НовиниЯк у Черкасах депутати третину дитсадка "приватизували"

Як у Черкасах депутати третину дитсадка "приватизували"

-

- Advertisment -

На початку 2015 року суд за клопотанням прокуратури повернув місту майже 400 м2 землі дитячого садка №50, на яку зазіхнули місцеві депутати. Один комунальний об’єкт таки вдалося незаконно приватизувати, а привласнення іншого – мало бути незабаром. Кому так пригледілося майно в центрі міста та хто допустив його викуп, з'ясовував кореспондент vikka.ua.

 

Черкаський дитячий садок №50 – у центрі уваги відразу двох скандальних справ. Йдеться про незаконну приватизацію басейну цього дитсадка, площею 213,2 м2, та довгострокову оренду з правом подальшого викупу двох павільйонів із гральними майданчиками (площа – 158,5 м2). Фактично в міста намагалися забрати непогану з географічної точки зору територію – садочок розташований навпроти Палацу одруження (вул. Фрунзе, 65).

Загальна площа дошкільного навчального закладу 1,07 га.

У справі щодо басейну дитсадка фігурує перша дружина депутата міськради, директора департаменту архітектури, містобудування та інспектування міськвиконкому Артура Савіна. На павільйони дошкільного закладу претендує позафракційний депутат міськради Сергій Ткаченко.

Однак на обидва факти порушень законодавства звернула увагу міська прокуратура, результатом чого стали рішення суду, які мають повернути майно в комунальну власність міста.

 

Приватизований басейн

Як розповів vikka.ua перший заступник прокурора м. Черкаси Сергій Овчаренко, міська прокуратура на виконання завдання прокуратури Черкаської області у вересні-жовтні 2014 року здійснила перевірку дотримання вимог законодавства щодо збереження мережі закладів освіти, лікувальних і оздоровчих закладів для дітей та їхнього майна.

"У процесі перевірки зокрема встановлено, що 31 січня 2006 року в зв’язку з тривалим невикористанням зі складу дошкільного виховного закладу №50 (нині – ДНЗ №50) незаконно виведено будівлю басейну загальною площею 213,2 кв. м та змінено її статус на нежитлову будівлю", – говорить він.

Рішення ухвалювали за часів мерства у Черкасах Анатолія Волошина.

"Рішенням Черкаської міської ради від 29 грудня 2011 року цю нежитлову будівлю включено до об’єктів міської комунальної власності, які пропонуються до приватизації. Як наслідок, 20 січня 2014 року її приватизували шляхом викупу", – констатував Овчаренко.

У цей час містом керував секретар міської ради комуніст Віктор Білоусов, а в міській раді більшість сформували представники "регіоналів", мажоритарники, "БЮТівці" та комуністи. Частину садка продавали у той час, коли на Майдані в Києві лунали постріли…

Прокуратура встановила, що вищевказані рішення міськради є незаконними та такими, що суперечать вимогам законів України "Про приватизацію державного майна" і "Про освіту".

"Ці законодавчі акти вказують, що об’єкти освіти, навчальні заклади, засновані на комунальній формі власності, джерелами фінансування яких є кошти місцевих бюджетів, не підлягають приватизації і використанню не за призначенням, тобто не для навчального та наукового процесу", – наголосив перший заступник міського прокурора.

"Таким чином рішення Черкаської міськради від 31 січня 2006 року та від 29 грудня 2011 року є незаконними, суперечать вказаному законодавству та є такими, що підлягають скасуванню", – уточнив Овчаренко.

У зв’язку з цим 29 січня 2015 року Господарський суд Черкаської області позивні вимоги прокурора задовольнив, визнавши вищезазначені рішення міськради незаконними і скасувавши їх. Також визнано недійсним із моменту вчинення договір купівлі-продажу вказаної спірної нежитлової будівлі.

Зараз це рішення суду перебуває на стадії апеляційного оскарження.

"Після вступу рішення в законну силу прокуратурою міста Черкаси будуть вжиті необхідні заходи з метою остаточного повернення спірної будівлі до комунальної власності міста", – запевнили у правоохоронному відомстві.

 

Кому продали басейн і хто новий власник?

Договір купівлі/продажу департамент економіки та розвитку мерії уклав із підприємницею Наталією Гурбою. Нашому виданню відомо, що ця жінка – перша дружина Артура Савіна, депутата міськради (фракція Компартія), а нині директора департаменту архітектури, містобудування та інспектування міськвиконкому.

На момент початку приватизації об’єкту (а це 2006 рік) Артур Савін був депутатом міської ради і по сумісництву заступником міського голови. У лютому 2014 році він теж був депутатом, обраним від Комуністичної партії.

Наталія Гурба, Світлана Мартинова та Артур Савін є засновниками благодійного фонду "Медико-соціальний захист". У часи, коли Савін залишається без роботи у владних структурах, він часто представляється заступником голови правління цього благодійного фонду. Фонд зареєстровано за адресою вул. Чехова, 33.

За цією адресою зареєстровано й інше підприємство – "Будгарант", до якого мала відношення Лариса Слесаренко – нині начальник управління капітального будівництва департаменту архітектури та містобудування.

Згодом, як повідомили в прокуратурі, Гурба продала приватизований басейн дитсадка третій особі. Про те, що їй уже не належить басейн дитсадка, нашому виданню підтвердила і сама Наталія Гурба.

"Уже давно я не власник. Про судове рішення відомо, – каже вона. – Якщо у людей немає розуму і вони хочуть повернути у власність це майно (яке необхідно повністю знести, адже воно стоїть на пливуні, і тріснув фундамент), нехай повертають, а казна міста залишиться без необхідних і корисних бюджету коштів".

За інформацією міської прокуратури, нині власником спірної будівлі є товариство з обмеженою відповідальністю "АВТ-Комфорт".

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновником ТОВ "АВТ-Комфорт" є Суховицький Сергій Вікторович, а керівником – Мартинова Світлана Володимирівна. Розмір статутного фонду – 600 тисяч гривень.

Основним видом діяльності цього товариствf визначено надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. А ще – "роздрібна торгівля залізними виробами, будматеріалами та санітарно-технічними виробами у спецмагазинах, будівництво житлових і нежитлових будівель тощо".

Цікаво, що адресою місцезнаходження цього ТОВ вказано якраз нежитлову будівлю басейну на території дитсадка №50 – вул. Фрунзе, 65/2.

Світлана Мартинова розповіла vikka.ua, що вона у фірмі "АВТ-Комфорт" займається лише фінансовими питаннями, а планування і стратегічні питання вирішує засновник.

"Я лише здаю фінансову звітність. А що планується будувати на місці басейну, це знає засновник товариства. Я юридично до цього відношення не маю. Інформацію про засновника давати не буду, тому що мені, відверто кажучи, це не потрібно. Розбирайтеся самі", – відхрестилася Мартинова.

 

У дитсадку мріють про відновлення басейну

Завідуюча дошкільним навчальним закладом (ясла-садок) №50 "Світлофорчик" Любов Кульбашна розповідає vikka.ua, що про приватизацію басейну випадково дізналася з преси.

"Басейн дуже давно вже не працює. Він був закритий санстанцією, – каже вона. – СЕС знайшла в ньому якусь інфекційну паличку, здається, синьо-гнійну. Як говорили мені працівники санепідемстанції, як не намагалися вони її вбити, і в трубах дезінфікували, але все одно воно проявлялося. Тож документально цей басейн не працював".

"Коли я приходила на роботу в цей садочок, то планувала все-таки відновити басейн, але він уже стояв на той час не наш. Уже землю під ним міська рада віддала приватному підприємцю Гурбі", – зазначила завідуюча.

Нині будівля басейну на території дитсадка повністю обнесена огорожею.

"Я не знаю, в якому стані він зараз, тому що там проводилися якісь роботи. Те, що я бачила: вікна міняли, дах ремонтували. Щось у середині робили, щось вивозили… Доступу туди в мене немає. Звісно, дуже хотілося б відновити роботу цього басейну, щоб його використовувати для діток", – сказала Кульбашна.

Вона також зазначила, що спілкувалася з новими власниками приватизованого об’єкту.

"Спочатку була власником Гурба, а потім у неї його викупили. Вони підходили до мене, щоб підключитися до водопостачання від дитсадка. То сказали тоді, що викупили цей басейн. А хто там що планує будувати – не знаю", – сказала завідуюча ДНЗ №50.

"Підходили до нас певні служби, щоб ми дозволили провести по території дитсадка силові кабелі аж туди до них. Але ми відмовилися, тому що це діти, вони гуляють, усе може бути. Тому не знаю, як і що вони там підводили", – додала вона.

"У нас дуже багато діток. Зараз наший садочок у центрі міста, славиться. Якби в нас ще був працюючий басейн, то тоді було б ще більше батьків зацікавлених. Думаю, що і для здоров'я діток це було б дуже добре", – вважає Кульбашна.

 

Із двох павільйонів дитсадка зробили "Сад мрій"

29 грудня 2011 року Черкаська міськрада ухвалила рішення, яким зі складу ДНЗ №50 вивела нежитлову будівлю з прибудовами і павільйон загальною площею 158,5 м2 та включила в об’єкти міської комунальної власності, які пропонуються до приватизації.

"10 березня 2015 року рішенням господарського суду Черкаської області позовна заява прокурора задоволена в повному обсязі, і скасовано вказане рішення міськради. Таким чином, за втручання прокуратури міста, попереджено незаконну приватизацію майна навчального закладу", – відзвітував Сергій Овчаренко.

Йдеться про магазин "Сад мрій" і прилеглу до нього територію, що належить депутату міськради Сергію Ткаченку.

"Загалом в оренді перебуває три гральні майданчики. Один павільйон – це нинішній магазин "Сад мрій", який реконструювали ще в 2003 році. Також орендовано ще один великий павільйон, який розділяється на два гральні майданчики – нині він у занедбаному стані", – зазначила Любов Кульбашна.

"Коли я прийшла в 2003 році у цей дитсадок, який вважається 12-групним, то тоді працювало лише 5 груп. Більшу частину садочка було віддано під оренду. І "Круг" орендував, і контрольно-ревізійне управління, і муніципальний оркестр, і фірма "Атлас" – усе те крило в нас було повністю зайняте. Це були приміщення дитсадка і павільйони", – пригадала вона.

На сьогодні, за її словами, у дитсадку вже набралося і постійно функціонує 12 груп.

"Але в нас є лише 9 гральних майданчиків, які йдуть по плану. Тому є нагальна потреба в цих орендованих павільйонах. Тож зараз ми чекаємо на рішення суду, яке має набрати законної сили", – наголосила завідуюча дитсадком.

 

Ткаченко каже, що не віддасть павільйони

Керівник ПП "Сад мрій", депутат Черкаської міськради Сергій Ткаченко пояснив vikka.ua, чому планував приватизувати павільйони дитсадка.

"У 2002 році був конкурс, який проводила Придніпровська райрада. Я запропонував побудувати садово-декоративний центр, вичистили цю територію, прикрасити її навкруги і, зрозуміло, займатися бізнесом, – каже він. – Павільйони не використовувалися дуже довго, бо ще мій батько будував цей садочок. Відразу після його відкриття закрили басейн, бо знайшли якусь інфекційну паличку. Павільйони теж були занедбані".

"Тож я виграв конкурс: павільйони взяв в оренду, і з одного з них побудував магазинчик. Також облагородив територію, навкруги все викошуємо, доглядаємо. Я зацікавлений, щоб там усе було красиво", – запевнив бізнесмен.

Говорить, що у 2013 році подав документи на приватизацію цих об’єктів.

"То сказали, що я повинен викуповувати їх у міста як капітальну будівлю. Якби викупляв дві стіни і розвалений дах, то це була б одна ціна, а зараз я вже побудував усе, зареєструвався в БТІ, і повинен викуповувати капітальну будівлю, яку сам же ж побудував", – обурюється Ткаченко.

"У договорі кажуть, що можу повернути всі затрати тільки шляхом набуття права викупу. Зрозуміло, що коли ти вкладаєш гроші, то хочеш, щоб воно вже залишилося тобі "на пенсію", як-то кажуть", – зазначив депутат.

За його словами, саме тому він звернувся до міста з пропозицією викупити майно, яке доглядає, аби далі будуватися і розвиватися.

"Однак прокурор заборонив. Хоча я знаю, скільки садочків по місту занедбаних, покинутих, викуплених, і по Гоголя там, і скрізь. Може, прокуратура дійсно захищає інтереси громади. Значить, можна було залишити ці "туалети", і хай би воно з амброзією стояло ще 40 років", – додав підприємець.

Він запевняє, що обов'язково оскаржуватиме це рішення в суді: подаватиме апеляцію, а також касацію, якщо доведеться.

"Оренда в мене завершується у 2020 році, але я маю привілейоване право на її довгострокове продовження як перший орендар. Тож, переконаний, що орендуватиму ці павільйони і після 2020 року", – заявив Ткаченко.

До того ж він зазначив, що завжди намагався допомагати 50-му садочку.

"Туї 100 штук надав, щоб засадили територію. Казав завідуючій, що якщо я поряд, то від цього вам буде більше користі, ніж від тих павільйонів. Матеріал давав, мармурну крошку, дизайни клумб робив, землю завіз. Тобто завжди готовий співпрацювати, бо поряд, хоча це навіть не мій садочок на окрузі", – наголосив депутат.

"Наприклад, зараз у Програмі соціально-економічного розвитку міста на 2015 рік запропонував із колегами кошти на фасад садочку і пральну машину", – резюмував він.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

В Умані провели футбольний кубок пам’яті Андрія Кизила

Футбольний Кубок памʼяті Героя України — Андрія Кизила —провели у місті Умань днями. Про це повідомляє міська голова Ірина...

Танцювали, співали і дарували квіти: у Черкасах гімназистки долучилися до спільноти панянок (ВІДЕО)

Уже 10 років у черкаській гімназії № 9 практикується роздільне навчання початкової школи. У дівочих класах - панянки, у...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x