Гаманці пересічних черкащан порожніють: ціни на продукти харчування ростуть, як на дріжджах.
Сукупна вартість споживчого кошика (хліб та хлібобулочні вироби, борошно, макаронні вироби, крупи, олія, цукор, яйця, овочі) цьогоріч зросла майже на 250 гривень та зараз складає 790,88 грн. (торік – 541,21 грн.). За цим показником наша область посідає 9-е місце по Україні. Про це vikka.ua повiдомили у департаменті регіонального розвитку Черкаської облдержадміністрації.
Так, за попередній місяць найбільше подорожчали сало (на 11,9–8,6%), овочі (із них цибуля ріпчаста – на 45,5%, морква – на 21,5%, картопля – на 9%), цукор та яйця. На кілька відсотків зросли ціни на маргарин, масло, продукти переробки зернових, молоко та молочні продукти, фрукти, яловичину, м’ясо птиці.
Фахівці додають, що навіть попри залучення місцевих товаровиробників до реалізації власної сільськогосподарської продукції на ринках області, ціна на основні овочі борщового набору (картопля, капуста, морква, буряк, цибуля) зросла на 272,4 відсотка та становить 39,62 грн. (у 2014 році – 14,49 грн.).
Прогноз стосовно того, як поводитимуть себе ціни в подальшому, експерти не роблять, посилаючись на такі фактори, як: вартість сировини (матеріалів, палива, енергія), транспортні тарифи, попит, вартість реклами, збільшення заробітної плати тощо.
Нагадаємо, як повідомляв сайт vikka.ua черкащани за останні чотири роки менше стали їсти картоплі, м’яса та цукру. Також майже на два кілограми картоплі менше щомісяця припадає на одного жителя області.