додому Новини Черкаси Забудова на Замковому: в історичній частині Черкас з’явилася важка техніка (ВІДЕО)

Забудова на Замковому: в історичній частині Черкас з’явилася важка техніка (ВІДЕО)

3

Днями у черкаських соцмережах з’явилися пости про початок робіт на Замковому узвозі у Черкасах. Містяни схвилювалися, адже питання необхідності забудови і її вигляду обговорюють уже кілька років. Ситуацію дослідили журналісти телеканалу ВІККА.

Турбуються і жителі будинків, що стоять поруч.

ВІКТОР, МЕШКАНЕЦЬ БУДИНКУ НА ЗАМКОВОМУ УЗВОЗІ, 9

Вони взагалі нам нічого не кажуть. І нічого не пояснюють. Максимум два поверха, щоб воно не заважало ні огляду, тому що ця вся земля вважається історичною та культурною і ми повинні це зберегти.

Археологиня Віра Нерода називає цю місцевість історичним серцем Черкас. Саме на схилах напроти сучасної Долини Троянд зародилося місто.

YouTube video player

ВІРА НЕРОДА, ЧЛЕН СПІЛКИ АРХЕОЛОГІВ УКРАЇНИ

Закон передбачає проведення археологічних розкопок перед будівництвом. Особливо в таких місцях. І при тому, якщо виявлено тут так пам’ятки, які не дають можливості проводити забудову, забудова не проводиться.

Черкасець Денис Гайда брав участь в обговореннях забудови із 2021 року. Тоді хлопця та його однодумців схвилювало, що висотні будинки перекриють вид із пагорба. Відтоді висотність будинків вирішили зменшити і також тут розпочалися археологічні дослідження.

ДЕНИС ГАЙДА, ЧЕРКАСЕЦЬ, АКТИВІСТ

Сподіваюся, що все таки нас почує забудовник, влада. Будуть проведені громадські обговорення проекту, а не отак все по тихому. Будуть проведені дослідження, а не от як я зараз бачу, засипають землею, це може завадити подальшим розкопкам.

розкопки замковий забудоваНачальник відділу капітального будівництва забудовника пояснює: розкопки частково уже проведені. Йдеться про ділянки уздовж узвозу та внизу по вулиці князя Ольгерда (колишня Гагаріна). На руках у забудовників висновки археологів, які не заперечують проти будівництва житлового будинку на вже досліджених територіях. Це дає змогу почати роботи з укріплення схилу. 

До слова, про знахідки археологів на схилах редакція ВІККА вже повідомляла.

Історичний колорит будинків прагнуть зберегти, однак щоб почати реконструкцію старих будівель, треба провести попередні роботи, які власне розпочалися.

ІВАН РУДИК, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ПП «НАДІЯ»

Замковий узвіз 7,9. Але на сьогоднішній день, для того, щоб зробити реконструкцію цього будинку, потрібно виконати підпірну стінку. Конструкція цієї стінки пройшла експертизи, вона потрібна щоб витримати оце навантаження. Поки не буде виконана підпірна стінка, цього виконати неможливо технічно.

Поки будівельники чекають завершення усіх археологічних робіт, уже отримали дозвіл на реконструкцію будинку уздовж узвозу. У подальшому хочуть оновити історичний будинок на розі вулиць.

ІВАН РУДИК, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ПП «НАДІЯ»

Замковий узвіз 1 ми не хочемо знести, ми хочемо отримати дозвіл зробити його реконструкцію. Ось ви бачите на макеті. Ніхто його не виключає з композиції міста.

В силу своїх повноважень заперечень проти будівництва міська рада не має. Серед низки прописаних у документах умов: не перевищувати висоту схилу.

ВІТАЛІЙ ЧЕРНУХА, ГОЛОВНИЙ АРХІТЕКТОР МІСТА ЧЕРКАСИ

Умови і обмеження ми прописали у місто будівних умовах, які були надані. Повна відповідність діючому генеральному плану міста Черкаси.

Загальний же план забудовника детальний. Біля реконструйованих будинків зведуть дві чотириповерхівки і восьмиповерхівку. Оглядова пішохідна доріжка на горі біля скверу. Запевняють, вид на Дніпро буде відкритий.

ІВАН РУДИК, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ПП «НАДІЯ»

Чотириповерхові будинки. Але нижні частини — це пішохідний шоурум, підземний паркінг та укриття. Композиційні рішення розглядалися не тільки проектантами, вони погоджені з архітекторами міста Черкаси, громадськістю, спілкою архітекторів. Заперечень про забудову цього узвозу ми не почули.

Олеся ОМЕЛЬЧЕНКО, Іван ДУДА, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

3 КОМЕНТАРІ

  1. Жалко, що гроші вирішують абсолютно все! Коли захочуть, то і музеї розносять та музакадемію ради гарно виду з вікна

  2. Знаєте, якби ми не стикалися з цим горезабудовником у себе під вікнами, то все було б байдуже, а так їм віри нема–обіцяють одно ,роблять інше.

  3. Эта Надия своими убогими постройками испоганила весь город. Дешёвые совковые проекты выдают за новую архитектуру. Я много ездил по областным городам и такое дерьмо ещё надо поискать. Закрадывается впечатление, что от Надии прикуривают гл. архитектор и выше. В Черкассы сейчас много людей с разных регионов приехало и все удивляются ,,…как можно было испоганить такой город?”

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version