НовиниЧеркащинаЯк дітям вакцинуватися від COVID-19, – роз'яснення

Як дітям вакцинуватися від COVID-19, – роз’яснення

-

- Advertisment -

Діти віком від 12 років можуть вакцинуватися від COVID-19 лише за умови наявності всіх обов’язкових рутинних щеплень. Для захисту від коронавірусу неповнолітнім рекомендують використовувати вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Відповідні рекомендації оприлюднені на сайті МОЗ.

Для того, щоб щепити від коронавірусної хвороби дитину віком від 12 років, необхідно надати довідку форми 063/о (карта профілактичних щеплень), що підтверджує наявність у неї всіх рутинних щеплень згідно з Національним календарем щеплень.

Цю довідку можна отримати в амбулаторії центру первинної медико-санітарної допомоги за місцем спостереження дитини або ж у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладено декларацію.

Дітей 12–13 років вакцинують за згодою батьків, відповідно до статті 43 Основ законодавства про охорону здоров’я. Дітей 14–17 років – на підставі власного рішення дитини про вакцинацію.

У разі втрати карти профілактичних щеплень батькам необхідно звернутися до дільничного педіатра або до сімейного лікаря, з яким укладено декларацію, і  карту профілактичних щеплень буде поновлено.

Після цього можна записати дитину та/або прийти з нею до будь-якого пункту чи центру вакцинації та обов’язково взяти із собою на вакцинацію довідку про наявність усіх необхідних щеплень.  Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти на сайті або за телефоном 0 800 60 20 19.

Якщо дитина не отримала всіх необхідних рутинних щеплень та не має протипоказань до них, то вона має зробити ці щеплення і після цього матиме можливість вакцинуватися проти COVID-19.

Особливості вакцинації:

Для щеплення дітей 12–13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о)  батьків або опікунів відповідно до статті 43 Основ законодавства про охорону здоров’я.

Пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації, взявши з собою довідку про наявність усіх необхідних щеплень і вакцинуватися проти COVID-19, при цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем.

Необхідно дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням вакцин проти COVID-19 та інших інфекційних хвороб, за винятком вакцини проти грипу, яку можна вводити у будь-який час навіть одночасно з антиковідною вакциною в різні руки.

Вакцинація дітей з онкопатологією, які перехворіли на COVID-19, має проводитися незалежно від терміну, що минув після перенесеного COVID-19. У разі наявності живої черги в пункті чи центрі вакцинації таким дітям надається пріоритет.

Як сформувати COVID-сертифікат:

  1. Перевірити коректність внесених персональних даних дитини в електронній системі охорони здоров’я: в медичній картці має бути зазначено РНОКПП (ідентифікаційний код) саме дитини (якщо внесено РНОКПП одного з батьків (опікунів) сертифікат не сформується ні дитині, ні одному з батьків (опікунів)).
  2. Запис про вакцинацію від COVID-19 має бути внесено коректно.
  3. Якщо запит на формування сертифікату дитині робить один з батьків (опікунів) саме він має бути зазначений в електронній системі охорони здоров’я як законний представник дитини.

Довідково:

Вакцина Comirnaty пройшла усі необхідні дослідження для дітей віком 12-17 років, які довели її ефективність та безпечність. Виробник вніс в інструкцію до вакцини зміни, якими дозволено використовувати цю вакцину дітям від 12 років.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США на середину жовтня, вона на 93% ефективна проти госпіталізації підлітків віком 12-18 років.

Наразі вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech дозволена для використання для дітей від 12 років у більшості країн, що застосовують цей препарат, як-от США, Канада, Австралія, Японія, країни ЄС тощо.

За інформацією Черкаської ОДА

Читайте також: На ковідних ліжках у Черкаській області – 17 дітей.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкаській області затопило луги, поля та подвір’я

Підтоплення лугів і полів зафіксували в Черкаському та Золотоніському районах. Також затопило двори і підвали в низці громад. Про...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами. До простору «Затишно space» черкащанки могли прийти разом зі своїми...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x