашні клопоти і негаразди. Кудись відступили хвороби і життєві проблеми, і ти вільний. Ти летиш. Тобі знову 20 років. Згадалися безкрайні поля, що зливаються з небом за далеким горизонтом. Згадалися зустрічі з побратимами-прикордонниками і зустрічі зі щирими, привітними людьми, що підказували дорогу, дозволяли набрати води в своїх дворових криницях. А ще згадалася бабуся, що сиділа біля свого двору. Під ветхим тинком прихилені милиці. Я привітався і спитав дозволу набрати холодної води.

"А чого ж не можна. Беріть, скільки треба. Бачите, які в мене ноги, а колись бігала. Сиджу сама-самісінька. Діти пороз'їжджалися по світу, нема до кого й заговорити. Ви напишіть про наш цукровий завод. Оце недавно відремонтували, поставили нове обладнання та й закрили. От скажіть, кому це вигідно? Напишіть про нас пенсіонерів, як ми мучимося в селі".

Бабуся явно прийняла мене за якесь велике "цабе".

Окремо згадаю екскурс в минуле. Я спеціально проклав свій маршрут так, щоб побувати в селах і містечках, описаних у "Кайдашевій сім'ї" Івана Нечуй-Левицького. І ось я їду по Семигорах і мені здається ніби із-за бугра повинен з'явитися старий Кайдаш на возі із снопами, а воли ліниво переставляють ноги та хвостами ганяють надоїдливих мух. Проїхав Дешки, Біївці, Богуслав і накінець батьківщина Письменника – Стеблів. Тут я відвідав музей І.Нечуй-Левицького. Потім був панський маєток в с.Бужанка, Буцький каньйон, зустріч з побратимами біля меморіалу в с. Легедзине, музей Трипільської культури в цьому ж селі; географічний центр України біля Шполи, Сміла, Кам'янка, Холодний Яр, Суботів, Чигирин.

Після Чигирина змушений був змінити маршрут і їхати в Черкаси. У велосипеда відмовили гальма, потім при ремонті вияснилось, що постиралися гальмівні колодки. Після Черкас через Мошни і Межиріч доїхав до Канева, де і провів останню ніч в палатці на березі Дніпра і на наступний день фінішував у Криштопівці.

Влітку вирвався в невелику поїздку по Драбівському району. Ціллю були церква в с.Мойсівка, де бував Т.Шевченко і панський маєток в с.Степанівка, в якому тепер розташована загальноосвітня школа. І була ще одна коротка поїздка на 57 км в Жорнокльови і Нехайки.

Тепер настала зима. Будуть прокладені нові цікаві маршрути, будуть нові зустрічі і нові емоції. Не сидіть по домівках, подорожуйте. Один день на новому місці приносить більше позитиву, ніж один рік на старому.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version