НовиниЧеркащина"Захмарні" ціни та відсутність субсидії: черкащани вкотре зіткнулись із...

"Захмарні" ціни та відсутність субсидії: черкащани вкотре зіткнулись із проблемою оренди житла

-

- Advertisment -

Сезон оренди квартир у Черкасах – у розпалі. Традиційно ціни підвищуються, а попит не зменшується. Цього року до "букету" проблем у пошуку орендованого житла додається й захмарна плата за "комуналку" у зв’язку із суворими змінами до правил отримання субсидії, повідомляє кореспондент сайту vikka.ua.

Час, гроші та терпіння – найголовніші складності під час пошуку квартири. Такий висновок зробила 24-річна Анастасія після численних спроб знайти доступний дах над головою.

"Спочатку хотіли з подругою зняти якесь житло разом. Я зробила оголошення, де вказала всі дані для оренди: де б хотіли, за яку ціну, також надала коротку характеристику потенційних мешканців квартири", – розповідає дівчина.

Відразу в особисті повідомлення користувачі соцмереж почали надсилати дівчині пропозиції, але із жодним із них не склалося. Послуги ріелторів черкащанку теж не цікавили, оскільки вона не розуміє, навіщо марно витрачати суттєву суму грошей.

"Ціни на житло були дуже різні, але вони не відповідали умовам. Приміром, кімната в гуртожитку за 2000 і світло – це смішно. То скільки повинна заробляти людина, щоб мала змогу орендувати собі квартиру і ще за щось жити? Орендодавці дуже багато хочуть, але самі б за таку ціну не винаймали квартиру", – обурюється Анастасія.

Пошуки потрібного помешкання не увінчалися в дівчини успіхом, тому тимчасово погодилась на пропозицію від керівництва на роботі. Зазначає, що поки що має житло за помірну ціну та з належними умовами.

Потенційним орендарям протилежної статі у цій ситуації складніше, оскільки власники квартир надають перевагу сімейним парам або дівчатам. Так, 22-річний Олег ще досі перебуває у пошуку житла в Черкасах.

Фото: ukraineindustrial.info

"Мої вимоги, як виявилось, трохи завищені. Найбільша проблема – одному хлопцю не хочуть здавати квартиру. Ще одна проблема – ціни часто не відповідають стану квартири. А взагалі буває так, що бачиш 2-кімнатну за 2,5 тисячі з нормальним розташуванням, наче й на фото все добре, але під час дзвінка зіштовхуєшся з ріелтором або людиною, яка просить певну суму лише за перегляд квартири. Проти ріелторів нічого не маю, але коли вони вказують себе як приватну особу і власника квартири, а насправді очікують комісію від складання договору, то це обурює", – розповідає хлопець. Додає, що 80% оголошень від приватних осіб – насправді ріелтори або шахраї.

Ціни на оренду квартир у Черкасах справді зросли, відсотків на 10-15. Про це зазначає ріелтор агентства нерухомості "Бізнес-партнер" Василь Савраненко. Самих квартир, за його словами, відчутно не вистачає на ту кількість людей, які їх потребують.

"Орендодавці бачать, що є попит, тому й підняли ціни. Сьогодні люди обирають житло за ціною, ремонт вже практично неважливий. Також не прив’язуються й до району. Найбільш дорогі, це, звичайно, – центр, Митниця. Трохи дешевші – Південно-Західний район, Хімселище, "Сєдова". Район "Д" ще дешевший", – розповідає Василь Васильович.

Відповідно до об’яв на сервісі оголошень в Інтернеті, ліжко-місце у квартирі з господаркою можна винайняти від 600 гривень, без неї – від 1000. Окрема кімната вартуватиме від 1500 гривень. Ціни однокімнатних квартир, розташованих далеко від центру міста, стартують від 2200 гривень, двокімнатних – 2500, трикімнатних – 3000. В елітному районі винайм однокімнатної квартири коштує близько 4000 гривень.

Оренда житла ще сильніше вдарила по кишенях черкасців зі зміною правил надання субсидій. Якщо раніше орендодавці могли йти на хитрість і здавати квартири й будинки вже з субсидією, то нині більшість із них не отримає житлово-комунальної компенсації.

27-річний Олександр разом із дружиною та маленькою донькою знімали частину приватного будинку. Каже: умови там не найкращі, але підкупила наявність невеличкого подвір’я, де могла гратись малеча.

"За дві кімнати ми платили 3500 грн + комунальні. З субсидією виходило ще до тисячі гривень. Тепер же комунальні вийдуть нам до 1700грн, – скаржиться чоловік. – Дружина ще в декреті, я один працюю. Виходить, всю зарплатню віддаватимемо за будинок".

Відтак молода родина була змушена з’їхати з орендованого житла. Нині тимчасово живуть з батьками і продовжують шукати фінансово доступні варіанти.

Фото: joinfo.ua

Зміни у програмі житлових субсидій діють із 27 квітня 2018 року, коли Кабмін прийняв постанову №329. Нею затверджено нову редакцію "Положення про порядок надання житлових субсидій". З цієї осені розраховувати на субсидію не зможуть ті, хто має тіньову зайнятість, зокрема й ті, хто здає в оренду квартири, що у 80% випадків не затверджено офіційно. Орендодавці не афішують свої доходи, аби щоквартально не сплачувати податок в розмірі 18%.

Заступник начальника управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Департаменту соцполітики Черкаської міської ради Тетяна Обідало зазначає, поки що в місті не перевіряють дотримання орендодавцями змін до постанови та сподіваються на їхню совість. Отримати ж субсидію змогли ті орендарі, які підписали офіційний договір з власниками нерухомості.

"Через рішення комісії може бути призначено субсидію на житло, якщо орендодавець здав квартиру згідно з договором, та ще й зареєстрував його у податковій. Субсидію мають ті, хто орендує житло. Коли хтось неофіційно здає нерухомість, а на себе оформляє субсидію, ми не можемо цього перевірити. Тільки коли хтось нас офіційно про це повідомить, тоді можлива така перевірка", – коментує Тетяна Віліївна.

Те, що в Черкасах ще здаються квартири із субсидією, підтверджує й ріелтор Василь Савраненко, проте їхня кількість дуже мала. Ніхто не сподівався на миттєві зміни на ринку оренди внаслідок реформ, але не виключено, що ті, кому пощастило жити у винайманій квартирі із субсидією в цьому році, залишаться без неї в наступному.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах оштрафували посадовця, який не задекларував квартиру.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x