додому Новини Черкащина Зайти на територію добра: у Черкасах стартувала унікальна акція для місцевих підприємців...

Зайти на територію добра: у Черкасах стартувала унікальна акція для місцевих підприємців (Фото, відео)

0

Людина з інвалідністю самостійно відвідує кав’ярню, робить замовлення, смакує  і розраховується – донині подібну ситуацію в Черкасах можна було лише уявити. Адже такі люди, остерігаючись неприйняття суспільством, побоюються проводити час у публічних закладах, а їхній персонал старанно намагається уникнути спілкування з “важким” відвідувачем.

Аби змінити ситуацію, черкаські волонтери започаткували акцію для місцевих підприємців “Територія добра”. Заклади повинні запросити до себе людину з інвалідністю і прийняти її на найвищому рівні як особливого гостя. На одному з таких заходів побував і кореспондент vikka.ua.

Стартувала акція ще 3 грудня – у День людей з інвалідністю. Її організатори планують, що вона буде безстроковою. Аби якомога більше закладів мозгли довести, що Черкаси – територія справжнього добра.

 “Основна проблема у тому, що коли молодь з інвалідністю переходить у статус інваліда дитинства,  вона фактично залишається поза законом. Їхні батьки вже втрачають свою силу і старіють. У нас для такої категорії молоді немає послуги соціального супроводу, асистентів і волонтерів, які б допомогти обходитись у соціумі. Тому ми піднімаємо питання ментальної інвалідності. У громадських місцях до таких людей прийнято звертатись у третій особі, не зважаючи на їхню присутність”, – розповіла засновниця “Території добра” Тетяна Новакова.

Тетяна – мама 20-річної Настуні, яка стала однією з “особливих” внаслідок нейроінфекції після грипу, перенесеного в дитинстві.

Анастасія й Андрій самостійно зробили замовлення і розрахувались

“Ми маємо зараз втрачене покоління. Суспільство не намагається зрозуміти людину і те, що вона говорить. Вони апріорі думають, що ці люди недієздатні. Хочемо в суспільстві добитись не тільки сприйняття, а й комфортно облаштованої інфраструктури, приміщень, послуг”, – додала жінка.

На пропозицію волонтерів у Черкасах поки що відгукнулись три заклади харчування та салон краси. На благодійній основі вони прийняли гостей з різними ступенями втрати здоров’я. Головна мета – навчитися персоналу будувати діалог та відносини з особливими відвідувачами, обов’язково звертаючись до самої людини.

Адміністратор одного із закладів Вікторія Шугиря розповіла: вирішили долучитись до акції заради цікавості.

“За кордоном майже для всіх людей з інвалідністю є якісь послуги в закладах. В Україні ще такий досвід не розвинений, тому ми були за, коли нам запропонували зробити благодійну справу. Усі люди повинні розуміти, що їм раді, – зазначила Вікторія. – У нашому закладі особливих гостей приймаємо не часто. За півроку, як ми відкрились після ремонту, були два такі відвідувачі. На весну плануємо реконструкцію фасаду, зробимо зручний металевий пандус”.

На гостину в цей заклад завітала Наталія Кіщенко у супроводі мами Людмили.

“Дочка любить відвідувати місця, спілкуватись з іншими. Найулюбленіші заклади – ті, що зручні і доступні за ціною. Ставлення людей в Черкасах прийнятне, бувають лишень неприємні інциденти в тролейбусі. Багато хто обурюється і не перевертають коляску”, – каже пані Людмила.

Сама Наталія насолоджувалась часом, проведеним в закладі, і повторювала: це найкращий день у її житті.

Як зауважує Тетяна Новакова, люди в Черкасах – хороші, просто не звикли бачити інших, з інвалідністю.

“Завжди кажу своїй Настуні, щоб ніколи ні на що не ображалась. Менше всього люди з інвалідністю вимагають до себе співчуття. Найчастіше – сприйняття”, – додала жінка.

Команда “Території добра” без упину закликає долучатись до акції всіх небайдужих підприємців і простих жителів міста. І ставить у приклад Євгенія Глєбова, який часто надає допомогу з транспортом.

“Якби не він, такої змоги не було б. Ми робимо висновки, які влада не може проігнорувати: інватаксі в нашому місті працює в режимі, коли скористатися ним ви можете лише за дуже завчасним замовленням. В понеділок від самого ранку ви, можливо, якщо встигнете, замовите його, але лише аж на наступний тиждень. Таким чином в зимовий час люди з інвалідністю по кілька місяців не можуть вибратись із дому”, – коментують у спільноті “Території добра”.

 

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах люди з інвалідністю представили бісерні ялинки.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version