НовиниЧеркащинаЯк заощадити електроенергію в період опалювального сезону

Як заощадити електроенергію в період опалювального сезону

-

- Advertisment -

ПАТ «Черкасиобленерго» продовжує підготовку об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду згідно плану заходів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України. З метою уникнення перевантаження електромереж та заощадження електричної енергії у період опалювального сезону Товариство рекомендує споживачам дотримуватися основних правил енергоефективності.

економія світла

Так, контроль енерговитрат та розумне використання електричних пристроїв забезпечить збереження електричної енергії та економію коштів. Насамперед слід зауважити, що кожен житловий будинок проєктується та споруджується із врахуванням інженерних комунікацій та ресурсів, які необхідні для комфортного життя його майбутніх мешканців. У тому числі береться до уваги вид опалення, обсяг необхідної електроенергії і його відповідність параметрам електромереж, які розраховані на певну потужність.

(Дані, вказані на зображеннях, є усередненими, вказані потужності в залежності від виробника та моделі можуть відрізнятись. Дізнайтесь потужність приладу з його технічного паспорту).

Якщо навантаження перевищує норми, то це може стати причиною аварій в електромережах – як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки і квартали. При одночасному ввімкненні електроприладів (електроопалювальне устаткування, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі. Через надмірну перевантаженість не витримують і горять кабелі та електропроводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії тощо. Це призводить до масових відключень електроенергії.

Тому ПАТ «Черкасиобленерго» наполегливо просить споживачів дотримуватись визначеного розміру дозволеної до використання потужності, на яку розрахована електромережа.

Величина дозволеної до використання потужності прописана у договорі споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго». Зазначимо, що у переважній більшості договорів з населенням вказано дозволену потужність у розмірі 3000 Вт. Такий розмір дозволеної потужності свідчить про те, що одночасно у мережу можуть бути увімкнені електроприлади, сумарна потужність яких не перевищує 3000 Вт.

Крім того, наполегливо рекомендуємо власникам приватних домогосподарств, керівникам управляючих компаній багатоквартирних будинків, ОСББ завчасно перевірити та привести внутрішньобудинкові мережі до проектних вимог.

Рекомендації щодо використання електроприладів
1. Перед увімкненням у мережу електроприладів  перевірте чи не призведе це до перевищення дозволеноої договірної потужності вашого помешкання.
2. Завжди вимикайте освітлення у кімнаті, навіть якщо виходите ненадовго. За можливості надавайте перевагу настільним лампам, бра та торшерам, щоб не витрачати енергію на освітлення всього приміщення.
3. Слідкуйте за станом джерел світла. Чисті вікна зменшать потребу у додатковому освітленні на 5%. Натомість пил на лампах і плафонах може «поглинати» до 20% яскравості.
4. Коли не використовуєте електроприлади, вимикайте їх з розетки та не залишайте у «сплячому» режимі. Після повної зарядки ґаджетів, від’єднайте їх від електромережі, інакше вони будуть продовжувати споживати кВт години.
5. Перевірте, щоб відстань від холодильника до стіни була не менше 5 см. В інакшому випадку перевитрата енергії досягне 30%.
6. Якщо користуєтесь бойлером, не встановлюйте його на максимальну температуру нагрівання – це додаткові витрати та навантаження на прилад. Пам’ятайте, що на підтримку температури води у баку витрачається менше енергії, ніж на нагрів з нуля, тому не потрібно щоразу вимикати бойлер з мережі.
7. Скорегуйте час роботи побутової техніки. Приміром, кип’ятіть в електрочайнику лише необхідну кількість води. А щоб страва швидше приготувалася на електроплиті, використовуйте посуд із кришкою. Праскою можна користуватися значно менше, якщо не пересушувати білизну.
8. Якщо у вашій оселі є двозонний лічильник, за можливості вмикайте найбільш енергоємні прилади в період з 23:00 до 07:00. Адже за спожиту в ці години електроенергію можна сплачувати 50% за «нічним» тарифом. А за умови, що деякі прилади (холодильник, кондиціонер чи бойлер) можуть працювати цілодобово, двозонний лічильник дає ще відчутнішу економію на рахунках.
9. При покупці побутових електроприладів обирайте енергоефективні пристрої. Споживана потужність приладу вказана виробником – чим менше, тим краще. Особливу увагу варто приділяти енерговитратним пристроям: конвекторам, електропечам, холодильникам, бойлерам, електрочайникам та праскам.
10. Розподіляйте навантаження. Вмикайте найбільш енергоємні прилади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Внутрішньобудинкові мережі цих будинків, як правило, не розраховані на високі навантаження в мережі.
11. Намагайтеся уникати пікових годин навантажень. Зазвичай це час з 7:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. У ці години доводиться пік одночасного навантаження на мережі та перевищення, як в окремо взятій квартирі, так і в районі.

У разі відключення світла необхідно звернутися до  балансоутримувача вашого житлового будинку. Не намагайтеся здійснити ремонт самостійно, це небезпечно.

Електроприлади є незамінним обладнанням для домогосподарств. Саме тому варто звернути увагу на їх енергоефективність, адже дотримуючись комплексного підходу та елементарних правил експлуатації приладів можна заощаджувати бюджет та електричну енергію.

За інформаційними довідками можна звертатися до кол-центру 24/7 ПАТ «Черкасиобленерго» за багатоканальними номерами (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48 та до інформаційно-консультаційного центру Товариства за номерами телефонів (0472) 37-95-10, 37-44-90, 37-28-56.

Читайте також: 

Через вайбер, телеграм чи по телефону: як передати показники до “Черкасиобленерго”

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаський театр по-новому представив глядачеві “Макбет” (ВІДЕО) 

Приміряють образи, повторюють текст та перевіряють декорації. У Черкаському драматичному театрі актори готуються до чергової вистави "Макбет" Шекспіра. Ця постанова...

У Черкасах просять відремонтувати провулок, де колись був посад перед замком

У Черкасах просять засипати ями в одному із найстаріших провулків міста. Відповідну петицію зареєстрували на сайті Черкаської міської ради. «Прохання...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x