НовиниЧеркащина"Життя – це мить, використайте її": подорож у "Країну...

"Життя – це мить, використайте її": подорож у "Країну Баскетболію", створену Михайлом Бродським у Черкасах (Відео)

-

- Advertisment -

Серце українського баскетболу вже понад півтора десятиліття б’ється у Черкасах. Саме тут, під крилом громадської організації "Країна Баскетболія" та відомого спортивного мецената Михайла Бродського, на базі школи "Черкаські Мавпи" протягом багатьох років виховуються зірки не лише українського, а й світового баскетболу.

Наш Свят у найсильнішій лізі світу

Навесні 2018 Черкаси підтвердили звання баскетбольної столиці країни. "Черкаські Мавпи" вперше в історії вітчизняного баскетболу стали абсолютним чемпіоном Суперліги. Команді Максима Міхельсона таки вдалося завершити золоту серію на домашньому паркеті.

Вся спортивна спільнота країни завмерла зі стартом цього матчу. На паркеті дві найсильніші команди цьогорічної суперліги – "Черкаські Мавпи" та "Дніпро".

"Ми жили баскетболом, жили командою. У нас була шалена атмосфера в команді", – згадує той час капітан черкаської команди Олександр Кольченко.
 

14 років – саме стільки потрібно було нашому клубу, аби дійти до історичного чемпіонства у головному чемпіонаті країни. 1 травня 2018-го "Черкаські Мавпи" стали першою та найсильнішою командою Суперліги.

Втім, цей успіх не єдиний. Адже крім потужної основи, клуб має юнацьку баскетбольну школу. Її зірковий вихованець – Святослав Михайлюк – став другим українцем у найсильнішій лізі світу – НБА. У сезоні 2018-2019 відбулася історична подія для клубу та баскетбольної школи "Черкаських Мавп": Михайлюк підписав дворічний контракт з "Лейкерс" на суму у 4,6 мільйонів доларів.

"Я дивлюсь, як грає наш хлопець з Черкас, якого ми в 9 років прийняли в нашу спортивну баскетбольну школу і він сьогодні грає в НБА, у нього мільйонні контракти. Можна стати дуже багатим, дуже успішним, дуже відомим, але не треба забувати про своє коріння, про свій дім, і Свят, дякувати Богу, пам’ятає про це. Коли ви всі виростете, ви також пам’ятайте, звідки ви виросли, хто вам цей шанс дав, хто дав вам можливість, і прийдіть до інших дітей, допоможіть їм теж", – зазначає президент Федерації баскетболу України, меценат Михайло Бродський
 

Протягом 4 місяців у складі "Лейкерс" Михайлюк взяв участь у 34 матчах. Ще у 2014 Святослава Михайлюка запрошує американець Майк Фрателло у національну збірну України. Вихованець нашого клубу входить до світової історії баскетболу. Він стає наймолодшим гравцем чемпіонатів світу за усю історію. Михайлюк дебютує на Чемпіонаті світу 2014 року в Іспанії і не просто виходить на майданчик, а й дає можливість публіці запам’ятати його кількома ефектними епізодами.

"Мені дуже подобається наш вихованець Святослав Михайлюк і саме на таких людей я хочу рівнятись. Я його фанат, який хоче бути схожим хоча б трішки на нього", – сором’язливо розповідає гравець команди "Черкаські Мавпи-2004" Борислав Цимбалюк.

 

Нещодавно в межах п’ятиденного візиту до рідного міста Святослав Михайлюк провів масштабну зустріч із новим поколінням гравців і розкрив секрети свого успіху. Каже, юним спортивним даруванням необхідно довіряти своїм тренерам, завжди наполегливо працювати і завжди в себе вірити.

Головний тренер "Черкаських Мавп" Максим Міхельсон, як завжди, спокійний та виважений, лише спостерігає та аналізує. Натомість юні гравці на паркеті страшенно нервують, адже демонструють свою гру баскетболісту НБА Святославу Михайлюку.

"Зустріч із Святославом для них – це завжди подія, це зрозуміло. Ми постійно про це розмовляємо на тренуваннях, постійно ставимо його у приклад. У нас бувають такі заходи, присвячені Святу. Наприклад, були поставлені завдання, всі мої хлопці шукали в інтернеті інфомрацію, робили стінгазети, писали реферати про те, хто такий Святослав Михайлюк. Наш клуб уже має історію, він один із небагатьох, який виховав від малого гравця НБА. Наш пройшов шлях від першої ліги до чемпіонства в Суперлізі, участі в Єврокубках. І в такого клубу повинні бути традиції. Святослав – це одна із таких традицій. Наймолодші вихованці нашого клубу повинні знати, що це частина нашої історії. Його досягнення – це ті традиції, до яких повинен прагнути кожен з них", – впевнений Максим Міхельсон.
 

І юні баскетболісти ставлять Михайлюка за приклад: хтось мріє про його високий зріст, хтось ставить за мету навчитись його охоронним кидкам. Однак усі однаково захоплюються відомим старшим колегою.

Пишається ним і директор баскетбольного клубу Володимир Гриценко:

"Я впевнений, Святослав не змінився у своєму прагненні і дисципліні. Наскільки я пам’ятаю, Свят завжди був стриманий у висловах, необдуманих діях, він був старанний і постійно працював і трудився. От він зараз доріс до серйозного гравця, все в нього складається добре, маємо надію що так надалі і будемо вболівати за нього ще довго".
 

Як починалась легенда

Ідея створення баскетбольного клубу в Черкасах виникла навесні 2003-го. Спершу великі любителі баскетболу і фахівці цього виду спорту Олександр Нагорний та Володимир Марченко організували в Черкасах чемпіонат міста серед чоловічих команд. Тоді ж аналогічну ідею створення професійної баскетбольної команди у Черкасах виношували Сергій Одарич та меценат Михайло Бродський. Останній – справжній фант баскетболу і стояв біля витоків зародження українського чемпіонату, з часів незалежності підтримував вітчизняні клуби.

Тренер команди "Черкаські Мавпи-2004" Олександр Лашко впевнений: якби Михайло Бродський не любив настільки баскетбол і не віддавав стільки своїх сил у створення потужної спортивної структури, цей задум ніколи б не став успішним.

З перших днів "Черкаських Мавп" у Суперлізі Михайло Бродський та Сергій Одарич ставили перед командою неймовірно амбітні завдання. Протягом сезону 2005-2006 року вони мали боротись за бронзові нагороди Суперліги. Команда з поставленою задачею впоралась і на фініші сезону вела боротьбу з БК "Хімік" за третє місце. Перемогу в протистоянні здобув южненський клуб, а "Черкаські Мавпи" посіли четверте місце.

Велика баскетбольна родина

За час існування команди членами великої родини "Черкаських Мавп" стали не лише спортсмени та їхні батьки, а й палкі вболівальники баскетболу. Один із таких – відданих улюбленій команді – вболівальник фансектору Віктор Лихолай.

"В 2005 році я вперше потрапив на баскетбол, одразу це стало моїм захопленням. Спочатку ходив на звичайний сектор, дуже швидко опинився у фансекторі. І вже там з командою провів не один рік, безліч домашніх і виїзних матчів. У 2009 році в мене народився син і уже за рік, у 2010-му, у мене на руках він приходив уболівати за улюблену команду. І на сьогодні він є гравцем команди "Черкаські Мавпи-2009 та 2008-2", – пригадує Віктор.
 

У сезоні 2006-2007-го "Мавпи" дебютували у Єврокубках: взяли участь у розіграші європейського кубку виклику. Успішно пройшовши груповий етап Єврокубка, команда дійшла до півфіналу. У 16-му чемпіонаті "Черкаські Мавпи" посіли четверте місце. Такий же результат команда показала розіграші Кубка України.

"Завдяки меценату Михайлу Бродському, ми маємо можливість брати участь у змаганнях. За його підтримки ми маємо можливість втілювати всі свої мрії в реальність", – зазначає тренерка дівочої баскетбольної команди "Венето 2007", яка також входить до "Країни Баскетболії", Наталя Євтушевська.
 

Баскетбольна столиця України

Із появою у Черкасах спішної та перспективної баскетбольної команди "Черкаські Мавпи" про наше місто заговорили по-новому. Баскетбол став професією, захопленням, хобі для багатьох черкасців. А баскетбольний майданчик – улюбленим місцем відпочинку.

Черкаси перетворилися на столицю баскетболу. Відтепер тут народжуються баскетбольні традиції, а "Черкаські Мавпи" прославляють наше місто далеко за межами України.

Паралельно із цими подіями у клубі розвивається один із ключових напрямків – баскетбольна школа "Черкаських Мавп". Керівництво клубу на чолі з президентом Федерації Баскетболу України Михайлом Бродським докладає максимум зусиль, аби виховати нове покоління чемпіонів.

Михайло Юрійович впевнений, чемпіонами України команда може стати лише коли за неї будуть виступати свої, власні вихованці:

"Ми запалюємо свічки. Ми даємо дітям можливість піти з вулиць, вести здоровий спосіб життя, знайти себе. Ми створюємо громадянське суспільство, тому що дітки збираються в команду, дружать між собою, спілкуються, покращують один одного. Адже вони не вчаться поганому. Навпаки – вчаться хорошому".
 

У структурі черкаського клубу формується ціла плеяда команд, яка виступає у юнацьких чемпіонатах України та бореться за призові місця. Крім успіхів на майданчиках, всередині команд панує тепла дружня атмосфера.

"Я рік займаюсь баскетболом. І коли я вперше вийшла на паркет, зрозуміла, наскільки це гра. Мені сподобалось, що всі дівчата підтримали мене. Вони знали, що я вперше, але підтримали і це додало впевненості в собі", – розповідає гравчиня дівчачої команди "Венето-2007" Анна Кушніренко.
 

Неймовірно талановиту молодь вдалося зібрати тренеру Максиму Міхельсону у команді "Черкаські Мавпи-96". Команда, у якій блискуче грали Святослав Михайлюк, Олександр Кобець, Максим Мірошниченко, Нікіта Воєвода, Нікіта Руслов під проводом Міхельсона п’ять разів ставала чемпіонами України та збирала нагороди юнацької Євроліги. Пізніше навколо цих хлопців почала формуватися збірна України цієї вікової групи, кожен з них мав досвід виступів за збірну країни.

За 16 років існування баскетбольного клубу "Черкаські Мавпи" особливу увагу тут приділяють саме розвитку дитячого спорту. Сьогодні ж під опікою баскетбольної школи "Черкаських Мавп" займається понад 500 юних спортсменів. Тих, які обирають здорове майбутнє, а не вулицю. Тих, хто колись підкорюватиме професійні світові паркети.

"Моя команда навчається вже третій рік. Ми постійно виступаємо на змаганнях, їздимо на передсезонні турніри. В минулому році наше найбільше досягнення – ми стали чемпіонами України. Я не скажу, що це було несподівано, бо ми дуже багато тренуємось, приділяємо уваги баскетболу, тому ця перемога закономірна. У цьому році ми також непогано виступаємо, зараз ідемо на першому місці, залишилось зіграти ще один тур, а потім будуть стикові матчі за вихід у фінал чотирьох", – розповідає про успіхи підопічних Наталя Євтушевська.
 

Її колега Олександр Лашко зазначає: факт перебування в школі "Черкаських Мавп" є свого роду привілегією для юних спортсменів

"В мене є хлопці, які не з Черкас, яких уже побачили, їх запросили. Тобто вони тут і харчування, і навчання, і тренування мають. Це для них свого роду стимул: ми тебе запросили, а ти віддавайся на всі 100%, будь членом нашої родини, а ми тобі також будемо допомагати в досягненні мети".
 

Юний баскетболіст Борислав Цимбалюк за такі привілегії вдячний Михайлу Бродському:

"Він дуже нашому клубу допомагає, підтримує як екіпіровкою, так і спонсорує наші виїзди, тобто ми не за свої кошти їздимо, це все проплачує клуб. І це дуже приємно, бо, наприклад, виїзд в Одесу, а це дорога, харчування, проживання – це все дуже дорого".
 

Соціальна відповідальність – в пріоритеті

Характерною особливістю клубу "Черкаські мавпи" протягом всієї історії була і є соціальна відповідальність. Численна кількість майстер-класів для школярів та просвітницька робота клубу йде паралельно з розвитком дитячого баскетболу.

Клубу вдалося створити унікальний для українських реалій сектор – сектор особливих уболівальників. Кожен домашній матч підтримують юнаки та дівчата з інвалідністю.

"Ці вболівальники не менш віддані, ніж фансектор, який вболіває і задає ритм та градус матчів. Ці фани завжди присутні, їх привозять за кошти меценатів привозяь. Думаю, мати можливість бути присутнім на таких яскравих подіях – це дуже важливо для людей з інвалідністю. І я завжди звертаю увагу, коли розпочинаю ігри, як ведучий, на цей сектор, бо вважаю це достойним прикладом для інших команд".
 

Виховувати спортивні покоління

У 2017-му саме баскетбольна школа "Черкаські Мавпи" ініціювала відкриття спортивного класу на базі Черкаської спеціалізованої школи №17 для хлопців 2004-2005 р.н., а у 2018-му юні спортсмени 2006-2007р.н. сіли за парти аналогічного класу місцевої гімназії №9.

"В 9-й гімназії ми займаємось двічі на тиждень. Ранкові тренування відбуваються з 7-ї до 9-ї години. Одну годину ми працюємо над базовими технічними елементами і годину – над загальною фізичною підготовкою. Завдяки Михайлу Юрійовичу Бродському, керівництву клубу Черкаські Мавпи та директору 9-ї гімназії, діти мають можливість займатись баскетболом. Для них створені всі умови: вони мають можливість щодня тренуватись протягом 4-х годин, покупатись, двічі поїсти в шкільній їдальні", – розповідає  про шкільні будні своїх вихованців тренер команди "Черкаські мавпи 2006" Євген Ткаченко.
 

Учням 9-ї гімназії меценат черкаського баскетболу підсобив індивідуальними шафами, баскетбольними щитами в спортзалі й додатковим харчуванням в їдальні.

А нещодавно вихованці Черкаської спеціалізованої школи №18 ім. В. Чорновола розпочали свої заняття фізкультурою в новій, надсучасній, фантастичній для України спортивній залі.

Головний тренер "Черкаських Мавп" Максим Міхельсон впевнений: така зала – просто прорив у черкаському баскетолі, адже відкриває перед юними спортсменами нові можливості:

"Уже сьогодні наші вихованці грають у найсильніших світових лігах. Це ті дітки, яких багато років тому ми набрали в такому юному віці, вже сьогодні грають на майданчиках НБА, в Америці, в Суперлізі, по всьому світу в різних вікових категоріях є представники школи "Черкаських Мавп". І велика подяка Михайлу Юрійовичу Бродському особисто за те, що в Черкасах, на базі 18-ї школи нарешті з’явився справжній баскетбольний дім. Хай для кількох команд, але хлопчаки іноді обмовляються, коли говорять про цей зал: "Ну, ми додому йдемо?"
 

 

Необхідність такої зали стала ще більш актуальною з появою на базі школи одразу двох спортивних – баскетбольних класів. Їх відкриття спільно з навчальним закладом ініціювали МГО "Країна Баскетболія" та БК "Черкаські Мавпи".

Мати одного з гравців команди "Черкаські Мавпи-2008-2009" Анна Годлевська розповідає: як тільки дізнались про створення таких класів для вікової категорії їхніх дітей, просто за три дні вирішили питання з переведенням малечі до 18-ї школи, яка нині зібрала спортивну юнь під своїм дахом.

За перевтілення самої зали взялись Михайло Бродський та ТОВ "Група ВЕНЕТО". В розвиток не лише спортивної зали, а й фактично усієї школи меценат інвестував понад 100 тисяч доларів – близько 2,5 мільйонів гривень.

"Цей зал – це те, що повинна робити влада. Ми насправді нічого не змінили, нічого такого важливого не зробили, але цим повинна займатись влада, вона повинна ті гроші, податки, які платить, наприклад, компанія "Венето" в місті Черкаси не розкрадати, а витрачати на благо громадян, повинна займатись дітками, повинна не бути байдужою…", – впевнений Михайло Юрійович.
 

А у черкаській школі № 25 за кошти спонсорів, серед яких і ТОВ "Група Венето" відкрили скелелазну стіну. Її висота – 4,5 метри, довжина – понад 8 метрів. Відтепер ця школа зможе приймати змагання юних скелелазів, зокрема, й всеукраїнського рівня.

Також представники корпорації "Група Венето" презентували для новоствореного Центру, де проходять реабілітацію після спинальних травм, нове обладнання.

Центр у Черкасах відкрив Анатолій Рудницький, син якого влітку минулого року постраждав від падіння баскетбольного щита на Центральному стадіоні. Два роки лікарі піднімали на ноги постраждалого хлопця. Тепер у цьому Центрі проходять реабілітацію люди, які також мають травми спини.

Аби допомогти хлопчику здійснити його єдину мрію – стати на ноги – небайдужі зібралися на благодійному аукціоні. Його ініціював президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський

"Це ідея Михайла Юрійовича – допомогти хлопцю, який постраждав від такого нещасного випадку. Цю ідею підтримав Святослав Михайлюк. Звичайно ж, ми з командою на таку пропозицію відгукнулись із задоволенням, тому що благодійність – це завжди добре, тим більше, коли йдеться про дитину, та ще й спортсмена", – розповідає Максим Міхельсон.
 

Двісті тисяч на мрію. Саме таку суму зібрали на благодійному аукціоні для омріяних кроків Олега Рудніцького.

На початку року під час церемонії  нагородження  конкурсу "Спортивне сузір’я", голову Федерації баскетболу України, Михайла Бродського визнано меценатом року у Черкасах.

"Працюйте. Працюйте весь час. Вчіться, розвивайтесь, конкуруйте. Світ прекрасний, життя прекрасне. Життя – це мить і у вас є шанс. Його даємо ми і ваші батьки. Використайте цей шанс!", – звернувся до підростаючих поколінь баскетбоілстів Михайло Юрійович. 
 

Як повідомляв сайт vikka.ua, три юнацькі команди "Черкаських Мавп" стали чемпіонами України.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x