НовиниЧеркащинаЮний баяніст із Черкас підкорює своїми виступами Україну та...

Юний баяніст із Черкас підкорює своїми виступами Україну та Європу

-

- Advertisment -

Музикант із Черкас Роман Сапунцов нещодавно отримав у Італії свою четверту світову перемогу Гран-прі міжнародного конкурсу акордеоністів-баяністів "Премія міста Ланчіано" в Італії. Загалом обдарований хлопець 17 разів ставав першим на змаганнях різного рівня. Юнака з багатодітної родини переселенців давно примітили викладачі та видатні діячі мистецтв. Про легкий та одночасно тернистий шлях до успіху хлопчика дізнавався сайт vikka.ua.

Зустрічаємося з 14-річним Романом, його мамою Катериною Крутенко та викладачем гри на баяні Надією Качор у Черкаській музичній школї №3. Рома усміхнений та щирий. На перший погляд – звичайний школяр. Він бере до рук баян і музичний клас перетворюється на справжню концертну залу, звуки музики надають усьому навколо новий сенс.

"Займаюся музикою вже восьмий рік. Це бабуся Оля сказала батькам, щоб віддали мене на баян, бо сама колись у дитинстві грала. Вона – мій постійний і найбільш відданий слухач", – розповідає музикант.

Його мама Катерина Крутенко помітила, що в неї росте незвична дитина, ще коли Рома вчився розмовляти.

"Він із точністю копіював голоси та звуки, які чув навколо чи по телевізору. Мені було це дивно і водночас зрозуміло, що у дитини дуже гарний слух", – пригадує жінка.

Успіхам сина батьки радіють, але досягнення Романа даються близьким не так вже і легко. Баян, на якому зараз грає музикант, важить 12 кг. Його до музичної школи Рома та мама возять самостійно, інколи підвозить на автівці дідусь.

"Коли ми жили у селі Степанки Черкаського району, то витрачали на дорогу по 30-40 хвилин. Тепер легше, бо переїхали до Черкас. До  музичної школи Рома ходить 5 разів на тиждень, а репетиції у нього щодня по кілька годин. До того ж на концерти ми можемо поїхати, тільки якщо знаходимо спонсорські кошти", – розповідає мама.

Окрім Роми, у родині ще двоє дітей: 10-річна Ірина та 2-річний Дамір. Жінка каже, що заради навчання намагається звільняти сина від домашніх клопотів. А на концертах та змаганнях мама завжди поруч.

Фото з архіву Надії Качор

"Коли наш молодший Дамір був зовсім маленьким, то доводилося брати з собою ще й його і мою сестру. Вона допомагала з малям. А возив нас інколи мій батько на своїх "Жигулях". А ще з нами їздить викладач Роми Надія Василівна", – розповідає мама.

Наразі саме викладач-методист Черкаської музичної школи №3 Надія Качор навчає Рому, радить конкурси, готує до них.

Фото з архіву Надії Качор

Про останню поїздку, на яку вона вмовила музиканта та його сім’ю, викладач розповідає особливо натхненно. 

Фото з архіву Надії Качор

"В Італії Рома не тільки здобув Гран-прі міжнародного конкурсу "Премії міста Ланчіано". Також він позмагався за "Премію міста Кастельфідардо" та увійшов у сімку кращих баяністов світу у своїй категорії. Місто Кастельфідардо – світова столиця з виробництва баянів та акордеонів. Там знаходиться ціла низка всесвітньовідомих брендів. Регулярно проводяться конкурси баяністів та акордеоністів. Усе в місті присвячено цьому, дихає музикою. Виконавці за бажанням можуть грати просто на вулиці", – зазначає Надія Качор.

В італійському Кастельфідардо баяністам на вулиці розклали спеціальні килимки (фото з архіву Надії Качор)

У місті все просякнуто музичною тематикою (фото з архіву Надії Качор)

Вона каже, що тільки за перший рік навчання Романа у неї вони об’їздили з ним усі українські конкурси, де він здобув багато нагород. Своєму учню вона пророкує велике музичне майбутнє.

"Сцена його любить, а він любить грати для публіки. Я одразу зрозуміла, що Рома обдарований, гарно підготовлений музикант. Мене з ним познайомив його перший викладач із гри на баяні Олександр Сорока та попросив узяти в учні", – пояснила Надія Качор.

Роман зі своїм педагогом Надією Василівною

З першого погляду життя обдарованого хлопця здається легким та безхмарним. Але в його біографії та історії його родини є сторінки, до яких вони ніколи в житті не хотіли б повернутися. І нікому такого б не побажали. 2014 рік для його родини став вирішальним: це обстріли, життя у страху без води та електрики, переховування у підвалі, поранення, виїзд унікуди.

Сім'я Сапунцових приїхала до Черкас із Донеччини. Там жили у місті Авдіївка, яке сильно постраждало під час бойових дій.

"Ми виїхали звідти у 2014 році. Двоє дітей та ми з чоловіком. Ромі було 11 років, Ірі – 7. Вона важко пережила все це, Ромі було легше. Коли сиділи під час обстрілів у підвалі, діти сприймали це більше як гру. Два місяці жили без світла та води і якось справлялися", – розповідає мама Романа.

Остання надія, що війну можна так переждати, у родини зникла, коли снаряд потрапив у будинок батьків Катерини. Тоді поранило її тата.

"Батьки жили поруч з нами. Вони ще на деякий час залишились там, а ми виїхали з Донбасу", – розповідає мама музиканта.

Сам Рома пригадує, що вдома залишилася собака, яку вивезти не вдалося. Наразі їх сім’я передає кошти сусідам, щоб вони годували пса.

"У 2014 році з чоловіком та дітьми оселилися у селі Степанки Черкаського району. Думали, що пробудемо деякий час, а виявилося, що переїхали назовсім", – каже Катерина Крутенко.

Вона вдячна людям, які допомогли її сім’ї з одягом та іншими речами.

Згодом до Черкащини переїхали і батьки Катерини, її сестра.

Мама юного музиканта каже, що у неї з чоловіком повністю змінилися цінності. Війна навчила не озиратися назад, не жалкувати ні про що.

"Я по життю оптиміст. Вже на Черкащині у нас народилася третя дитина – Дамір. Нам є за що дякувати долі, є до чого прагнути", – зазначає Катерина. 

Щодо самого Романа, то він зі своїми планами на майбутнє вже визначився. Хлопець готується до конкурсу акордеоністів у німецькому місті Клінгенталь. Щороку у ньому беруть участь до 500 талановитих музикантів зі всього світу.

"У майбутньому хочу вступити до консерваторії та стати концертуючим баяністом. Найбільше хотів би грати на баяні фірми Bugari. Його вдалося потримати у руках у музичному магазині в Італії", – каже Роман.

Музикант у своєму магазині мрій (фото з архіву Надії Качор)

Як повідомляв сайт vikka.ua,  унікальний черкаський музикант підкорює слухачів України та Європи.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські дзюдоїсти – з нагородами чемпіонату України

У Києві відбувся чемпіонат України з дзюдо серед юнаків та дівчат до 16 років. Спортсменам із Черкащини вдалося здобути...

Колектив ЧЕЛУАШ передав військовим на фронт автомобіль

Колектив КП «Челуаш» Черкаської міської ради передав на фронт автомобіль. Машину придбали на зібрані працівниками кошти. Пишуть на сторінці...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x