НовиниЧеркащинаЗ музею у Лисянці викрали дві картини учня Іллі...

З музею у Лисянці викрали дві картини учня Іллі Рєпіна і монети XVII століття

-

- Advertisment -

Стародавні монети та дві картини художника Івана Макушенка винесли злодії з музею в селищі Лисянка. Фахівці оцінюють вартість украденого у кілька десятків тисяч доларів. Про це пише Юрій Стригун у газеті "Вечірні Черкаси", передає "Дзвін".

"Злодюги перепиляли ґрати й залізли через вікно, – розповідає директорка музею Валентина Діженко. – Жінка, яка живе поруч, бачила, як о другій ночі під вікнами стояли двоє чоловіків. Але зателефонувати в поліцію так і не наважилася. Згодом жителі прилеглих будинків згадували, як о п’ятій ранку підняли лютий гавкіт собаки. Думаю, саме в цей час крадії виносили свою здобич".

За словами Валентини Сергіївни, з музею вкрали дуже цінні речі.

"Зникли монети, датовані 1620-1670 роками, – розповідає вона. – Їх було знайдено під час археологічних розкопок у Лисянці в 2006 році. Також зникли дві картини місцевого художника Івана Макушенка – "Портрет сестри Оксани" та "Портрет баби Агапії". Свого часу Іван Макушенко був учнем Іллі Рєпіна. Обидві картини датовані 90-ми роками XIX століття. Наскільки мені відомо, в Україні майже не залишилося робіт нашого земляка. Здається, ще є кілька полотен у Львові. Решта – у закордонних колекціях".

Утім злодії не загребли все підряд. Одна із картин Макушенка все ж уціліла.

"Це невелике за розміром полотно, і крадії не звернули на нього уваги", – каже Діженко.

Місцеві жителі стверджують, що злодії добре орієнтувалися на місцевості.

"Вони знали, що в музеї не працює сигналізація й немає охорони", – говорить місцевий журналіст Олександр Щербатюк.

Валентина Діженко днями була в поліції.

"Надала інформацію, про яку мене просили правоохоронці. Не думаю, що картини знайдуться. Зазвичай, навіть у кращих випадках їхні пошуки тривають роками й десятиліттями", – каже вона.

За чутками, один із злодіїв був дуже великого зросту. Принаймні, було знайдено великі сліди від його черевиків. На місці викрадених картин залишилися лише рами, з яких полотна вирізали варварським способом.

Начальник Лисянського відділу Нацполіції Олександр Антощенко ще не знає, хто вкрав картини – місцеві злодії чи заїжджі гастролери.

"Зараз тривають слідчі дії. Більше інформації дам трохи згодом, – за тиждень-два", – прокоментував він.

Довідково: Лисянський музей імені Тараса Шевченка було створено 50 років тому за ініціативи професора Черкаського технологічного університету Миколи Бушина. В його експозиції широко представлена трипільська культура, є пам’ятки скіфського періоду, черняхівської культури та експонати часів Київської Русі. Також представлений період Козаччини. Окрема велика експозиція стосується часів Другої світової війни.

Досі лисянський музей ще ніколи не обкрадали. Варто зазначити, що автор зниклих картин Іван Макушенко народився в Лисянці в 1867 році. Наприкінці XIX століття навчався в Петербурзькій академії мистецтв у Іллі Рєпіна. Помер художник у Києві в 1955 році.

Як повідомляв сайт vikka.ua, в одному з черкаських парків вандали понівечили дитячий атракціон.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x