додому Новини Черкащина Черкащани можуть отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу

Черкащани можуть отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу

0

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 дозволили для всіх повнолітніх в Україні. Про це міністр охорони здоров‘я Віктор Ляшко повідомив 6 січня.

Отримати третю дозу можуть усі охочі, яким виповнилося 18 років. Оптимальний період введення – від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від COVID-19.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, яким препаратом була щеплена людина. Тим, хто вакцинувався CoronaVac від Sinovac Biotech, третьою рекомендують вводити Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин третє щеплення можна зробити іншим препаратом згідно з дозволеними в Україні схемами.

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. Доти можна користуватися попереднім сертифікатом.

Отримати бустер можна у будь-якому пункті чи центрі вакцинації від COVID-19.

Перелік центрів і пунктів щеплення на Черкащині можна дізнатися на спеціальному порталі з питань вакцинації або за телефоном 0 800 60 20 19.

Бустерна і додаткова доза: у чому різниця?

Важливо розрізняти бустерну й додаткову дози вакцини від коронавірусу.

Бустерна доза призначена для посилення ефективності вакцини, що з часом знижується. За словами міністра охорони здоров’я, вона також має дати кращий захист від нового штаму коронавірусу «Омікрон».

Додаткова доза рекомендована лише людям, які мають проблеми з імунітетом і є частиною основного курсу вакцинації. Її вводять для безпеки тих, у кого через важкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу, оптимальний період введення – від 3 до 6 місяців після додаткової.

Читайте також: На Черкащині поховали людину, яка допомогла 5 тисячам українців.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version