НовиниЧеркащина"Зустрінемось в суді": черкасці нарікають на шантаж з боку...

"Зустрінемось в суді": черкасці нарікають на шантаж з боку управлінської компанії (Відео)

-

- Advertisment -

Мирно закінчити співпрацю з управлінською компанією не вдається ще одному новоствореному ОСББ в Черкасах. Перейти на самозабезпечення будинку по вулиці Добровольского, 6 його мешканці не можуть, адже досі чекають необхідної технічної документації на житло. З цією метою навіть навідалась до управлінця. Той, щоправда, заперечує право співвласників на це.

Детальніше про ситуацію – в матеріалі vikka.ua

ОСББ "Добровольського 6" зареєстровано 13 серпня. Перед цим, каже його голова Тетяна Морозова, співвласники витримали всю необхідну процедуру: провели установчі збори, протягом 15 днів збирали підписи, опитували мешканців будинку. Мовляв, прийняти таке рішення їх змусило неналежне виконання управлінською компанією "Нова якість" взятих на себе обов’язків.

"Ми чекали, коли ж Нова якість щось нам зробить. Звертались до них, говорили про потреби нашого будинку: необхідно було провести гідравлічні випробування, промити систему опалення, замінити труби, розчистити підвали, горище, – розповідає пані Тетяна. – Нам просто письмово давали відповідь, що коштів зараз на це немає, необхідно накопичувати. Але разом з тим, не робилось абсолютно нічого! Крім того, тариф для нас був зависокий. І ми зрозуміли, що це те саме, що СУБ, а ніяка не нова якість. Тому ми скликали ще одні загальні збори 29 вересня, на яких вирішили відмовитись від послуг Нової якості і розірвати з ними договір".
 

То ж 15 жовтня ОСББ, як того вимагає закон, направили управлінцю повідомлення про зміну форми правління і про розірвання договору з "Новою якістю". Мовляв, рівно за 2 місяці прийдуть за документацією на свій будинок. Втім, відповіді на свій лист досі не отримали.

Натомість отримали нове послання від управлінця: на під’їздах будинку з’явилось повідомлення про термінову необхідність проведення загальних зборів. Там мешканці мають вирішити питання капітального ремонту ліфтів. Його, каже пані Тетяна, просили в управлінця протягом тривалого часу. Однак безрезультатно, поки не з’явилось остаточне рішення про розірвання стосунків з управлінською компанією. 

Голова ОСББ Тетяна Морозова

16 грудня, коли сплив двомісячний встановлений законом термін, представники ОСББ "Добровольського, 6" навідались до офісу "Нової якості". Заздалегідь, кажуть, підготували акти прийому-передачі технічної документації, аби все пройшло якомога швидше.

"Андрій Бортник назвав нас злочинцями. Сказав, що договір про надання послуг з управління укладався співвласниками з управлінською компанією. А ОСББ не є суб’єктом цього договору і ніяких документів та інформації вони нам не нададуть", – розповідає Тетяна Морозова.
 

Жінка каже: цитуючи одразу кілька законів намагались донести до керівника управлінської компанії, хто такі ОСББ, чому вони захищають інтереси власників:

"Навіть при наявності управителя, визначеного на конкурсній основі органом місцевого самоврядування, якщо в цей час співвласники створять ОСББ, дія договору припиняється, але необхідно за 2 місяці повідомити про це. Усе це було нами виконано. Ми попередили, що невиконання управителем своїх обов’язків не позбавляє співвласників прав щодо володіння, користування та розпорядження спільним майном і не обмежує нас у прийнятті рішень управління багатоквартирним будинком. Тобто тепер кошти, які сплачують мешканці, мають надходити на рахунокОСББ. Бортник нам сказав, що це кримінальна справа, а ми злочинці. Натомість разом зі своїм адвокатом вимагає з нас документи, які містять інформацію, що,  згідно з "Законом про адвокатуру", вимагатись не повинні".
 

Як свідчить відео, яке vikka.ua надала пані Тетяна, керівник управлінської компанії відправляє мешканців багатоквартирного будинку до суду.

"Одного факту юридичної реєстрації ОСББ замало для передачі документів. Ви повинні прийняти рішення про самостійне управління, – зазначає Андрій Бортник. А після того, як мешканці запевняють, що таке рішення прийняте, наголошує: ті повинні надати відповідний протокол. – Витягу з протоколу не достатньо. Тому чекаємо рішення суду. А той, хто це робить з боку ОСББ, буде нести відповідальність".
 

Минулого тижня гостре питання новостворених ОСББ обговорювалось і в стінах черкаської мерії. На засідання були запрошені представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, міського департаменту соціальної політики, керівництво управлінської компанії зі своїм адвокатом та заступниця міського голови Людмила Бордунос, яка курує питання ЖКП в місті.

"Там ми теж довели, що можемо в односторонньому порядку розірвати договір з управителем. Всі погодились з нами, – зазначає Тетяна Морозова. – А потім нам сказали, що департамент соцполітики підготує роз’яснення для ОСББ і управлінської компанії про передачу документів. Як зробити так, аби мешканці нашого будинку не втратили субсидію і пільги. Адже поки люди платитимуть на рахунок ОСББ, управлінець може подати у "соцполітику" відомості, що вони мають заборгованість по квартплаті. Тепер Бортник не віддає нам документацію, посилаючись саме на це роз’яснення. Але ми його ще в очі не бачили".
 

Очільник департаменту соціальної політики Олег Гудзенко розповів vikka.ua про суть згаданого роз’яснення: для відшкодування коштів за надані послуги підрозділу необхідне підтвердження, що попередній балансоутримувач передав будівлю або відмовився від її обслуговування.

"Це або "Нова якість" має надати лист, що вони припиняють надання послуг будинку, який став ОСББ, або вони з цим новоствореним ОСББ підписують додаткову угоду до основної про те, що з певного числа між ними припиняються договірні відносини, – зазначає чиновник. – В подальшому саме один з цих документів буде слугувати підставою для отримання відшкодування витрат. Наголошую: балансоутримувач будинку повинен бути один. Адже департамент не має права перераховувати кошти одночасно на рахунок управлінської компанії і ОСББ".
 

Мешканці ж будинку по Добровольського,6 кажуть: поки сподіваються на те, що управлінська компанія почне діяти за законом. Адже фінансової можливості судитись із "Новою якістю" не мають.

"Ми створювали ОСББ для того, щоб економити: зменшити цифри в платіжках, щоб щось робилось у тому будинку, відповідно до цього розраховували кошторис. А витрати на суд – це додаткове фінансове навантаження для нас".

 

Раніше сайт vikka.ua повідомляв: 13 грудня черкаські обранці своїм рішенням скасували скандальний тариф на вивезення негабаритного й будівельного сміття.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини

 
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x