НовиниЧеркащинаЗарплати українцям перерахують: як зміниться мінімалка

Зарплати українцям перерахують: як зміниться мінімалка

-

- Advertisment -

2022 року мінімальні зарплати в Україні зросли лише на 3% – з 6500 грн станом на 1 січня до 6700 грн із 1 жовтня. Чи стануть українці біднішими, і кому все ж таки варто чекати зростання зарплати, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Такі показники закріплені у новому держбюджеті, який уже ухвалили у першому читанні. При цьому інфляція, згідно з проєктом, має зрости на 6,2%.

Мінімалку підвищать лише на 200 грн

Сьогодні мінімальна зарплата в Україні становить 6000 грн, але з 1 грудня вона має зрости до 6500 грн. Усього за поточний рік мінімалка збільшиться на 1500 грн.

А ось наступного року мінімальну зарплату запланували підвищити лише на 200 грн, що викликало велику хвилю обурення як серед населення, так і серед експертів.

Ексміністр соціальної політики України Андрій Рева впевнений, що мінімальну зарплату планують збільшити так несуттєво через неправильні пріоритети бюджету-2022. Він вважає, що зростання зарплат могло бути іншим.

“Ми не просто могли б підвищити її на більше, але й зобов’язані це зробити. Тарифи збільшилися на 35%. Продукти харчування також зростають у ціні. Якщо навіть виходити з рівня інфляції та зростання базових цін, зарплата має бути щонайменше 8,5-9 тис. грн”, – стверджує ексміністр.

Якими будуть наслідки?

Для того, щоб громадяни ставали багатшими, темпи зростання мінімальної заробітної плати мають хоча б перевищувати темпи зростання інфляції. Наступного року цього, очевидно, не буде, тому фактично українці ставатимуть біднішими.

Разом із цим падатиме і купівельна спроможність. А якщо люди менше купують – менше платять і податків, що не дуже добре для бюджету. Також ситуація з мінімалкою позначиться і на Пенсійному фонді. Як стверджує Рева, 40% надходжень до ПФУ нараховуються від мінімальної зарплати. Але оскільки її підвищення буде незначним, від цього постраждає сам фонд. Його надходження зростуть неістотно, а ось витрати – навпаки. Адже крім зростання мінімальної пенсії, яка прив’язана до мінімальної зарплати, на 2022-й запланували ще чотири етапи підвищення виплат.

У бюджеті-2022 витрати на Пенсійний фонд збільшувати не планують, а це означає, що проблеми у нього лише посиляться. З позитивного – зростання “мінімалки” часто впливає на зростання всіх інших зарплат на ринку. Але якщо мінімальна зарплата зростає дуже несуттєво, чи варто чекати на зростання середніх зарплат?

Чи зросте середня зарплата?

Згідно з опитуванням сайту з пошуку роботи Jooble, 48% роботодавців у 2022-му планують піднімати зарплату своїм співробітникам. Виходячи з цього, можна припустити, що середня зарплата 2022-го має зростати. Але експертка ринку праці Тетяна Пашкіна стверджує, що сподіватися на суттєве зростання доходів більшості українців не варто.

“Середній коридор зарплати, яку піднімають, це 5-10%. Дуже рідко – 15-20%, але це утримувальні заходи, коли фахівця потрібно тримати двома руками, тому що він уже майже звільнився. Такі підвищення – точкові. Глобального післяковідного підвищення зарплат, на мою думку, поки не відбудеться”, – вважає Пашкіна.

Кому платитимуть більше?

Незважаючи на загальні тренди, професіям, які зараз найбільш затребувані на ринку праці в Україні, на підвищення зарплат усе-таки чекати варто. “У нас склалася практика, що перш за все піднімають зарплату тим, хто дефіцитний, кого не вистачає. А вже потім дивляться на тих, кому варто було б додати цю зарплату, виходячи з якихось розрахунків справедливості і так далі”, – каже Пашкіна.

За словами експертки, 2022-го серед затребуваних залишаться працівники сфери IT, фахівці з виробництва, менеджери з продажу. Також зарплати можуть зрости у робітників, адже частина з них, імовірно, поїдуть на заробітки до Європи, а це означає, що на нашому ринку їх не вистачає.

Підвищення зарплат укотре обіцяли медикам та педагогам. Але, судячи із запланованого бюджетного фінансування медицини та охорони здоров’я, грошей на суттєве збільшення їхнього доходу знову не вистачить.

Загалом ситуація із зарплатами у 2022 році виглядає не оптимістично. Мінімалка зростає несуттєво, різкого підвищення темпів економічного розвитку ми також не спостерігаємо, тому й передумов для суттєвого зростання заробітних плат загалом на ринку немає. Держстат, імовірно, протягом наступного року фіксуватиме статистичне зростання середніх зарплат. Але воно відбуватиметься, найімовірніше, за рахунок “авангардних” спеціальностей. А більшість українців наступного року навряд чи відчують себе багатшими.

Як повідомляла vikka.ua, акції великого агрохолдингу, що працює на Черкащині, купують данці.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Повітря у Черкасах забруднене формальдегідом, діоксидом азоту, аміаком

У Черкасах щоденно досліджують якість атмосферного повітря. Про результати роботи відповідної лабораторії пишуть на сторінці Черкаського обласного гідрометцентру. Проби...

У Черкасах прокуратура захистила ще один історичний будинок (ФОТО)

Прокурори Черкаської обласної прокуратури захистили в суді ще один історичний будинок, який розташований по бульвару Шевченка в центральній частині...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x