НовиниЧеркащинаЖиття після реформи: черкаські пенсіонери відчули "покращення" по-різному

Життя після реформи: черкаські пенсіонери відчули "покращення" по-різному

-

- Advertisment -

Рівно місяць тому в Україні набув чинності закон про пенсійну реформу, який передбачав підвищення пенсій на суму в середньому від 200 до 1000 гривень. Однак пенсійному "покращенню" радіють по-різному. Черкащани дивуються: чому пенсія при однаковому трудовому стажі для одних зросла більш ніж на тисячу, а для інших – на кількадесят гривень або й не зросла взагалі? Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

Пенсіонерка Людмила Шевченко пішла на пенсію у 2014 році.

"Весь час працювала бухгалтером. У мене стаж 38 років, а надбавки отримала лише 64 гривні. Телефонувала до Пенсійного фонду і мені пояснили: хто вийшов на пенсію у 2014-2017 роках, не отримає значного підвищення".

А Валентина Прокопенко взагалі не отримала підвищення до пенсії.

"Зверталася до Пенсійного фонду, але вони відповіли, що нічого не знають і попросили, щоб я прийшла пізніше. У мене 28 років стажу, пенсію отримую з 2001 року".

Декого з пенсіонерів пенсійна реформа не образила. Серед таких – Олександр Григорович. Чоловік пропрацював гірничим майстром 11 років.

"Загальний стаж у мене 39 років. Я працював і токарем, і електрослюсарем, і завідувачем паливного складу, і головним механіком. Після перерахунку пенсійних виплат та осучаснення мені до пенсії нарахували ще 1040 гривень", – каже він.

Як пояснила начальник Головного управління ПФУ в Черкаській області Світлана Зінник, визначення розміру пенсії у межах перерахунку відбулося для усіх громадян, без огляду на статус і місце роботи.

vycherpno.ck.ua

"Щодо реформування пенсійної системи, вона чесна і прозора. Розмір пенсії громадянина вираховувався за формулою: Сз × Ікз × Кс. Показник "Сз" – це розмір середньої заробітної плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії. "Ікз" – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення зарплати людини до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески). "Кс" – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи людини на величину оцінки одного року страхового стажу", – пояснює принцип нарахування пенсії Світлана Зінник.

Як відомо, базова середня плата для розрахунку пенсій складає 3764,4 грн, а коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижений з 1,35 до 1.

"Люди, які вийшли на пенсію в останні три-чотири роки: в 2014-му, 2015-му, 2016-му та 2017-му роках, не отримали підвищення. Законом з 1 жовтня передбачено проведення перерахунків пенсії, обчислених за нормами закону про загальнообов’язкове пенсійне страхування із застосуванням єдиної заробітної плати по Україні. У них зарплатна база ще не так сильно застаріла, а якщо перераховувати зі зниженням оцінки одного року стажу, страхова частина їхніх пенсій вийде навіть нижче, ніж є зараз", – зазначає Світлана Зінник.

Водночас у відділі звернень громадян Пенсійного фонду наразі чималий ажіотаж: у багатьох виникають питання щодо підвищення пенсій. Так, лише за жовтень пенсійними отримали майже дві тисячі звернень від громадян.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Пенсійному фонді дали поради молодим черкасцям щодо безбідної старості.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x