додому Новини Черкащина З початку року чотирилапі покусали понад 200 осіб на Черкащині

З початку року чотирилапі покусали понад 200 осіб на Черкащині

0

На Черкащині від початку 2020 року зареєстровано 214 випадків укусів людей тваринами.

З них 50 випадків – безпритульними чотирилапими, 76 випадків – домашніми вакцинованими тваринами, 88 випадків – домашніми тваринами, які не отримували щеплення. Про це інформує пресслужба ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області.

За словами фахівців, у більшості ситуацій агресивність чотирилапих була спровокована поведінкою самих постраждалих. Зокрема дітьми, які на час карантину перебувають під наглядом бабусь та дідусів у селах.  

У Держпродспоживслужбі нагадують: через укуси, подряпини чи ослинення від хворих тварин людям може передаватися гостре інфекційне захворювання – сказ. Це захворювання завжди закінчується смертю, якщо постраждалому не надано відповідну медичну допомогу. 

Збудник хвороби – вірус, дуже нестійкий у навколишньому середовищі. Його швидко інактивують прямі сонячні промені, він нестійкий до високої температури, а при кип’ятінні гине відразу.

 Джерело збудника – хворі тварини, які вірус виділяють зі слиною. Головну роль джерела і резервуару інфекції відіграють дикі м’ясоїдні тварини та гризуни, популяції яких зростають з кожним роком. Захворювання поширене на всіх континентах.

Основний шлях проникнення вірусу в організм – пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин, а також ослинення старих ран.

Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).

 Клінічні ознаки сказу в усіх видів тварин в основному подібні: незвичайна чи агресивна поведінка; дратівливість; тварини можуть забиватися в темні кути, не реагують, коли їх кличуть, можуть ковтати неїстівні предмети; розвивається страх перед водою.       

При прояві клінічних ознак захворювання лікування не ефективне. У слині хворих на сказ тварин за 10 днів до початку клінічних симптомів захворювання міститься збудник сказу. Якщо Вас покусала тварина чи слина хворої тварини потрапила на шкіру чи слизові оболонки, слід негайно промити рану проточною водою з простим (господарським) милом та терміново звернутися до лікувально-профілактичного закладу.

Єдиним захистом від хвороби є антирабічні щеплення. Для імунізації застосовують антирабічну вакцину та імуноглобулін, які використовуються у відповідності до діючих нормативних документів. Імуноглобулін додатково призначається при тяжких укусах.

Якщо вас вкусила або обслинила підозріла тварина:

– негайно промийте мильною водою місце укусу чи обслинення;

– змастіть йодом ділянку навколо рани;

– у жодному разі не відсмокчуйте кров із рани, бо збудник сказу може потрапити в організм через слизову рота;

– якнайшвидше зверніться в найближчу медичну установу за допомогою;

– повідомте державну ветеринарну службу про випадок;

– при можливості ізолюйте  тварину і спостерігайте за нею упродовж 10 днів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах померли три пацієнти, яким діагностували коронавірус.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version