НовиниЧеркащинаДиспетчери черкаської "швидкої" розповіли як працювали у перші дні...

Диспетчери черкаської “швидкої” розповіли як працювали у перші дні війни (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

24 лютого, перший день війни. Ворог наближається. Від звуків вибухів прокинулися жителі багатьох українських міст. Диспетчерка черкаської швидкої Інна у цей ранок, як і зазвичай, приймала виклики від хворих. По телефону ж дізналася, що почалася війна. Про роботу у перші дні повномасштабного вторгнення розповіли диспетчери Черкаської станції швидкої медичної допомоги журналістам “ВІККА”.

“Прийшов виклик, я його записувала, про те, що були вибухи, люди повідомили у центрі міста, є травмовані, є руйнування будівель, люди були налякані і це був не один виклик, це було кілька викликів, люди телефонували, питали чи дійсно почалася війна”, – розповідає фельдшерка МНС з інформування бригад Інна Ляпкало.

Страх, незрозумілість — Інна не могла повірити у те, що сталося. Проте разом з колегами продовжували робити своє завдання — допомагати хворим.

Були всі налякані, тому що не розуміли що буде далі, що робити взагалі. Взагалі чи виїжджати, чи залишатися, взагалі дуже хвилювалася за свою родину звичайно, але все ж таки зібралася, тому що розумію, що ти на роботі знаходишся і тобі треба допомогти в першу чергу людям”, – каже Інна Ляпкало.

Наталія також працювала тієї ночі. Пригадує: хвилювалася не за себе, а за дітей.

Страшно було лише за те, я вам скажу про себе. Ми в ту ніч працювали з чоловіком. Він фельдшер на виїзній бригаді, я диспетчер і ми обоє були на роботі. Єдине що бентежило, що вдома двоє дітей”, – зізнається диспетчерка Наталія Науменко.

Перший воєнний ранок і на зміну диспетчерам, які працювали всю ніч, заступили інші. Буз сумніву вирішила йти на роботу і пані Лариса. Диспетчерка згадує: на роботу вийшли всі, без винятку.

Поговорили з чоловіком, передзвонили батькам і я їх попередила, що я на день йду на роботу, можливо я не прийду, можливо мене не буде чути, попередила собі й пішла. І так прийшли всі мої дівчата на зміну, без запізнень. Звісно з страхом в очах, але прийшли і сіли працювати”, – каже фельдшерка Лариса Городнича.

Диспетчерка розповідає, що попри все продовжували працювати, бригади без змін виїжджали на виклики. Хворих, які телефонували у паніці, заспокоювали.

Кількість викликів зменшилася, але все рівно була така ж, бо більше розмови емоційні, більше поради були, а виїздів можливо трішки менше було”, – додає пані Лариса.

Робота була злагодженою. Мали також план дій для непередбачуваних ситуацій.

Зразу у нас був створений план роботи із бригадами, які знаходяться далеко в районах наших областях, як з ними виходити на зв’язок, якщо зникне зв’язок, куди вони мають рухатись, вдруг щось буде відбуватися на їхній території в їхньому районі”, – розповідає диспетчерка Тамара Литвиненко.

Диспетчерка згадує: війна додала ще один виклик для неї — це долати десятки кілометрів, щоб доїхати до роботи.

Я проживаю в селі, 34 кілометри і в нас відмінили рейси, автобуси взагалі перестали їздити, тому було прийняте рішення: на роботу я їздила на велосипеді 34 кілометри кожне чергування”, – розповідає пані Тамара.

Попри хвилювання та страх, медики з роботою впорались. Зізнаються, пережити складний період невідомості допомогла взаємопідтримка у колективі.

Підтримували, говорили, намагалися шуткувати, робили акценти на тому, що у нас екстрена дуже така служба, що ми не можемо дать собі слабинку, нам потрібно працювати, нам потрібно підтримувати людей”, – каже Лариса Городнича.

Так диспетчери швидкої вже більше року працюють в умовах війни. Приймають виклики та допомагають навіть попри обстріли. Під час тривог медики спускаються в укриття і продовжують працювати. Адже найвища цінність для них — здоров’я та життя кожної людини.

 

Читайте також:

У Черкасах у сквері «Хіміків» відбулися збори громади. Місцеві жителі висловилися за перехід від московської до української церкви. На зборах були присутні понад 700 осіб. Проголосували одноголосно.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на місці, де була синагога, з’явиться будівля висотою до 14 метрів

У Черкасах по бульвару Шевченка на місці історичної будівлі (колишня синагога Тверського), якій уже понад 100 років, має з’явитися...

Черкаські легкоатлети вибороли медалі на літній Універсіаді України

Черкаські студенти та випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Черкаського національного університету взяли участь на ХIX літній Універсіаді...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x