НовиниЧеркащинаЯк Естонія стала digital country: український погляд

Як Естонія стала digital country: український погляд

-

- Advertisment -

Ми продовжуємо розповідати про естонський досвід євроінтеграції в межах проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа". Нагадаємо, нещодавно група українських регіональних журналістів, серед них – і редактор ТРК " ВІККА", відвідала Естонію. 

Цього разу мова піде про електронне врядування. Про нього ми чули з уст багатьох естонців, з якими доводилося зустрічатися українським журналістам. Детально і промовисто про свою цифрову країну розповів Лаурі Сокк – керівник проекту "Смарт сіті Тарту". Тарту – друге найбільше місто Естонії. Населення – 100 тисяч, 15 тисяч компаній, 14 тисяч студентів.

"Існує такий стереотип, що смарт – це технології. Для нас смарт – це, в першу чергу, люди. Головне, як вплинуть ці технології на людей, а вже потім важливі самі механізми", – розповідає Лаурі.

Як Естонія стала цифровою країною – digital country? Чому саме естонці є одними з перших, хто впроваджує електронне врядування? Ми разом шукали відповіді на ці питання. Секрет, як виявилось, в ментальності цього прибалтійського народу.

"Ключову роль у впровадження цифрових технологій відіграло кілька речей, – продовжує Лаурі Сокк. – В першу чергу, це довіра до системи: місцеві довіряють державним інституціям. По-друге, це ухвалення законів і прийняття гнучких рішень. Зокрема, естонці першими прийняли закон про керування автороботами. Таке гнучке середовище дозволяє будувати інноваційні механізми. Також важливу роль відіграють знання і технології, які уможливлюють в країні розробку нових систем". 

Лаурі Сокк – керівник проекту "Смарт сіті Тарту"

До речі, 85-річний дідусь Лаурі Сокка має IPad, 2 комп’ютери і грає на біржі.

Є очевидна зміна ментальності. Так звану цифрову ментальність естонці розвивають з малечку. В 2000 році тодішній Президент країни визначив комп’ютеризацію шкіл та їх підключення до інтернету пріоритетними напрямками в розвитку освіти. Учні старшої школи навчаються програмуванню, освоюють робототехніку.

Крім того, в країні запровадили складну багаторівневу систему гарантування безпеки. Відтак кожен громадянин контролює свої дані та може перевірити, чи розглядало їх якесь відомство. А перевірка особистих даних без дозволу вважається кримінальним злочином.

Кожен громадянин Естонії будь-які державні послуги отримує через інтернет-мережу. Приміром, можна онлайн замовити водійські права, подати податкову декларацію, отримати від лікаря електронний рецепт. Електронне врядування має "принцип вулиці", коли людина йде вулицею, а там розташовані необхідні їй інституції. Наприклад, для того, щоб замовити права на авто, необхідно зайти у відповідне вікно, в якому можна отримати всі необхідні послуги від працівників сервісу.

"Так само онлайн можна зареєструвати дітей до школи або подати запит на одержання соціальної допомоги, – розповідає Лаурі. – Лише для шлюбу, реєстрації дітей при народженні та купівлі житла громадяни Естонії повинні особисто відвідувати відповідні державні установи".

Естонія вважається європейським лідером із застосування цифрових технологій. Як свідчить статистика, протягом року відбувається близько 500 млн. запитів. Кожен запит дуже швидко обробляється системою. Наприклад, підприємці можуть подати податкову звітність за 2 хвилин, а для створення нового бізнесу потрібно близько 3 години. Це можна зробити навіть без стартового капіталу, достатньо просто вказати, що він буде внесений пізніше. 98 % компаній Естонії засновані саме в такий спосіб.

Тарту – одне з перших міст, де почали використовувати практику без паперових документів. Лаурі каже: у тамтешнього мера на столі немає жодного паперового документу. В Естонії ця система діє з 2003-2004 років. В загальній базі даних – 900 компаній. Всі бази інституцій між собою пов’язані.

Головним елементом такого врядування є цифрова ID-картка, завдяки якій кожен громадянин Естонії отримує доступ до всіх без винятку державних послуг зі свого ноутбука чи смартфона. Існує також мобільний додаток, який завантажений на телефон чи не кожного жителя країни. 

Фото: itc.ua

98% естонців мають ID-картку. Вона являє собою багатозначний номер. Коли він потрапляє до системи, решта інформації по цьому номеру підключається автоматично. Вже 15 років тут рівносильними є фізичний і електронний підписи. Можна підписувати документи цією карткою. Лаурі розповідає, що в такий спосіб взяв великий кредит без візиту в банк. Йому й так повірили, орієнтуючись на інформацію з картки і електронний підпис.

ID-картка – це внутрішній паспорт, з яким можна подорожувати по Євросоюзу. Видається він на 10-річний термін.

Також естонці можуть використовувати ID-картку для електронного голосування. На останніх виборах 32% громадян країни саме в такий спосіб і проголосували.

"Така система є супербезпечною, – запевняє керівник проекту "Смарт сіті Тарту". – Ніхто не може вкрасти голос. Мета такого голосування: спростити людям життя, уникнути впливу на виборця в день голосування. Естонія допомагає Азербайджану, Фінляндії, Киргизстану, Намібії впроваджувати таку систему". 

Матеріали публікуються в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа". Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).

Продовження буде…

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах кухарям дитячих садочків збільшать зарплату

Сьогодні депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про надбавку до заробітної плати для кухарів дошкільних закладів. Про це повідомляє...

Завтра в Каневі завершиться опалювальний сезон

У п’ятницю, 29 березня, в Каневі завершиться опалювальний сезон. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Опалювальний сезон достроково завершиться...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x