додому Блоги Реєстрація договорів

Реєстрація договорів

0

Якось прийшла в гості до куми. Сидимо, чаюємо, граємось з Максом – хрещеним. Тут приходить брат куми. Очі на лобі, лютує, психує, безупинно нарікає на державу разом з міськрадою і всіма чиновниками України. Що ж відбулося? Звичайна для нашого суспільства річ. По роботі необхідно зареєструвати в реєстраційній службі договір оренди землі. Спочатку сказали, що він повинен принести рішення міськради про оренду землі.

Приніс. Потім сказали, що рішення з мокрою печаткою не проходить, бо це –копія і в міськраді її повинні ще завірити. Необхідно щоб на копії рішення був напис, що вона відповідає оригіналу, дату, прізвище і посаду того, хто завірив. Мало того, що йому довелось двічі спілкуватись з реєстраційною службою, так ще й з’ясувалось, що ЗАВІРЕНУ копію рішення в міськраді необхідно чекати ДО МІСЯЦЯ!!!!!! Можливо її і раніше завірять але сказали, що термін виконання — до місяця.

Так як ніколи не мала справ з реєстраційною службою, то зайшла в Інтернет. Перше, на що натрапила це на постанову Кабінету міністрів України №669 від 02.09.2015р. Це якийсь жах і геноцид проти народу під прикриттям наведення порядку, законності та прозорості.

Згідно з документом, плата за державну реєстрацію нерухомості протягом двох годин встановлена в десятикратному розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухомість, за один день – у п’ятикратному розмірі, за три дні, а також за п’ять днів для заяв з терміном розгляду протягом 14 днів – у двократному розмірі.

Поговорила з мамою. Виявляється, коли вона купувала с татком будинок, то платила гроші в БТІ за реєстрацію права власності на нього. Потім держава придумала електронний реєстр і знову для реєстрації в ньому мама сплатила частину коштів БТІ, а частину –державному підприємству, яке вело реєстр. Тепер же, з 2013 року, держава придумала новий реєстр – реєстр речового права. І знову для того, щоб виконати якусь операцію з нерухомістю необхідно ПЛАТИТИ за реєстрацію. Навіть комунальні підприємства БТІ мали право за прискорення отримувати піднімати плату не більш ніж у два рази, а тут, як то кажуть, "навели лад (!!!)" і держава вирішила, так би мовити, підзаробити – В ДЕСЯТЬ РАЗІВ!!!

Окрім того, відповідно до вказаної постанови держава, яка по своїй суті повинна слідкувати за справедливістю та рівністю прав усіх громадян, знову нас розділила. Бідний то чекай 14 днів, а як багатий, то плати і отримуй за 2 години. Як на мене, якщо держава хоче щось контролювати або обліковувати, вона повинна робити це або безкоштовно, або в порядку черги надходження заяв, але ніяк не за розміром оплати. Бо зрозуміло, що навіть якщо реєстратор буде вільний, то він буде чекати "багатого" замовлення, а мою заяву відтягуватимуть у довгий ящик і вона "піде в рух" лише в останній –4-ий день з моменту її подачі.

Відбулося те, що державна служба реєстрації, яка існує за рахунок бюджету, – тобто за рахунок нами сплачених податків, ще примудряється заробляти на нас, простих громадянах. І, судячи з маминого досвіду, заробляє втричі більше, ніж мала б. Бо лише моїй мамі довелось тричі реєструвати право власності на свій будинок.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version