НовиниЧеркащина"Золотий час" для черкаських парків минув? (ФОТО)

"Золотий час" для черкаських парків минув? (ФОТО)

-

- Advertisment -

Роки розквіту за часів відданих очільників. Діяльність КП "Дирекція парків" стала чи не найуспішнішою серед усіх місцевих підприємств і зробила парки найбільшою прикрасою міста за останні 12 років. Екс-мер Черкас Сергій Одарич перетворив свого часу недоглянуту паркову зону міста на затишні зелені осередки, а суворий центр – на кришталеву казку. Свої амбіційні починання тоді Одарич передав керівнику новоствореного підприємства "Дирекція парків" Олександру Радуцькому, а той через кілька років – Володимиру Стойку. Останній днями оголосив про своє звільнення. Місто зажурилось, ймовірно відчуваючи, що "золотий час" для черкаських парків минув. Згадати все, що відбулось і було створено за ці роки, вирішили кореспонденти vikka.ua.

"Дирекція парків" була створена в 2007 році. Очолив комунальне підприємство Олександр Радуцький, нині колишній секретар міської ради. За його каденції парки та сквери Черкас отримали "ковток свіжого повітря": відремонтовано старі та придбано сучасні атракціони, встановлено нові лави, скульптури, відновлено освітлення, роботу фонтанів. А кількість паркових зон збільшилася до 16-ти.

lookmytrips.com

Це сьогодні Долина троянд – найулюбленіше місце відпочинку черкащан біля Дніпра. А до середини двотисячних тут було не настільки живописно й комфортно. 2009-го у парковій зоні почали з’являтись трояндові клумби, до облаштування яких безпосередньо долучався і сам Радуцький.

Долина троянд, 2009 рік. Фото: radutskiy.livejournal.com

У сквері Хіміків того часу з’явилась своя "родзинка" – фонтан зі скульптурою всередині "Ніжність троянди".

Сквер хіміків, 2009 рік. Фото: radutskiy.livejournal.com

Сквер Хіміків, наші дні

Дитячий парк в центрі міста, окремі ділянки якого ще в 2002 році був схожий на моторошні хащі, в 2010 загув дзвінким дитячим сміхом. Навесні там запрацювали атракціони, а влітку – з’явились дерев’яні скульптури тварин. Сьогодні це місце – досі фаворит у найменших черкащан.

Дитячий парк, 2002 рік

Дитячий парк, 2010 рік. Фото: radutskiy.livejournal.com

Олександр Романович втілив у Черкасах низку унікальних фестивалів, започаткованих екс-мером Сергієм Одаричем. У парку 30-річчя Перемоги відкрився музей скульптора Михайла Ширінкіна, що отримав назву "Древляндія". Щороку взимку у сквері за ОДА розміщався фестиваль льодової скульптури "КриЖталь". Для нього завжди обирались теми, які були б цікаві усім жителям і гостям міста. Так, у січні 2010 року в кризі ожили персонажі одного з улюблених творів Гоголя "Вечори на хуторі близ Диканьки". Черкащани приходили на зустріч із хитромудрою Солохою, щирим Вакулою, чарівною Оксаною і навіть пустотливим "рогатим", що крав місяць та зорі.

kropyva.ck.ua

http://chmr.gov.ua

Сумнозвісний Міст кохання, який нині закритий на реконструкцію, прослужив 9 років після урочистого відкриття Радуцьким і парою щасливих молодят.

Міст кохання, 2010 рік. Фото: radutskiy.livejournal.com

В лютому 2011 року "Дирекція парків" стала одним із найкращих черкаських підприємств. Вже тоді заступником Радуцького був молодий і професійний у своєму підході Володимир Стойко. Влітку цього ж року міжнародний економічний рейтинг "Ліга кращих" присвоїв комунальному підприємству звання "Підприємство року", а Радуцького за професійне управління визнали "Керівником року України". У 2013-му підприємство знову очолило перелік найкращих. Так, "Дирекція парків" стала бронзовим призером у рейтингу ТОП-45 підприємств-лідерів України.

Фото: radutskiy.livejournal.com

Парк Перемоги, початок 2000-х

Парк Перемоги в наші дні, фото igotoworld.com

У 2014-му на посаді керівника підприємства Радуцького змінив Микола Бондаренко. Місце ж заступника продовжував обіймати Володимир Стойко, який уже підсвідомо успадкував віддану працю попереднього керівника. Господарював на совість. була здійсненна генеральна обрізка дерев і кущів. На газонах та клумбах встановили спеціальний полив, завдяки якому в теплу пору року парки завжди зелені. Завдяки ретельному догляду, облаштованим урнам та постійній охороні, в парках стало чисто й безпечно. Згодом у скверах запрацював WI-FI Інтернет.

До обов’язків директора КП Стойко приступив влітку 2016 року. Протягом майже трьох років у Черкасах продовжували розвиватись міські парки та набережна.

За цей час молодий очільник добудував почату Радуцьким трипільську альтанку, продовжив влаштовувати фестиваль кам'яної скульптури "Живий камінь", провів фестиваль скульптур "Минуле на дотик". Останній на екваторі 2018 року залишив містянам на згадку цілий комплекс паркових обнов у Сосновому Бору. Унікальні скульптури доісторичних тварин: легендарний змій, шаблезубий тигр, птеродактиль. Тоді ж тут реконструювали й запустили струмки й водограї.

Facebook / КП "Дирекція парків"

Фестиваль "Писанковий рай" у квітні минулого року зібрав найкращі роботи обдарованих школярів, які до Великодня розписали 10 писанок-вуличних інсталяцій.

Facebook / КП "Дирекція парків"

Великим досягненням Володимира Стойка та його однодумців є оновлений оглядовий майданчик у Сосновому бору. 

Оглядовий майданчик до реконструкції, фото hromadske.ck.ua

Наприкінці 2018 року молодий очільник парків розпочав довгождане встановлення Колеса огляду. Цей складний і довготривалий процес розпочав Олександр Радуцький ще в 2007-му. Тоді, після низки нещасних випадків на атракціонах в кількох містах України, експертами профільного центру перевірили безпечність конструкції "чортового колеса" й постановили: далі до експлуатації атракціон не придатний. Аби не допустити трагедії, колесо демонтували. Однак, через буремні революційні події в країні, оновлення атракціону затяглося. І ось, завдяки багаторічним спільним зусиллям, вже навесні черкасцям обіцяли відкриття нового Колеса огляду.

Facebook / КП "Дирекція парків"

Втім, нині, чи відбудеться воно, залежить вже від нового очільника комунального підприємства, який, впевнений Олександр Радуцький, буде вигідним і зручним міським владцям. Колишній керівник та друг Володимира Стойка з прикрістю сприймає звільнення Володимира і переконаний: на такий крок він пішов через політичні переслідування і тиск нинішньої влади. Згадує, як певний час Володимира дорікали родинними зв’язками з Радуцьким. Хоч і всі знали: доля зробила їх родичами набагато пізніше, ніж вони почали працювати разом і перетворювали парки міста на куточки чистоти й комфорту.

infomist.ck.ua

"Володимир – один із найкращих менеджерів у своїй галузі. Він більше не захотів знаходитися в банці з павуками, які використовували його порядність та працездатність, принижуючи людські стосунки. Я звинувачую керманичів міста, які перетворили підприємство на політичне поле боротьби", – саме так пояснює рішення про звільнення Стойка Олександр Радуцький.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський парк звільняють від хворих та повалених дерев.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x