додому Новини Зарплати черкащан не встигають за цінами

Зарплати черкащан не встигають за цінами

0

Заробітна плата черкащан хоча й повільно, але зростає, проте не встигає за цінами. Про це свідчать статистичні дані оприлюднені на початку травня Головним управлінням статики в Черкаській області. Разом з тим в області продовжують рости борги по зарплатах й  черкащани вимушені проїдати свої заощадження, пише "Вечірка".

Так, якщо в січі-березні цього року номінальна зарплата черкащан зросла на 27,1-28,8% порівняно з відповідним періодом минулого року, то реальна зарплата зменшилася на 13,7-7,1%, відповідно. Іншими словами, за свою працю жителі області стали отримувати більше, хоча купити на отриману зарплату вони можуть ще менше, ніж до її підвищення. Причина очевидна — ціни ростуть швидше, ніж заплати черкащан. От і протягом квітня, за даними Головного управління статистики в Черкаській області, індекс споживчих цін становив 104,4%, що, до речі, вище, ніж у середньому по Україні. Загалом, з початку року споживчі ціни в області зросли на 5,2%.

Разом з тим в області невпинно ростуть борги по самій зарплаті. Зокрема, станом на 1 квітня 2016 року загальна заборгованість по заробітній платі становить 28,1 мільйона гривень. Лише з початку року вона зросла майже на 4 мільйона гривень, причому заборгованість збільшується в тому числі на економічно активних підприємствах області. Станом на 1 квітня цього року вона становила майже 11 мільйонів гривень.

Разом з тим загальні доходи населення області продовжують рости й з 2002 року збільшилися вдесятеро. Зокрема, у 2015 році доходи черкащан склали майже 44,6 мільярда гривень або 26,7 тисячі на одну особу. До речі, у структурі доходів черкащан заробітна плата становить менше половини. Так, у 2015 році жителі області отримали зарплату на суму 15,5млрд. грн., а соціальної допомоги — 10 млрд. грн.

У той же час протягом минулого року черкащани активно витрачали свої заощадження. Зокрема, фінансові активи жителів області зменшилися на 2,2 млрд. грн., не фінансові — на 480 млн. грн.

Тим часом середня заробітна плата по області у березні цього року становила 3867 гривень. Найбільше отримували працівники, зайняті у добувні промисловості — 5377 гривень на місяць, фінансовій та страховій сфері — 5308 гривень на місяць, а також у галузі постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря — 5233 гривень на місяць.

Значно нижче, ніж у середньому по області, оплачувалася праця зайнятих у поштовій та кур`єрській діяльності, тимчасовому розміщуванні й організації харчування, наданні інших видів послуг, діяльності у сфері творчості, мистецтва та розваг, де рівень заробітної плати не перевищив 65% від середнього по економіці області.

Зокрема, найнижчі заробітні плати у березні цього року були у працівників, які працюють у сфері тимчасового розміщування (готельний бізнес) й організації харчування — у середньому 2216 гривень, а також зайнятих операціями з нерухомістю — 2585 гривень.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині склали антирейтинг боржників по зарплаті.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version