НовиниЖитлова забудова у черкаській Соснівці: переваги і побоювання

Житлова забудова у черкаській Соснівці: переваги і побоювання

-

- Advertisment -

Бути чи не бути новій житловій забудові у черкаському мікрорайоні Соснівка – це питання викликало неабиякий резонанс серед містян. Вже двічі пройшли громадські обговорення з цієї теми. Ще одні слухання заплановані на найближчий час. Люди дискутують: чи не зашкодить анонсоване будівництво "зеленим легеням" Черкас та які переваги від залучення інвестицій отримає місто? Думки розділились. Чи не найбільше черкасці остерігались вирубки дерев і того, що не матимуть доступу до цієї території. За переваги ж називають доступність житла і перспективу створення нових робочих місць.

Тим часом у мережі з’явилось відео проекту майбутнього будівництва. На ньому видно, що саме запланувала компанія-забудовник. Кілька багатоповерхівок, клубні будинки, таунхауси мають розташуватись поміж дерев в районі так званої "дачі Андрєєва" на загальній площі трохи більше 5 гектарів. Окрім житлового кварталу, обіцяють також сучасний навчальний комплекс та облаштовану пляжну зону.

"Дача Андрєєва" наразі перебуває у занедбаному стані, а соснівські схили засипані будівельним сміттям

"Йдеться про територію площею 5,3 гектара. Це територія так званої "андрєєвської дачі", "дачі губернатора". А також яру, який, на сьогоднішній день вже більше 10 років засипався будівельним сміттям. Це саме та територія, по якій ми запропонували проект. Проект цей – невеликий житловий масив. З багатоквартирними житловими будинками, які матимуть лише одно- і двокімнатні квартири невеликої площі, будиночками клубного типу, а також громадським центром з автомобільною стоянкою. І, найголовніше, дитячим закладом – дитячим садочком і початковими класами", – зазначає представник фірми-забудовника "Міськбуд+" Олександр Олененко.

Він показує, що і де саме планується зводити. Для цього проводить екскурсію територією, яку нині орендує підприємство. Це – околиці колишньої відомчої дачі, якою свого часу користувались партійні керівники, а опісля розпаду Союзу – і обласні керманичі. До прикладу, подейкують, екс-губернатор Сергій Тулуб збирався бюджетним коштом розбудувати на цьому місці справжній палац, та ще й із вертолітним майданчиком. При цьому, це місце багато років було закритим для жителів міста. Про це свідчать таблички на паркані, яким обнесена територія. Нинішні ж орендарі ділянки обіцяють не тільки облагородити її, а й зробити доступною для всіх. Тобто, облаштувати вільний прохід до Дніпра і сучасну пляжну зону, якою користуватимуться містяни.

"За проектом вздовж схилів планується зробити алею з парковою зоною, яка буде доступна для всіх мешканців міста Черкаси. А також з двома спусками на берег Дніпра, де ми плануємо також зробити загальнодоступний муніципальний пляж за кошти інвестора", – запевняє представник забудовника.

Чимало наразі говориться і про вирубування дерев на території пропонованого будівництва. Місцеві активісти переконані, ніби дерева просто зрубають, залишивши Черкаси без однієї з зелених зон. Люди побоюються, аби не постраждали старі дуби і сосни, яким вже багато років, а територію натомість просто не забудували.

"У черкаському регіоні катастрофічно не вистачає об’єктів природо-заповідного фонду. Замість ініціювання їхнього створення пропонується знищення потенційних таких об’єктів, − коментує голова Черкаської еко-асоціації "Еко-Світ" Людмила Ткаченко.

У "Міськбуд+" на ці закиди відповідають проектною документацією. На планах чітко видно: великі масиви дерев не зачіпатимуть взагалі. Вирізати обіцяють лише старі, небезпечні дерева, що й так вже валяться. Кажуть: таке оновлення насаджень необхідно у будь-якому випадку. До того ж, компенсацію пропонують у співвідношенні 1 до трьох. До того ж кожному будівництву має передувати обстеження зелених насаджень спеціальною комісією.

Підтверджують недоторканість дубів і сосен із природозахисного фонду і в міському департаменті архітектури. Його очільник показує нещодавню аерографічну зйомку. На ній окреслені межі насаджень і прилеглої до "анрєєвської дачі" території. Віталій Чернуха пояснює: ці ділянки межують, але не зачіпають одна одну. Тож, винищення реліктових насаджень унеможливлене.

"Буде проведено обстеження кожного зеленого насадження. Буде обрахована вартість, якщо, наприклад, ті зелені насадження потрапляють в зону забудови. Є обрахунки по висоті, по породі дерева, по товщині стовбура. Забудовнику буде запропоновано або сплатити ці кошти, або, відповідним чином, висадити дерева десь на іншій території", – зазначає головний архітектор міста Віталій Чернуха.

Чиновники запевняють: проект передбачає надходження великих інвестицій у місто, а це близько 48 мільйонів гривень, створення понад тисячі робочих місць. А після закінчення будівництва місто отримає 10% пайової участі згідно з чинним законодавством.

"Це значні надходження податків у бюджет міста Черкаси. Одна з умов для забудовника – він має бути резидентом міста Черкаси. Щоб всі податки сплачувались в наше місто", – зазначив заступник міського голови Руслан Сотуленко.

Містян закликають ретельно зважити всю інформацію і висловити свою позицію. Наступні громадські слухання, присвячені забудові мікрорайону "Соснівський" заплановані на 19 лютого. І відбудуться в міському Будинку культури імені Кулика о 14-й годині. Обговорити перспективи будівництва та інвестицій в міську інфраструктуру запрошують всіх черкащан, очільників комітетів самоорганізації населення та депутатів міської ради. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах презентували відкоригований Генеральний план міста.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

На Черкащині відремонтують спорткомплекс, де завалилася покрівля

У Камянці, що на Черкащині, планують відремонтувати зал спортивного комплексу «Атлант». На ремонт виділяють понад 700 тис грн. Вже...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x