НовиниЗа 1,5 року зарплата черкащан у доларах зменшилась майже...

За 1,5 року зарплата черкащан у доларах зменшилась майже втричі (інфографіка)

-

- Advertisment -

Видання "Сегодня" порівняло рівень зарплат українців з різних регіонів країни в грудні 2013 року, коли долар був ще по 8 грн, з березнем 2015-го. З’ясувалось, що за цей час народ став біднішим майже в три рази. Зокрема зарплата черкащан у 2013 році у гривнях становила 2940 (367 доларів), а у березні 2015 – 41 гривню більше – 2981 (132 долари).

Потрійний удар

Найбільш суттєво "схудли" наші зарплати у порівнянні з доларом – курс гривні з грудня 2013 по березень 2015 обвалився з 8 до 22,5 грн/$, або майже втричі. Тепер замість, скажімо, 400 доларів на місяць, українець отримує всього 150, тобто за 22 робочих дня приносить в дім по $7. Тобто у нас так платять за робочий день, а в США і багатьох інших країнах – на годину.

Як пояснює екс-секретар Кабміну, економіст Віктор Лисицький: "Середні ціни у нас втричі, пропорційно падінню гривні, не збільшилися – але це лише тому, що гаманець пересічного українця їх просто не потягне. Але все подорожчало дуже суттєво – це при тому, що номінальні зарплати в гривнях зросли за цей час (з грудня 2013 по березень 2015) всього на 2 %, а в деяких регіонах навіть впали".

Причому знизились вони не тільки на зруйнованих війною Донбасі та Луганщині, які, за даними Держкомстату, до 2014 року стабільно займали 2-е і 4-е місця з середньої зарплатні після Києва, а й в не порушених війною Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій областях".

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко говорить, що здешевлення гривні до долара найсильніше вдарило по середньому класу, помітно змінивши його рівень життя: українцям стали практично недоступні автомобілі іноземного виробництва, навчання та відпочинок за кордоном.

"Малозабезпечені, яким всі ці блага і раніше були недоступні, постраждали по-своєму: у них перестало вистачати грошей на харчі та проїзд, оплату "комуналки", які суттєво подорожчали. Саме тому влада змушена була субсидувати оплату компослуг, переклавши тягар на середній клас, якому субсидії не передбачені", – аналізує Охріменко.

На думку Лисицького, подорожчання долара цього року змінить рівень життя людей ще більше, адже вони не зможуть дозволити собі ніяких надмірностей, особливо техніку і сучасні засоби зв'язку. "Наприклад, для багатьох смартфон був не розкішшю, а робочим інструментом. Якщо ми не зможемо дозволити собі купувати нормальні телефони, то почнемо ще більше відставати від цивілізованого світу", – вважає експерт.

Прогнози

Лисицький впевнений: якщо держава не буде заважати працювати вітчизняному бізнесу, постійно змінюючи закони, то приблизно через рік почнеться пожвавлення економіки, і зарплати поступово підвищаться. А от Охріменко вважає, що владі потрібно терміново налагоджувати мир на Сході. Бо інакше економіка не відновиться, адже військові витрати стали непосильною ношею для держбюджету і змусили владу постійно позичати гроші у міжнародних кредиторів.

Працювати буде, за прогнозами експертів, лише АПК (але урожай зберуть не рекордний: у аграріїв не вистачило грошей на посівну), і упівсили – металургія. А ось на машинобудуванні та хімпромі можна ставити хрест, бо вони занадто кооперовані з Росією і країнами СНД, упевнений експерт.

Ще більш жорсткий прогноз – у прем'єр-міністра опозиційного Кабміну, екс-віце-прем'єра Бориса Колеснікова. "Якщо не повернутися в реальність, не відновити промислове виробництво і сільське господарство, чи не налагодити діалог з людьми, що працюють у сфері інформаційних технологій і в галузі туризму, то до кінця року доларовий еквівалент української заробітної плати зменшиться вдвічі, – упевнений Колесніков. – І вже 90 % українців будуть за межею бідності за нормативами ООН. Влада повинна або негайно зайнятися економікою, або йти".

Як за 1,5 року зросли ціни

За даними Держслужби статистики, з грудня 2013 по квітень 2015 інфляція склала 62 %, тобто в середньому все подорожчало в 1,62 рази. Але на окремих позиціях, які є важливими для всіх, ціни збільшилися набагато більше.

Навіть звичайний хліб (не рахуючи здобу і печиво) зріс в ціні понад рівень інфляції або на 69 %, цукор на 66,5 %. А риба за цей час подорожчала на 86 %, соняшникова олія – на 88 %, фрукти – на 136 % (більш ніж у два рази вище середньої інфляції), ліки – на 75 %, нафтопродукти – на 81 %, комунальні послуги – на 150 % (у 2,5 рази вище інфляції), зокрема газ – в 5,3 рази (майже в 8 разів вище інфляції).

З продтоварів першої необхідності менше інфляції зросла ціна на м'ясо та м'ясопродукти – на 40 %, яйця – на 29 %, молоко – на 25 %, вершкове масло – на 21,4 %. З найнеобхідніших промтоварів і послуг найменше подорожчали проїзд залізницею – на 31 % і освіта – на 15,5 %.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

На Черкащині відремонтують спорткомплекс, де завалилася покрівля

У Камянці, що на Черкащині, планують відремонтувати зал спортивного комплексу «Атлант». На ремонт виділяють понад 700 тис грн. Вже...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x