НовиниЧеркащинаЗ Багатскісом в збірній України змінилося все, – Михайлюк...

З Багатскісом в збірній України змінилося все, – Михайлюк (ФОТО)

-

- Advertisment -

Вихованець "Черкаських Мавп" Святослав Михайлюк прибув до табору збірної України. Попри контракт з клубом НБА наш захисник не оминає запрошення попрацювати у збірній. Цього разу приводом стало тижневе знайомство з новим головним тренером Айнарсом Багатскісом. На сьогодні Святослав працює зі збірною на зборі у Пущі Водиці.Кінець сезону для вийшов явно змазаним, і мало хто очікував побачити свінгмена на літньому зборі національної команди.

Для Свята це лише другий приїзд до табору "синьо-жовтих" після осені 2018-го (коли команді у відборі на КС-2019 вдалося в Києві обіграти Іспанію), але тепер з новим тренером – Айнарсом Багатскісом. OBOZREVATEL розпитав Свята про нинішню ситуацію в збірній України, сезон в НБА з несподіваним обміном "Лейкерс" і труднощами в "Детройті", а також про те, як він проводить час на Батьківщині.

Ви приїхали в збірну України вдруге в кар'єрі, але вже при новому тренері – Євгена Мурзіна змінив Айнарс Багатскіс. Для вас це як другий дебют в "націоналці"?

Можна і так сказати. Це перший збір при Багатскісі для всіх хлопців, а через пару днів будуть і перші матчі, з Білоруссю. Попрацюємо разом, потрібно відчути гру один одного і провести пару ігор. Добре, що приїхало багато хлопців, хто зміг, і все зараз працюють над грою збірної.

Як сприйняли призначення Багатскіса – очікувалося або був сюрприз?

В цілому я не знав, що відбувається і кого чекати. Але приємна новина. Я пам'ятаю цього тренера по українській Суперлізі, і від його роботи залишилися приємні враження.

Що змінилося у збірній при Багатскісі в порівнянні з керівництвом Мурзіна? Порядки в команді, тренування, організаційні моменти…

З новим тренером все по-новому, реально все. У кожного фахівця свої правила і бачення баскетболу, звідси виходить і розуміння гри. Відповідно, і на тренуваннях ми стали робити інші вправи, відпрацьовуючи інші види захисту, ніж раніше.

Уже встигли ґрунтовно поговорити з Багатскісом щодо збірної?

Я тут лише кілька днів, тому спілкувалися не багато. Зате бачилися з ним в США на Літній лізі, де трохи поговорили перед одним з матчів. В збірній України він мене бачить на позиції першого-другого номера, як я всюди й граю.

Що скажете про жеребкування Євробаскету-2021 для збірної України? Словенія, Австрія, Угорщина…

Та що тут скажеш – подивимося, як піде. Нічого особливого тут немає – є суперники, проти яких потрібно виходити і грати. Хочеться, щоб в збірній збиралися всі кращі гравці, які зможуть добувати результат.

Найцікавіші матчі очікуються проти Словенії?

Думаю так. Все-таки це діючий чемпіон Європи, хороша команда. Я ж постараюся дивитися всі матчі, будучи в США.

У "Детройті" не обговорювалося питання вашого можливого приїзду в збірну посеред сезону?

У міжсезоння я можу приїжджати в збірну в будь-який час, коли потрібно, а ось в сезон НБА, швидше за все, клуб не буде відпускати.

Під час відпустки в Україні все-одно не виходить відпочити від баскетболу?

Є трохи часу для відпочинку, плюс відпустка ще триває. І після фінішу сезону в НБА також був тиждень відпочинку.

Чи не думали проводити всю відпустку в Америці, як робить той же Олексій Лень?

Коли є можливість, завжди приїжджаю в Україну до батьків, на скільки виходить. Тому не думав, щоб повністю проводити літо в Штатах.

Як оціните Літню лігу для себе? "Детройт" розпочав добре, але потім трапився досить несподіваний виліт в 1/4-й від "Брукліна" з -20 в останній грі…

У баскетболі все трапляється. Ми добре почали, але в цілому грали без багатьох людей з НБА, які могли б дуже сильно допомогти. Тому не змогли зіграти по максимуму і в певний момент поступилися. Проте, для мене це приємний досвід, і мені завжди приємно грати в Прем'єр-лізі.

У рідних Черкасах ви провели зустріч з дітьми, вихованцями "Черкаських Мавп". Як діти реагують, коли бачать, що до них приходить "сам Михайлюк з НБА"?

Думаю, в будь-якому випадку це круто для всіх дітей. Мені ж завжди приємно приходити до дітей і розповідати про свій досвід, як ти пройшов шлях з того віку 9-10 років, як вони зараз. Так хочеться дати маленьким спортсменам найпотрібніші поради і розповісти, як краще будувати свою кар'єру, щоб у них все вийшло якнайкраще.

Є такі питання від дітей, на які відразу не знаходиться відповіді?

Поки немає. Майже всі запитують суто про баскетбол і про те, як потрапити в НБА.

Не питають, скільки заробляєте в НБА?

Та ні, їх поки цікавить гра. До того ж, це і так відомо.

У минулому сезоні "Черкаські Мавпи" в статусі діючого чемпіона посіли останнє місце, чим багатьох дуже здивували…

Звичайно, результат був незвичайним, але все ж я розумів всю складність ситуації. Коли сезон почався, багато гравців стали отримувати травми. Дуже важко грати, коли з кадровими проблемами та підвищеною відповідальністю доводиться по ходу сезону змінювати свою систему і тактику, щось вигадувати. Але вийшло як вийшло.

За чемпіонатом України встигаєте стежити?

Так, завжди заходжу і читаю про матчі, шукаю інформацію. Не залишаю стежити за тим, що відбувається в Україні. Хоч різниця в часі й значна, але намагаюся дивитися ігри в запису.

Друга частина сезону у вас пройшла в "Детройті". Як вам після Лос-Анджелеса на новому місці, важко звикнути до індустріального міста після південного мегаполісу?

Все нормально, до всього поступово звикаєш. Я подорожую з 16-ти років, тому це для мене невелика проблема. Хоча Детройт набагато відрізняється від Лос-Анджелеса – по влаштуванню, по життю людей.

У 70-х роках минулого століття Детройт поглинула криза, після чого в місті з'явилися цілі покинуті будинки і квартали. Зараз це ще помітно?

Так є таке. Але в сьогоднішні дні все намагаються відновити, відбудовують, в місто приходить багато інвестицій. Упевнений, найближчим часом Детройт чекає підйом. Принаймні, немає такого, щоб ряд будинків або цілі квартали були порожні

З якими думками підходите до наступного сезону в "Детройті"?

В першу чергу – закріпитися в складі й отримати ігровий час. Це головне завдання, незважаючи на всі фактори. Хочеться бути частиною команди та грати.

Якби не травма пальця, можливо, навесні б вдалося більше грати та трохи вклиниться до складу?

Не знаю, тут можна тільки припускати. Тим більше, баскетбол така штука, що після однієї повноцінної гри наступну ти проводиш в запасі, хоча сам готовий грати.

До травми ви провели на паркеті всього 20 хвилин в 3-х іграх. Чи був посил у "Детройта", мовляв, "ти не будеш грати, так як у нас зіграний склад і боротьба за плей-офф"?

Ні, особисто мені такого ніхто не казав. Я прийшов, працював над собою і намагався стати частиною команди.

Як взагалі трапився перелом пальця, що довелося залишити баскетбол на тривалий час?

Грали 3 на 3, я хотів перехопити м'яч, але в тому епізоді зламав палець.

Нещодавно "Детройт" взяв вашу опцію ще на рік. Чи були інші варіанти щодо подальшої кар'єри?

Думаю, якби не "Детройт", то хтось інший точно взяв би мою опцію. Але в цілому я був спокійний щодо цього і впевнений, що "Детройт", швидше за все, викупить опцію.

Чим в першу чергу відрізняються "Детройт" і "Лос-Анджелес Лейкерс"?

По грі в цілому у "Детройта" інші схеми з іншими напрацюваннями в захисті. Різні гравці та різні тренери, своє бачення гри. Але в основному, якщо дивитися на клуби в загальному, то багато одного й того ж.

Після обміну в "Детройт" ви сказали, що розраховуєте отримати іншу роль, ніж в "Лейкерс". Як бачите себе в "Детройті" в новому сезоні?

Подивимося, як складеться. Коли почнеться тренувальний кемп, то вже стане ясно щодо підготовки та всіх нюансів.

Напередодні обміну ніхто навіть і не згадував моє прізвище. І тут мені повідомляють, мовляв, "ти сідаєш в літак і вирушаєш в Детройт".

Лос-Анджелес з якими думками і емоціями зараз згадуєте? З одного боку – це ваш дебют в НБА, з іншого – не зовсім вдалий період кар'єри…

Відмінне місто та перше місце моєї дорослої кар'єри, де я познайомився з багатьма людьми і працював серйозному рівні. Тому згадую ЛА тільки з позитивом.

З ЛеБроном вдалося трохи роззнайомитися?

Так, дізнався його як дуже хорошу та працелюбну людину. Можливо, дехто вважає, що він – зірка-зірка, але Джеймс – звичайна людина. Що навчився у нього? Як правильно стежити за своїм тілом. Те, що він робить для відновлення і розвитку тіла, – дуже круто. Він багато уваги приділяє цьому аспекту, завдяки чому вже 16 років залишається на високому рівні.

Говорячи про вас в "Лейкерс", часто приходиш до вираження "Опинився не в той час не в тому місці"…

Якщо не помиляюся, в "Лейкерс" я виходив в 41-му матчі, і як для першого сезону, то вийшло досить добре. Зрозуміло, що в перший рік після драфту всім важко. Але буває таке, що ти можеш грати, а ситуація складається не на твою користь.

І обмін в "Детройт" став справжнім сюрпризом для вас?

Так, я просто не очікував такого. Напередодні обміну ніхто навіть й не згадував моє прізвище. І тут мені повідомляють, мовляв, "ти сідаєш в літак і вирушаєш в Детройт.

Колись розраховуєте повернутися в "Лейкерс"?

Хто б мене взяв в цьому сезоні чи в майбутньому, ЛА або не ЛА, все-одно. Головне, щоб грати і доводити своє вміння.

Як повідомляв сайт vikka.ua, "Черкаські Мавпи" радяться з уболівальниками щодо кольору своєї форми.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x