додому Новини Черкащина Як заощадити та стати енергонезалежним: 10 порад для черкащан

Як заощадити та стати енергонезалежним: 10 порад для черкащан

0

Українці не звикли економити енергоресурси, хоча мають одні з найнижчих тарифів на комуналку в Європі. Так, за даними Держстату, у 2016 році одне українське домогосподарство у середньому споживало в місяць 161 кВт/год електроенергії. При цьому в країнах ЄС споживання електроенергії значно більше і становить в середньому 303 кВт/год.

Водночас Україна має найнижчі, у порівнянні з європейськими країнами, тарифи на електроенергію та вартість послуги централізованого опалення.

Щоб стати енергонезалежним та разом з тим зекономити власні кошти, фахівці дають 10 простих порад.

1. Сортуйте сміття та здавайте вторсировину. Так ви дбатимете про навколишнє середовище і зможете повернути частину коштів до вашого бюджету.

2. Грійте ту кількість води, яка потрібна зараз. Щоразу, коли ви нагріваєте повний чайник, а використовуєте лише частину нагрітої води, ви переплачуєте за використаний газ або електроенергію.

3. Вимикайте електроприлади, а не лишайте в режимі очікування. Особливо, якщо тривалий час не перебуваєте вдома.

4. Використовуйте повністю завантажені пральні та посудомийні машини. Це не лише дозволить зекономити електроенергію, а й ваш час.

5. Встановіть LED-лампи та датчики руху на ввімкнення світла. Вони у кількадесят разів економніші, ніж лампи розжарювання.

6. Приймайте душ замість ванни. Це дозволить приблизно удвічі зекономити використання води.

7. Під час гоління та чищення зубів набирайте воду в чашку. Не використовуйте проточну воду, коли в цьому немає великої необхідності.

8. Очищуйте пилотяг перед використанням. У цьому випадку його двигун не нестиме перевантажень і він споживатиме менше електроенергії.

9. Не залишайте зарядні пристрої підключеними до мережі. Деякі зарядні пристрої не вимикаються при досягненні повного заряду ваших гаджетів.

10. Накопичуйте сонячну енергію в оселі протягом дня. Відкрийте гардини та тримайте вікна чистими. Це дасть можливість використовувати більше денного світла замість штучного освітлення.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа", що втілюється польським Фондом міжнародної солідарності у співпраці з українськими громадськими організаціями "Інтерньюз-Україна" та "Товариство Лева". Проект реалізується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також за кошти Програми "Підтримка демократії", що у свою чергу фінансується з Програми польського співробітництва задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Як повідомляв сайт vikka.ua, комунальні заклади Черкас хочуть оснастити сонячними електростанціями 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version