НовиниЗаводу з переробки сміття у Черкасах не буде: містяни...

Заводу з переробки сміття у Черкасах не буде: містяни відмовили інвестору

-

- Advertisment -

Бути чи не бути у Черкасах сміттєперерообному заводу – 15 вересня вирішували на громадських слуханнях. Висловити свою думку з цього приводу прийшли понад чотири сотні містян, повідомляє кореспондент vikka.ua.

Нагадаємо, обговорюють реалізацію інвестиційного проекту з будівництва "підприємства (заводу) комплексної переробки твердих побутових відходів (ТПВ) методом промислового піролізу з виробництвом кінцевого продукту – синтезованого газу, та/або електроенергії" на Черкащині уже давно. Так, нещодавно компанія "Еко Баік" презентувала проект обласним владцям, де отримала схвалення.

Приїхав на слухання інвестор, що обіцяє дати під проект 70 мільйонів доларів, – виконавчий директор компанії OAK Utility Solutions & Development WLL Гарет Роберт Браун. У своєму зверненні він вітає черкасців із важливим початком та наголошує на екологічності технологій, які хочуть запровадити у місті.

"Наша компанія планує інвестувати в проект 70 мільйонів доларів. Вирішить екологічне питання та ще й створить робочі місця. Підприємство, яке планується будувати, перероблятиме вдень біля п’ятисот тонн твердих відходів. Це чиста технологія, яка не забруднює навколишнє середовище і я на цьому наголошую. Процес піролізу, який планується використовувати в технології, не пов’язаний із викидами в атмосферу. Цю технологію широко використовують в усьому світі", – зазначає Гарет Роберт Браун.

Натомість депутат міськради Павло Карась вважає фірму "Еко Баік" аферистами, які приїхали до Черкас нагріти руки. Він не знайшов доказів того, що фірма побудувала хоча б один завод, а проглянувши звіт компанії, він помітив ще й серйозні недоліки.

"Насправді зараз іде погодження будівництва високоекологічно небезпечного об’єкту, який за своїми наслідками буде сумарно наносити більше шкоди екології міста, ніж усі існуючі виробництва. Звіт підприємства не витримує критики в об’єктивних речах. Зі шкільного курсу хімії ми знаємо, що діоксин утворюється при 600 градусах, а не знешкоджується, як це вказано. Він знешкоджується при температурі понад 1200 градусів", – зазначив депутат.

Підтримав колегу і Руслан Зоря, вже посилаючись на висновки науковців із Кіровограда, Львова та Вінниці. Проаналізувавши проект, вони знайшли купу зауважень, зокрема і стосовно вже згаданих діоксинів.

На таке зауваження директор компанії "Еко Баік" Андрій Богоявленський відповів, апелюючи до того, що презентувати проект до Черкас приїхали експерти з-за кордону, тож їхній думці можна довіряти.

Були зауваження до проекту і в екологічних активістів. Зокрема голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна озброїлася висновками професора, хіміка-технолога Геннадія Столяренка, який не зміг бути присутнім на слуханнях.

"Я не почула, де буде відбуватися сміттєсортування, тому що зі сміття ми будемо отримувати вторинну сировину і будемо її спалювати. За кордоном, до прикладу, іде роздільний збір сміття. У нас же викидають і батарейки, і термометри, і люмінесцентні лампи. І ми їх будемо спалювати? Ми не розуміємо цього", – з-поміж іншого зауважила Наталія Фоміна.

Натомість міський голова Анатолій Бондаренко у коментарі сайту vikka.ua запевнив, що жодного будівництва на території міста Черкаси без згоди більшої частини громади бути не може.

"Як люди вирішать,так і буде. Ніхто без рішення більшості жителів міста нічого не будуватиме. Це моя позиція. Я думаю, що ми будемо опиратися і на позицію депутатів міськради, і на позицію постійної комісії з питань екології, і на позицію провідних фахівців галузі", – запевнив очільник міста.

Зрештою у підсумку тригодинного обговорення містяни все ж не підтримали проект. Схвально проголосувало трохи більше п'ятдесяти осіб. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина опинилася у "сміттєвому" антирейтингу.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Танцювали, співали і дарували квіти: у Черкасах гімназистки долучилися до спільноти панянок (ВІДЕО)

Уже 10 років у черкаській гімназії № 9 практикується роздільне навчання початкової школи. У дівочих класах - панянки, у...

Черкащанка отримала посвідчення майстра спорту України 

Боксерці з Черкас Вікторії Боярченко вручили посвідчення майстра спорту України. Про це повідомили у пресслужбі Черкаської міської ради. Вікторія Боярченко...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x