НовиниЧеркащинаЧи можливо заразитися від хворої риби з Дніпра?

Чи можливо заразитися від хворої риби з Дніпра?

-

- Advertisment -

Днями на Черкащині провели перевірку берегової лінії та прибережної акваторії Дніпра на предмет зараження риби паразитами. Золотоніські фахівці Держпродспоживслужби та спеціалісти Держекоінспекції й рибоохоронного патруля працювали поблизу села Благодатне Золотоніського району. Про це повідомила пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Фахівці відібрали зразки ураженої риби та доставили їх до лабораторії. Черкаська регіональна держлабораторія видала експертний висновок, що підтверджує зараження  дніпровської риби лігульозом.

Лігульоз – це надзвичайно поширена хвороба коропових риб. Ця хвороба реєструється як у природних, так і у штучних водоймах. Спалахи лігульозу відзначаються у весняно-літній час. Паразитують личинки у череві риби, спричиняючи розкладання внутрішніх органів, безпліддя, нерідко розрив черевної стінки і загибель риби.

cherk-consumer.gov.ua

Уражена риба скупчується на мілководді, у прибережній зоні, де їй легше добувати їжу. Тримається така риба на поверхні води. Плаває на боці або черевцем догори, легко піддається вилову, прибивається до заростей або очерету. Хвору рибу поїдають птахи, які теж можуть заразитися. Тому заборонено викидати у водойми внутрішні органи риби після патрання, а також загиблу, слабку і вибракувану рибу.

Боротьба з лігульозом у природних водоймах досить складна. Така боротьба можлива лише шляхом вилову ураженої риби і заселення водойм рибою, що є менш сприйнятливою до цих паразитів.

Лігула – безпечний для здоров’я людини паразит, оскільки є вузькоспецифічним, тобто здатний розвиватися тільки в певному виді господаря. Тому людина не заразиться цією хворобою під час купання.

М’ясо хворої риби дещо відрізняється за біохімічним складом від м’яса здорової риби, воно менш поживне і смачне. Хоча зараження гельмінтами від спожитої риби неможливе, їсти такий улов фахівці не рекомендують.

 

Фахівці Держпродспоживслужби працюють над тим, щоб така риба не потрапляла на торгові прилавки.

Як повідомляла vikka.ua, на черкаських пляжах заборонили купатися (ВІДЕО). 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами. До простору «Затишно space» черкащанки могли прийти разом зі своїми...

Поліція повідомила деталі смертельної ДТП на Уманщині

Автопригода сталася біля села Паланка Уманського району. Зіткнулися автомобілі ВАЗ та Fiat, внаслідок чого є загибла і постраждалий. За...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x