НовиниЧеркащинаЯк Яценко заробив мільйони на фінансових схемах: що відомо...

Як Яценко заробив мільйони на фінансових схемах: що відомо про скандального політика

-

- Advertisment -

Корупційна схема з оцінки вартості житла, яку не змогли скасувати народні депутати, у зв'язку з чим всередині президентської фракції "Слуга народу" розгорівся скандал, належить позафракційному народному депутату Антону Яценку. Про це пише "OBOZREVATEL".

Це не перша афера політика, завдяки якій він наживає мільйони й грабує український народ.

Головне:

Яценко був членом "Партії регіонів" та голосував за "диктаторські закони" 16 січня. Будучи так званим "хрещеним батьком" корупційної схеми з Тендерною палатою, витягнув з кишень українців майже $1 млрд. Кілька разів був фігурантом кримінальних справ. Колишній "регіонал".

До "Революції гідності" Яценко був представником "Партії регіонів", очолюваної експрезидентом-втікачем Віктором Януковичем, де відзначився голосуванням за "диктаторські закони" 16 січня.

У червні 2013 року разом зі 148 народними обранцями підписав Звернення депутатів від "Партії регіонів" та КПУ до польського Сейму з проханням "визнати Волинську трагедію геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів". Цей крок перший президент України Леонід Кравчук кваліфікував як національну зраду.

Втім, це не завадило уникнути відповідальності і знову переобратися до Верховної Ради 8-го скликання, де депутат увійшов до групи, а пізніше й до партії "Відродження". За даними ЗМІ, на відновлення партії грошей дав український бізнесмен Ігор Коломойський, про це свідчить те, що її головою стала близька до нього людина – Віктор Бондар.

Тендерна палата Яценко:

Народний депутат 9-го скликання є одним із засновників Тендерної палати, діяльність якої вважають однією з найбільших загальнонаціональних корупційних схем.

Вплив Яценка на тендерні закупівлі почався ще в 1999 році, коли, будучи помічником народного депутата Василя Цушка брав участь у підготовці законопроекту про тендерні закупівлі. Після ухвалення законопроекту з'ясувалося, що деякі поправки дозволяють створити величезний і відносно легальний бізнес із "забезпечення" проведення тендерів.

Цим і скористався майбутній нардеп, коли створив громадську організацію "Центр тендерних процедур", з якою у 2002 році Міністерство економіки підписало договір, за яким центр отримав права на розробку зразків тендерної документації.

У підсумку Яценко зі своїм партнером Володимиром Врублевським стали правовласниками "Зразків тендерної документації", "Методики оцінки тендерних пропозицій" і "Методики проведення перевірки дотримання замовниками вимог чинного законодавства під час закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Це означало, що проводити тендерні закупівлі відтепер можна тільки з використанням даних "розробок".

У 2005 році Яценко зареєстрував громадську організацію "Тендерна палата України", яка замінила "Центр тендерних процедур", і отримала ексклюзивні права на здійснення тендерних закупівель та контроль за ними.

У такий спосіб крім торгівлі бланками та документацією для тендерних торгів, Яценко взяв під контроль систему електронних тендерів і сайт "Портал Державних закупівель України", через який відбувалися всі тендери. Ба більше, організатори "тендерної мафії" за виграш у торгах брали з учасників псевдоаукціонів "відкат" до 6% і вище від суми угоди, а прибутки від такої діяльності досягали 300 мільйонів гривень на місяць.

У березні 2008 року парламент скасував закон про держзакупівлі, що означало ліквідацію Тендерної палати.

Згідно з підрахунками КРУ (Головне контрольно-ревізійне управління), тільки протягом першої половини 2006 року ця схема витягла з кишень учасників тендерів 930 млн. грн. у такий спосіб за 2,5 роки існування вона могла завдати шкоди на $1 млрд.

У 2010 році СБУ порушила кримінальну справу проти Яценка щодо привласнення бюджетних коштів під час проведення держзакупівель у розмірі $1,5 млрд. У махінаціях підозрюються компанії, які були членами або засновниками Тендерної палати України. Йдеться також про фірми, які створював тоді вже депутат від БЮТ Антон Яценко. Правда, історія закінчилася нічим.

У 2017 році Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальні справи проти Яценка за ст. 364 ч.2 Кримінального кодексу України (зловживання владою) та ст.368-2 ч.3 КК (незаконне збагачення в особливо великих розмірах). Розслідування доручено Національному антикорупційному бюро. Справа пов'язана зі зловживанням службовим становищем у сфері держзакупівель, через контроль СОО "Тендерна палата України".

Рахункова палата:

Ліквідація Тендерної палати не сильно вплинула на можливість Яценка контролювати держзакупівлі. Будучи народним депутатом від БЮТ, а пізніше від "Партії регіонів", він був головою підкомітету з цінних паперів, фондового ринку, діяльності державних підприємств, операцій, пов'язаних з реалізацією окремих видів майна, діяльності рейтингових агентств Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. Ця посада дозволила йому і далі бути причетним до тендерів.

Уже будучи в парламенті 8-го скликання Яценко вирішив розширити свій вплив завдяки Рахунковій палаті. У червні 2018 року він підготував і зареєстрував у парламенті проект закону "Про внесення змін до Закону України", про державні закупівлі "щодо забезпечення державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) в сфері державних закупівель". Мета документа – наділити Рахункову палату правом контролювати держзакупівлі, причому на всіх етапах процесу. Включаючи аналіз їхньої законності та ефективності, а також термінів проведення і всіх інших нюансів.

За інформацією ЗМІ, Яценко перебував у досить неформальних відносинах з тодішнім головою Рахункової палати Валерієм Пацканом, який міг допомогти нардепу протягнути цю схему. З огляду на минулі "заслуги" політика з Тендерною палатою, він міг мати з цього певний зиск.

Втім, через два місяці законопроект був знятий із розгляду.

На позачергових виборах до ВРУ в липні 2019 року Яценко знову перемагає і проходить до парламенту по одномандатному окрузі №200 в Черкаській області. З 13 вересня – член депутатської групи "За майбутнє", до того був позафракційним. Член Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

За даними OBOZREVATEL Юлія Тимошенко запропонувала Яценку очолити Черкаську обласну організацію партії "Батьківщина". Але з огляду на скандал, що спалахнув, якою буде доля цих домовленостей – невідомо.

Як повідомляв сайт vikka.ua, за образи у бік військових "кіборг" із Черкащини судиться з нардепом.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Дніпровській водоочисній станції оновлюють фільтри

«Черкасиводоканал» продовжує проводити роботи із удосконалення технологічних процесів підприємства. Про це повідомляє Черкаська міська рада. Зараз на Дніпровській водоочисній станції...

У Черкасах працюють над створенням кризового центру

У Черкасах триває ремонт у приміщенні для майбутнього кризового центру. Роботи оглянули міський голова Черкас Анатолій Бондаренко та його...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x